Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Şimşek: “Terörün Hedefi Türkiye’de Reform İrademizi Zayıflatmaktır"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terörün hedefinin Türkiye’deki reform iradesini zayıflatmak olduğunu belirterek, "Biz her şeye rağmen 90’lı yılların tuzağına düşmeyeceğiz. Reform yapmamak gelecek nesillere zulüm ve haksızlık...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terörün hedefinin Türkiye’deki reform iradesini zayıflatmak olduğunu belirterek, "Biz her şeye rağmen 90’lı yılların tuzağına düşmeyeceğiz. Reform yapmamak gelecek nesillere zulüm ve haksızlık yapmaktır." dedi. Şimşek, Brüksel’de PKK çadırlarının kaldırılmamasına tepki gösterirken, "Türkiye, Avrupa’nın Norveç ve İsviçre’si haline geldiyse Avrupa zaten üyelik için bize yalvaracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin 5’ncisi start aldı. Zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Küresel terör tehdidine rağmen bu kadar insanın bir araya gelmesi önemli bir başarıdır. Bunun daha da ileriye taşınması için elimizden gelen desteği veriyoruz. 10-15 yılı geride bıraktık. Önümüzde tekrar 10 yıllık değişim dönüşümün arifesindeyiz. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki kısa vadeli sinyallere yoğunlaşırsak hikayeyi kaçırabiliriz. 100 yıl sonra en karmaşık jeopolitik resimle karşı karşıyayız. Küresel ekonomide 80 yılın en büyük krizi ve şoklarıyla karşı karşıyayız. Ocak ayı dünya ekonomisi kötü başladı. Resim olağanüstü kötüydü. G-20 zirvesi sonrasında bir iyileşme sürecine girdik. Herkes de yapılması gerekenleri iyi biliyor. Zirvede çok önemli birkaç mesaj çıktı. Bir tanesi maliye politikasında alanı olanlar, o alanı sonuna kadar kullansın. Yani bütçe açık sürdürüle birlik alanları olanlar sonuna kadar kullansınlar. Bir diğer öneri, "enflasyon problemi ile karşı karşıya değilseniz para konusunda sınırları zorlayabilirsiniz" denildi. Üçüncü olarak "Ne para ne de maliye politikası bugünkü haliyle karşı karşıya olduğumuz düşük büyüme problemini çözemez" dedik. Esas üzerine odaklanmamız gereken husus yapısal reformlardır dedik” diye konuştu.
.
“TÜRKİYE BAŞARILI BİR DÖNEM GEÇİRDİ”
Reformların dikkate alınması gerektiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
“Türkiye başarılı bir dönem geçirdi. Temel alanlarda ilerleme sağlandı. Her şeyi çözemedik. Öyle bir iddiamız yok. Zaten öyle bir iddiamız olsaydı yapısal reformlarla karşısına çıkmazdık. Türkiye’nin hala daha yapısal sıkıntıları var. Dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sorunlarda bir tanesi kapsayıcılık. Türkiye’de sadece toplumun belli kesimleri başarılı olmaz. Son 15 yıl içerisinde gelir dağılımını iyileştiren 2 ülkeden bir tanesi. Sağlıkta memnuniyeti zirveye taşımış, nadir ülkelerden bir tanesi. Önemli bir konu eğitim. Nitelikli insan olmadan dördüncü sanayi devriminin bir parçası olmaktan bahsedemeyiz. Son dönemde Türkiye, AB ile kişi başına milli gelirle arayı 20 puandan fazla kapattı. Türkiye her 15 yılda keşke arayı 15 puan kapatsa Avrupa’yı yakalar. 6.7 milyon kişiye iş bulmuşuz. Ama işsizlik oranı yüksek diyebilirsiniz. Gelir dağılımı adaletsizliği önemli bir sorun. Bu sorunlara kayıtsız kalamayız. Bu sorunlarla mücadele etmemiz lazım. Türkiye mutlak yoksullukla mücadele de başarılı oldu.”
“BRÜKSEL’DE PKK ÇADIRI AÇINCA SORUN YOK, IŞİD AÇINCA SORUN VAR”
“Geçen hafta bu ülkede ne oldu diye sorsanız terör olayları sorulacak” diyen Şimşek, şu açıklamaları yaptı:
“Terör küresel bir tehdit, küresel sorun ve işbirliği gerektiriyor. Bu çok açık ve nettir. Burada hangi kaynaktan gelirse gelsin, hangi dini kullanarak yapanlardan gelirse gelsin, hangi etnik gruptan gelirse gelsin terör lanetlidir. Brüksel’de PKK çadır açınca sorun yok, IŞİD açınca sorun var. PKK’nın IŞİD’den bir farkı yoktur. Ne zamanki biz bu anlayışa gelirsek o zaman biz dünya olarak daha etkili bir mücadele yapabiliriz. Onun için kaynağı ne olursa olsun terörle mücadele çok önemlidir. Geçen hafta sessiz sedasız bakanlar kurulu kararı çıktı. OSB dışındaki meslek liselerine ve özel okullara da devlet bütçe verecek. Öğrenci başına destek verecek dedik. Okulu açın biz teşvik ve para vereceğiz. Biz okul odaklı bütçelere geçeceğiz dedik.”
“REFORM YAPMAMAK GELECEK NESİLLERE ZULÜMDÜR”
10 yıl içerisinde Türkiye’nin dönüşüm yapacağını dile getiren Şimşek, “Orta gelir tuzağından kaçınmamız için, verimliliği arttırmak için, rekabet gücünü arttırmak için reforma ihtiyacımız var. Bizim bir saniye kaçıracak vaktimiz yok. Reform yapmamak, gelecek nesillere zulüm, hırsızlık demektir. Reform yapmamak bu kadar ağır bir suçtur. Terörün de hedefi Türkiye’de reform irademizi zayıflatmaktır. Biz her şeye rağmen 90’lı yılların tuzağına düşmeyeceğiz. En güçlü şekilde mücadele yaparken reform yapmaya, Türkiye’nin kurumsal kalitesini iyileştirmeye devam edeceğiz. Başka sihirli durum yoktur. Tek çıkış yolu budur.” şeklinde konuştu.
“AVRUPA BİZE YALVARACAK”
Reform programının 3 tane temel ayağı olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, “Bir mikro reformlar. İki makro yapısal reformlar. AB demek üyelik süreci demek, yapısal dönüşüm demek. AB aslında ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda reformların motorudur. Geçmişte değişimin, dönüşümün motoru olmuştur. Türkiye’nin de değişimin, dönüşümünün önemli motorlarından bir tanesidir. AB’nin üyelik sürecini bu nedenle önemsiyoruz. Bizim takıntımız bir kulübe üyelik değildir. Bizim derdimiz, AB üyelik için bütün koşulları sağlamak. Türkiye; Avrupa’nın Norveç ve İsviçre’si haline geldiyse Avrupa zaten bize üyelik için yalvaracaktır. Ama konumuz o değil. Bugün bizim reform için AB’ye ihtiyacımız var” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.