Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan'a şikayet ettiler

KREDİ kartı ve kredi borçlarını 72 aya varan vadede yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaş isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 08:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 08:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan'a şikayet ettiler
Bankaların vatandaşa ‘sen düzenli ödüyorsun, borcunu geciktir, öyle başvur’ demesi, ‘40 bin liralık krediye 33 bin lira faiz istemesi’ üzerine Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), harekete geçti. Uygulamaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle 12 bankayı isim isim Başbakan Binali Yıldırım’a şikayet etti.

27 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemeyle kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanlar, bankalara başvurarak borçlarını 72 aya kadar yapılandırma olanağı12 bankayı Başbakana şikayet ettiler
sağlandı. Ancak 20 günlük uygulama sonucunda bankalara başvuran binlerce tüketici, hayal kırıklığı yaşadı. Bankaya kızan tüketici derneklerini telefon, faks, mail yağmuruna tuttu. TÜDEF de Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e bankaları şikayet etti.

BORCUNU GECİKTİR ÖYLE GEL!
40 bin tüketicinin üye olduğu tüketici derneklerinin çatı kuruluşu TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak imzasıyla Başbakan Yıldırm’a gönderilen mektupta, federasyon görevlilerinin birer müşteri gibi banka şubelerine giderek yaptıkları tespitler ile vatandaş şikayetleri şöyle sıralandı:

*Uygulama, borcunu düzenli ödeyenleri de kapsamasına rağmen ‘siz borçlarınızı tam zamanında ödediğiniz için kapsam dışısınız, gidin borcunuzu birkaç gün geciktirin’ denilerek tüketici yanlış yönlendiriliyor.

*Uygulama yapan bankalardan bazıları tüketicilerden aylık yüzde 1,39’dan yüzde 2,42’ ye varan oranlarda yüksek faizler istiyor; böylece 72 ay sonrasında ana borcu çok aşan fahiş faizler oluştuğu anlaşılıyor.

*TÜDEF’e gelen vatandaş şikayetlerinde ise örneğin 31 bin liralık borca 26 bin lira faiz istendiği; 40 bin liralık kredinin 73 bin lira olarak yapılandırıldığı görüldü.

72 AY BOYUNCA KARA LİSTEYE
Kredi kartı yapılandırmasından sonra tüketicinin kara listeye alınarak 72 ay süresince kredi ve kredi kartı kullanımının engellendiği tespit edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.