Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci, Amerikan ekonomisi için endişeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların aşırı değerli olmasının Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını belirterek, bunun Amerikan ihracatı ve Amerikan büyümesi için olumlu bir durum olmadığını söyledi. Bakan Zeybekci Denizli’nin...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 20:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2015 20:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Zeybekci, Amerikan ekonomisi için endişeli
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların aşırı değerli olmasının Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını belirterek, bunun Amerikan ihracatı ve Amerikan büyümesi için olumlu bir durum olmadığını söyledi.

Bakan Zeybekci Denizli’nin Çardak ilçesinde 9 ilden 54 sporcunun katıldığı Valilik Kupası Trap Yarışları'na katıldı. Yarışlarda dereceye giren sporculara ödül veren Zeybekci kendisi de atış yaptı.

Etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, ihracat rakamlarını değerlendirirken bu sene ihracat rakamlarında ne öngördüklerini açıkladı. Zeybekci, "2015 yılı ihracat rakamlarında sadece pariteden kaynaklanan 10 milyar dolar civarında, bir de hammadde fiyatlarının bütün dünyada aşağı gitmesi dolayısı ile diğer bir 10 milyar dolar toplamda 20 milyar dolar bir düşürücü etkisinin, düşecek demiyorum. Düşürücü etkisinin olacağını öngörmüştük. Şu ana kadar ihracattaki performansımız bu öngörülerin dışında değil. Rakamda düşüş var ama miktarda artışımız var. Yani 2014 yılı ihracatını 2014 yılındaki parite aynı bugün olsaydı ihracatımızda yukarıya yönlü bir artış var, miktar bazında artış var. Euro bazında artış var ama tüm dünyada olduğu gibi dolar bazında, doların değer kazanmasından kaynaklanan bir gerileme var. Dolayısı ile hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşacağız bu sene. Gerek Euro olarak ulaşacağız gerek miktar olarak ulaşacağız ama paritenin 1,14 olmasını biz hesaplamıştık ama 1,14’ün altında veya 1,10’un altındaki bir parite ihracat rakamlarımızı değiştirir ama miktar olarak adet olarak, Euro olarak da daha doğrusu üretim istihdama, ihracatın üretim istihdama ve büyümeye verdiği katkı anlamında hedeflerimize ulaşacağız ve başarılı bir yıl geçireceğiz inşallah." dedi.

'AŞIRI DEĞERLİ DOLAR AMERİKAN EKONOMİSİ İÇİN MENFAAT OLARAK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR'

Türkiye ekonomisini yorumlarken 'dolar, TL veya kur ne olacak' totoculuğu yapmak istemediğini belirten Zeybekci, "Bugüne kadar da bu yönde bir yorum yapmadım ama parite ne olacak derseniz yani dolar-Euro paritesi, dolar endeksini oluşturan 6 para birimi ki bunlar Euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni, İsviçre Frankı, İsveç Kronu, Kanada Dolarını oluşturan 6’lı sepet ve dolar ne olacak derseniz, doların aşırı değerli olması sürdürülebilir değil Amerikan ekonomisi, Amerikan ihracatı ve Amerikan büyümesi için. Olumlu bir durum değil şu anda. Onun için ben bu durumu, şu andaki aşırı değerli doları, yüksek değerli doları, aşırı değerli dolar haline gelmemiş olabilir ama yüksek değerli doların Amerikan ekonomisini rahatsız ettiğini, rahatsız etmeye başladığını en azından biz biliyoruz. Onun için bu şekilde bir parite yani 1’e yaklaşan bir parite sürdürülebilir veyahut da Amerikan ekonomisi için menfaat olarak kabul edilebilir değildir. Onun için tersine bir hareketi, bu noktaya geldikten sonra olması gerektiğini zaten Amerikan ekonomisi söylüyor." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.