Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci’nin Açıklamaları

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin, "İstanbul’daki hain saldırıyı şiddetle, nefretle kınıyorum. Şehit olan gerek polislerimizi, gerek hayatını kaybeden insanları rahmetle, minnetle anıyorum" dedi.Ekonomi...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin, "İstanbul’daki hain saldırıyı şiddetle, nefretle kınıyorum. Şehit olan gerek polislerimizi, gerek hayatını kaybeden insanları rahmetle, minnetle anıyorum" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Zeybekci, burada yaptığı konuşmasına İstanbul’daki terör saldırısını kınayarak başladı. Zeybekçi, "İstanbul’daki hain saldırıyı şiddetle, nefretle kınıyorum. Şehit olan gerek polislerimize gerek vatandaşlarımızı hayatını kaybeden insanları rahmetle, minnetle anıyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. ‘Yari güzel olanın başı belasız olmaz’ derler. Bu ülke çok önemli bir ülke. Türkiye çok önemli bir noktada. Türkiye’nin üzerine yüklenen çok önemli misyonlar ve görevler var. Bu misyonların ve görevlerin neler olduğunu tarihe baktığımız zaman da tarih bize söylüyor. Kültür coğrafyasının ecdadın bize emaneti olan bu coğrafyanın yeniden dizayn edildiği, haritaların yeniden çizildiği bu süreçte istiyorlar ki Türkiye olarak biz burada operasyon yaparken bu haritaları yeniden çizerken siz kendi başınızın belasından kurtulamayın. Siz kendi dertlerinizle uğraşın. Bizde burada işimizi yapalım, operasyonumuzu yapalım, yeni haritalar çizelim burada diye kavga bu. Kavganın altında yatan diğer şeylerde Türkiye’nin gerek ekonomik gerekse siyasi olarak devamlı olarak edilgen bir şekilde sömürülmeye devam etmesi” diye konuştu.
“DOSTLARIMIZIN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ. DÜŞMANLARIMIZIN SAYISINI AZALTACAĞIZ”
Türkiye’de bundan 13-14 sene önce bu ülkede toplanan vergi gelirlerinin yüzde 86-87’sinin faize gittiğini, şimdi yüzde 13’ün altına indiğini kaydeden Zeybekçi, “Tam tersi tablo ortaya çıktı. Biz şunu çok iyi biliyoruz. Biz bu topraklarda edilgen bir yapıyla ‘aman kimseye etliye sütlüye karışmayalım’ noktasında olursak bizi bu topraklarda barındırmazlar. Biz etken bir ülke olmak zorundayız. Biz Anadolu’yu Türkiye’yi güvence altında tutmak, Türkiye’yi müreffeh bir ülke halinde tutmak istiyorsak etrafımızda bizim müreffeh, özgür olmalı. Biz bu şekilde gayretlerimize devam edeceğiz. Bunu yaparken de diyalog da yapacağız. Dostlarımızın sayısını arttıracağız. Düşmanlarımızın sayısını azaltacağız. Bu ne kadar zor gözükse de bu anlamda Türkiye olarak akıllı bir diplomasiyle bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.
“ŞU ANDA RUSYA İLE YAŞANAN SORUNLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"
“Şu anda Rusya ile yaşanan sorunlar sürdürülebilir değil” diyen Bakan Zeybekçi, şunları kaydetti:
“Her iki ülke için sürdürülebilir değildir. Şuanda mevcut durumdan Türkiye’den daha fazla Rusya zarar görmektedir. Gerek ekonomisinin dengeleri itibariyle gerekse içerideki fiyat artışları itibariyle gerekse pazarlarını veyahutta alternatif tedarik merkezlerini minimize ederek rekabet ortamını oluşturamamadan kaynaklanan.. Ama şuandan emin olun ki her iki ülke için sürdürülemez olan bu şuandaki mevcut statünün de devamının da pek mümkün olduğunu ben zannetmiyorum. Bu yönde inşallah gayret göstereceğiz hep beraber. Bir şekilde akılla bunun üstesinden geleceğiz.”
“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN REVİZE EDİLMESİ BAŞLIĞIYLA BUNU ÇOK YOĞUN VE KONSANTRE BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAMIZ YÖNÜNDE BİZE TALİMATLARI OLDU”
Vize serbestisiyle ilgili ise Zeybekçi, “AB ile göçmen krizi sebebiyle ortaya çıkan Geri Kabul Anlaşmasında vize serbestisi bizim için o kadar gerekli miydi değil miydi? Ekonomi Bakanı olarak vize bizim birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu. Kaldı ki 2015 yılının 14 Mayıs’ında Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak ve AB Ekonomiden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmströ ile beraber Brüksel’de ortak bir deklarasyon yayınladık. 20 yıldan beri ilk defa bizim istediğimiz noktaya geldi AB. Gümrük Birliği’nin revize edilmesi, 4 madde üzerinde bu konuda mutabakatımız vardı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda dün Bakanlar Kurulu Toplantılarında Sayın Başbakanımızın talimatları oldu. Gümrük Birliği’nin revize edilmesi başlığıyla bunu çok yoğun ve konsantre bir şekilde çalışmamız yönünde bize talimatları oldu. Çok kısa bir süre içinde zaten ortak mutabakatımız olan bu Gümrük Birliği’nin güncellenmesi meselesi meselesini AB ile elle tutulur bir noktaya 2017 gibi başarmış olmayı tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.
