Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Şimşek: "Kişi Başına Milli Gelirde AB Ortalamasını 20 Puan Kapattık"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin alt gelir grubundan üst alt gelir grubuna yükseldiğini belirterek küresel anlamda gelişmekte olan ülkelerden 2016 yılında para çıkışı...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin alt gelir grubundan üst alt gelir grubuna yükseldiğini belirterek küresel anlamda gelişmekte olan ülkelerden 2016 yılında para çıkışı yaşanacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşma yapan Şimşek, yeni nesil reform paketleri hakkında bilgi verdi. Yeni nesil reform paketlerini 3 aşamadan oluştuğunu belirten Şimşek, Türkiye’nin son 15 yılda yapılan reformlarla orta alt gelir grubundan üst alt gelir grubuna yükseldiğini söyledi. Şimşek, yoksullukla mücadelede başarılı adımların atıldığının altını çizerek kişi başına milli gelirde AB ortalaması farkının 20 puan kapandığını dile getirdi.
Parasal genişlemeye ve düşük faize rağmen yatırımlarda bir canlanma olmadığını dile getiren Şimşek, "Dünya ekonomisi bir türlü içine girdiği tuzaktan çıkamıyor. Gelişmekte olan ülkelere fon akışı tersine döndü. Geçen sene gelişmekte olan ekonomilerden yarım trilyondan fazla sermaye kaçışı yaşandı.Bu senede bunun devam etmesi bekleniyor" dedi.
Türkiye’de uluslararası sermayeli şirket sayısının 5 binden 47 binin üzerine çıktığını vurgulayan Şimşek, "Neden 200 bin 300 küresel sermayeli şirket Türkiye’de faaliyet göstermesin.Bunun için çalışacağız. Türkiye’de kurumların kalitesinin artması kritiktir. Malesef burada arzuladığımız seviyede değiliz. Daha çok ilerleme sağlamamız lazım. Her alanda ilerleme olmakla birlikte yeterli değil. Dünyada ilk ona girme iddiasında olan bir ülke olarak bizim kurumsal kaliteyi ve kapasiteyi daha da iyileştirmemiz lazım. O nedenle önümüzdeki 10 yıl içerisinde orta gelir tuzağına düşmemek için, verimliliği artırmak için katma değer zincirinde yukarı çıkmak için rekabet gücümüzü arttırmak için reform yapacağız" şeklinde konuştu.
Son 10 15 yıl içerisinde Türkiye’de önemli yapısal dönüşümlerin gerçekleştiğinin altını çizen Şimşek, "Önemli reformlar yapıldı. Bu reformlar sayesinde Türkiye orta alt gelir grubundan üst alt gelir grubuna yükseldi. Son 10 yıla baktığımız zaman Çin Hindistan hariç Türkiye diğer ekonomilere oranla daha iyi bir performans ortaya koydu. Bunun sayesinde kişi başına milli gelirde AB ortalamasını 20 puan kapattık Yani Avrupa’yla reel anlamada yakınsama sürecine girdik" ifadelerini kullandı.
"REFORMLARI ÜÇ AYAKTA TOPLADIK"
Şimşek, yaklaşık 7 milyon vatandaşa istihdam sağladığını belirterek "Yoksullukla mücadelede başarılı olduk. Bugün Türkiye’de kişi başı 4 dolar 30 sentin altında günlük harcamayla yaşayan vatandaşın oranı yüzde 1.5 civarına düştü. Bundan 12 yıl önce bu oran 30’lar civarındaydı. Bizim Yüksek gelir grubuna çıkabilmemiz için yeni nesil reformlar yapmamız lazım. Hükümetin ana gündemi budur. Teröre rağmen jeopolitik gerginliklere rağmen gündemi reformlarla güçlendirip Türkiye’yi daha ileriye taşıyacağız. Reform programımızın üç tane temel ayağı var. Birinci ayak; mikro düzeyde sektörel düzeyde dönüşümü içeren 25 sektörel dönüşüm programı, ikinci ayak; makro anlamda Türkiye’nin hukuk devleti ilkesini pekiştiren, şeffaflığını artıran kurumsal alt yapısını kalitesini iyileştiren reformlar. Üçünü olarak ta AB uyum süreci. AB uyum süreci aslında toptan siyasi ekonomik sosyal dönüşümü içeriyor. Bugün yatırım ortamını iyileştirmekten bahsediyoruz. Onun yerine AB’nin Amerika Kıtası ile yapmaya çalıştığı kapsamlı bir dış ticaret anlaşmasını yaparsak içine kamu alımlarını, hizmetlerini ve tarımı sokarsanız bu yüzlerce yapısal reforma bedeldir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.