Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci: El oraklarını bile ithal eder hale geldik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, köylünün nohut veya burçak yolduğu küçük el oraklarının bile ithal edilir hale gelindiğini, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. Zeybekci, Denizli’de tarihî Kaleiçi Çarşısı'nı gezip esnaflarla sohbet...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Zeybekci: El oraklarını bile ithal eder hale geldik
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, köylünün nohut veya burçak yolduğu küçük el oraklarının bile ithal edilir hale gelindiğini, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. Zeybekci, Denizli’de tarihî Kaleiçi Çarşısı'nı gezip esnaflarla sohbet etti.

Esnaf ziyaretlerinden sonra gazetecilerin, dolar kurunun yükselmesiyle ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Zeybekci, 28 Ocak 2014'te de buna benzer bir yükselme olduğunu hatırlattı. Zeybekci, “Bugünlerde yeniden kurun yükselmesiyle, yani doların yükselmesi ve TL’nin değer kaybetmesiyle ilgili söylediğimiz sözü aynen söylüyoruz. Piyasa, kendi dinamikleri içinde bunu halleder tabii ki. Kaldı ki o günden bugüne değişen bir şey şu, euronun dolar karşısında değer kaybetmesi. Doların kendi içinde, yani ABD’deki gerek büyüme gerekse istihdamla ilgili olumlu gelişmelerden sonra faiz arttırım beklentileri, yani dolar da cazibeyi arttırmakta. Bundan kaynaklanan zaten dünyanın genelinde bir yükselme var. Türkiye’de de söyleyeceğimiz, Türkiye’nin kurdan kaynaklanan, doların değerlenmesinden kaynaklanan bir endişesi hiç yoktu, bugün de yoktur ve gelecekte de olmayacaktır. Önümüzdeki bir yılla ilgili Türkiye’nin taşıyacağı hiçbir endişe yoktur.” dedi. Faizlerle ilgili de hiçbir endişe olmadığını ifade eden Bakan Zeybekci, “Onun için piyasalar bunu, kendi içindeki dalgalanmaları absorbe edecek güçtedir. Endişe edecek hiçbir şey yoktur. Kur artışından kaynaklanan fiyatların yükselmesi ve bunun da enflasyona yansımasıyla ilgili bir endişeyi de asla ve asla taşımıyoruz. Bu süreçte bunlar sağlıklı süreçlerdir. Bunun Türkiye’nin dış ticaretini de olumlu etkileyeceğini hala söylüyoruz, o çerçevede görüyoruz bunları.” diye konuştu.

‘EL ORAKLARINI BİLE İTHAL EDER HALE GELDİK’

Ürün ithalatında biraz kontrolsüzlük olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı, “Bütün el aletlerinde, ev aletlerinde, elektrikli aletlerde, birçok aletlere baktığımız zaman maalesef yurtdışından, Türkiye’nin eline su dökemeyecek ülkelerden bunların ithal edildiğini görüyoruz. Hattâ geleneksel ürünler, bazı şeyler var ki başka yerde yok bunlar. Bir marangoz keserinden tutun da bir köylümüzün nohut yolduğu, burçak yolduğu küçük el orakları bile yurtdışından gelir hale gelmiş. Halbuki şuraya indiğimiz zaman aşağıda, bizim Demirciler Caddesi'ndeki esnafımızın en mükemmel şekilde yaptığı aletleri bile yurtdışından ithal eder hale gelmişiz. Bunlara müsaade etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Esnafı, KOBİ’yi, üreticiyi geleneksel ürün ve zanaatları koruyucu tedbirler alacaklarını belirten Bakan Nihat Zeybekci, “Başbakanımız'ın açıklamış olduğu tedbirlerle de bu alanda üretim yapan arkadaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Burada tabii diğer taraftan, Türkiye'de bazı alanları destekleyici tedbirlerimiz de geliyor. Elektronikte, tablette, cep telefonlarında da Türkiye olarak artık bunları destekleyici tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.