“BİR TEK FİRMANIN TEK BİR YATIRIMI İÇİN GEREKİRSE Kİ BUNU YAPACAĞIZ BAKANLAR KURULU KARARI ÇIKACAK”
Bakan Zeybekçi, şunları kaydetti:
“Yeni dönemde şunu göreceksiniz. Konfeksiyon tarzı 42 beden veya 54 beden diktik herkes giysin değil, adama göre herkese uygun ceket diker gibi tedbirler. Bir tek firmanın tek bir yatırımı için gerekirse ki bunu yapacağız Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. Önümüzdeki günler Türkiye’de ekonominin tekrar coştuğu, çünkü çok erteledik. 2008-2009 sendromundan sonra maalesef gerek yurt dışı ihracatta aynı yerin etrafında dönmeye başladık. Milli geliri de aynı rakamların etrafında dönmeye başladık. Özellikle bu dönemde reel sektörde tüm satın almalarla, tüketim talepleriyle ilgili erteleme yatırım iştahıyla ilgili de bir duralım bakalım gibi çok ertelendi. Artık erteleme zamanı değil, büyük bir coşkuyla koşma zamanı olacaktır. İhracat teşviklerimizde çok önemli dokunuşlar yakında göreceksiniz. Yatırım teşvikleriyle ilgili de çok önemli dokunuşlar göreceksiniz.”
“İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE FAİZLE İLGİLİ POZİTİF BEKLENTİLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Faizlerle ilgili ise Zeybekci, “FED’in o beklentilerinden negatif anlamda dünyada başka ülkelerde etkilenebilir Türkiye de etkilenebilir. Ama Avrupa Birliği Merkez Bankasının kararlarından Türkiye çok daha fazla etkilenecektir pozitif anlamda. Onun için endişeye gerek yoktur. Faiz bu ülkede düşecektir. İnşallah önümüzdeki dönemde faizle ilgili pozitif beklentilerimiz devam edecek” dedi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Zeybekci, Bakanlar Kurulunda Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına dönük bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı sorusuna, "Önümüzdeki haftaya bırakılmaz herhalde. Sayın Başbakanımızın herhalde bu konuda bir düşüncesi var, bu hafta içerisinde bir karar beyan eder" yanıtını verdi.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ilk defa toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulunun gündeminin sorulması üzerine Zeybekci, “Yeni dönemdeki önceliğimiz üretim. Daha çok üretmek. Daha çok üreterek daha çok ihracat yapmak. Üretime dayalı büyüme odaklı, ihracatın büyümeye daha pozitif katkılar verdiği bir süreç inşallah” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE ALMANYA İLİŞKİLERİ BU FIRSATÇILARDAN ETKİLENMEYEREK GEREK EKONOMİK, TİCARİ ANLAMDA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR”
Alman Parlamentosunun Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin kararı hatırlatılarak, bu konuyla ilgili EKK’da bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı sorusuna Bakan Zeybekci, bu kararla ilgili söylenmesi gereken her şeyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanların söylediğini ifade ederek, “Ekonomi Bakanı olarak ben bu konunun siyasi bölümündeki tartışmalara girmek istemiyorum. Bundan sonra ekonomiyle, ticaretle ilgili olabildiğince düşmanları azaltıp, dostları çoğaltmak lazım. Almanya ile Türkiye ilişkileri yüz yıllardan beri pozitif yönde süren bir ilişki. Soysuza soysuz dersin alınmaz, hırsıza hırsız dersin alınmaz ama bunlara bu özelliklere sahip olmayan birine negatif bir şekilde yüklendiğiniz zaman alınır. Bu ülke bu millet çok alındı. Bu konuyla ilgili dünyada bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ecdadın bir zamanlar adalet, medeniyet ve refah dağıttığı toprakları dolaştığında başı dik dolaşıyor. Bizim bu coğrafyanın hiçbir yerinde, bir zamanlar 400-500 sene hüküm sürdüğümüz bu coğrafyada her şey olabilirdi belki ama gerek inancımız, gerekse bu milletin yüce kültüründe gittiği yerde hükmetmek, asimile etmek, yok etmek gibi bir şey olmadığını bütün bu coğrafyanın tamamı görüyor. Bununla ilgili tarihte negatif özellikleri olanlar, günah çıkarma adına tarihten, başkalarındaki böyle dedikodu dahi olsa ki böyle şeyleri en üst düzeyde kaşıma yönündeler. Almanya’nın yaptığı da budur. Pişman olacaklar, onu da söyleyeyim. Bununla ilgili utanç duyacaklar yaptıklarından dolayı. Türkiye Almanya ilişkileri bu fırsatçılardan etkilenmeyerek gerek ekonomik, ticari anlamda güçlü bir şekilde devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Turizm sektörüne dönük yeni tedbirlerin olup olmayacağına sorusuna ise Zeybekci, turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerin geleceğini şu anda bir çalışmanın olduğunu bildirdi.
Toplantıda ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci ve ATO Meclis Başkanı Nurettin Gürgür ise Bakan Zeybekci’ye sorunlarını ve taleplerini iletti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.