Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci’den kabine revizyonuna ilişkin açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kabine revizyonuna ilişkin “Her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2017 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2017 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kabine revizyonuna ilişkin “Her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tayland Ticaret Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn ile birlikte iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakerelerinin başladığına dair basın toplantısı düzenledi. Bakan Zeybekci, Tayland ile ticari ilişkilerin bütün yönleri ile geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, “İnanıyorum ki ülkelerimiz arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşması ticaretimizi ve yatırımlarımızı karşılıklı olarak arttıracak ve ilişkilerimizi de daha üst seviyeye çekecektir. İlk aşamada sadece mal ticaretini kapsayan bir Serbest Ticaret Anlaşması planlıyoruz. Ancak bununla beraber bir sonraki aşamada yatırımlar, hizmetler, elektronik ticaret alanlarında da bunların da Serbest Ticaret Anlaşmasına dahil edilmesi ile ikili ticaretin çok daha artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tayland ile karşılıklı ticaretin şu an için verimli seviyede olmadığının altına çizen Zeybekci, bunun katlanması gerektiğini söyleyerek, “Serbest Ticaret Anlaşması’nın bu dengesizliğin daha dengeli hale gelmesini sağlayacağını umuyorum” dedi.

Zeybekci açıklamalarını ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemde yer alan kabine revizyonuna yönelik bir soruya, “Sonuç itibari ile böyle bir şey bilmiyorum. Haberim yok. Her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” cevabını verdi.

İstanbul’da yaşanan yoğun yağışa ilişkin ise Zeybekci, şunları kaydetti:

“Meteorolojinin verdiği bilgilere göre 100 yıllık bir süreçteki en fazla yağmur yağmış. Bu doğal bir afet önemli olan can kaybının olmamasıdır. Can kaybını telafi edecek hiç bir şey yok.”

“Cuma günü Fitch’in yapacağı değerlendirmenin olumlu yönde bir değerlendirme olması gerektiğini düşünüyorum”

Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesini cuma günü açıklayacağının sorulması üzerine, “Fitch 2017 Ocak ayında Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir notunun altına indirdi. İddia ettiği bütün gerekçelerle ilgili o günden bugüne kadar Türkiye çok üst düzeyde performans gerçekleştirdi. Gerek büyümede, gerek istihdamda, gerek ihracat rakamlarında, bütçe ve cari açık rakamlarında. Fitch’in diğer bir konusu da terörle ilgili tehdidin artarak devam ettiği, üst düzeyle olduğuydu. Onunla ilgili de Türkiye son derece önemli bir süreç ve performans gösterdi. Fitch’in not düşürmekle ilgili gerekçe gösterdiği her başlıkta biz çok olumlu gelişmeler sağladık. Cuma günü Fitch’in yapacağı değerlendirmenin olumlu yönde bir değerlendirme olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu sebeplerden dolayı olumsuz dediysen, o sebeplerin tamamında olumlu gelişmeler sağladı Türkiye. Ama şunu da unutmamak lazım, 2002’den 2007’ye kadar yüzde 7,3 büyüme sağlayan Türkiye’nin o dönemde hiçbir kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üzerinde değildi. Biz elde ettiğimiz başarıları da onlar bize çok iyi puanlar verdiği için elde etmedik. Türkiye global bir ekonomidir. Dünyadaki bütün aktörler, kurumlar ve kuruluşlarla, enstitülerle yakın temas ve ilişki içinde Türkiye yoluna devam edecektir. Bunları da yok sayamayız ama biz yolumuza ve işimize bakacağız. Yapmamız gereken doğruları yapmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.