Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci, Merkez Bankası’nın Faiz Kararını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu 50 baz puan daha azaltarak yüzde 9’a indirmesine ilişkin, "Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi’nde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunda TCMB’ye daha geniş bir...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu 50 baz puan daha azaltarak yüzde 9’a indirmesine ilişkin, "Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi’nde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunda TCMB’ye daha geniş bir hareket alanı oluşturmuştur. Enflasyonun yüzde 6,6 ile iki aydır son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretmesinin ardından TCMB de bu hareket alanını değerlendirmiş ve faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam etmiştir" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun faiz kararları üzerine yaptığı yazılı açıklamada, “TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini değiştirmezken faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen marjinal fonlama oranını 50 baz puan indirerek yüzde 9’a indirmiştir. Üst bantta üst üste dördüncü ay indirim yapılmıştır. PPK, Mart ayında başlamış olduğu indirimlere Nisan ve Mayıs aylarının ardından Haziran ayında da devam etmiş ve faiz koridorunun üst bandını yüzde 9’a indirmiştir. Politika faiz oranı ise yüzde 7,5’te sabit bırakılmıştır. Enflasyonda yaşanan iyileşme faiz indiriminin önünü açmıştır. Son dönemde Tüketici Fiyat Endeksi’nde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunda TCMB’ye daha geniş bir hareket alanı oluşturmuştur. Enflasyonun yüzde 6,6 ile iki aydır son 3 yılın en düşük seviyesinde seyretmesinin ardından TCMB de bu hareket alanını değerlendirmiş ve faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam etmiştir” ifadelerini kullandı.
“YAPILAN FAİZ İNDİRİMLERİNİN PİYASAYA YANSIMALARI DA GÖRÜLMEKTEDİR”
Yapılan faiz indirimlerinin piyasaya da olumlu şekilde yansıdığını kaydeden Zeybekci, “Yapılan faiz indirimlerinin piyasaya yansımaları da görülmektedir. Son yapılan indirimlerin ardından, ticari kredilerde (TL cinsinden) ağırlıklı ortalama faiz oranı ve konut kredilerinde ağırlıklı ortalama faiz oranlarında düşüş yaşanmaktadır. Kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomimizin canlanmasına öncülük edecektir. Türkiye’de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olmasıdır. Birçok kez dile getirdiğimiz gibi, sadece enflasyonla değil, pek çok yapısal sorunumuzla mücadelede yapmamız gereken en önemli şey arzı, üretimi, büyümeyi teşvik etmektir. Üretimi artırmak için atılması gereken ilk adım ise enflasyonla mücadele politikamızı değiştirmektir. Bunun da ilk adımı; faiz oranlarını düşürerek, finansmana erişimi kolaylaştırmaktır. Yakın zamanda uygulamaya koymayı planladığımız yeni teşvik paketi ile destekleyeceğimiz bu süreç, geçici çözümler geliştirmek değil, kalıcı, yapısal politikalar üretmek suretiyle ülkemizde başlatacağımız ekonomik dönüşümü belirgin şeklide kolaylaştıracaktır. Böylelikle edilgen değil etken bir ekonomi haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacak, üretimdeki artışla birlikte, enflasyonda kalıcı ve gerçek tedavi sağlanmış olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
“MERKEZ BANKASI’NIN ALMIŞ OLDUĞU FAİZ İNDİRİMİ KARARINI VE FAİZ KORİDORU POLİTİKASINDAKİ SADELEŞME SÜRECİNİ OLDUKÇA ÖNEMLİ BULUYORUZ”
“Sanayicimizin, iş adamlarımızın ucuz likiditeye ve finansmana ihtiyaçları vardır” ifadesini kullanan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Finansman maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek, firmalarımızın ucuz finansmana erişimini ne kadar kolaylaştırabilirsek, ekonomimizde o ölçüde daha fazla üretim, yatırım yapılacak ve istihdam imkanları oluşacaktır. Bu çerçevede, Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz indirimi kararını ve faiz koridoru politikasındaki sadeleşme sürecini oldukça önemli buluyoruz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.