Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yıldız: Kuzey Irak'tan 27 milyon varillik 35. tanker şu anda yükleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin olarak 35’inci tankerin şu anda yüklendiğini ve 27 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığını söyledi.Bakan Taner Yıldız, ATO Congresium’da...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin olarak 35’inci tankerin şu anda yüklendiğini ve 27 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığını söyledi.

Bakan Taner Yıldız, ATO Congresium’da Uluslararası Enerji Kongresi'ne(EİF) katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına değindi. Yıldız, 34’üncü ve 35’inci tankerini şu anda yüklendiğini ve 27 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığı bilgisini verdi. Irak ile alakalı aldıkları kararın bugün ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Yıldız, 34-35’inci tankerini şu anda yüklendiğini ve 27 milyon varillik bir yükleme yapıldığını bunun yaklaşık 2 milyon dolarlık bir ciro olduğunu söyledi. Yıldız, "Kuzey Irak mıdır? Erbil midir? Bağdat mıdır? Tartışmaları sürerken bu para bu kaynak Irak’ın kasasına giren kaynaktır. Bu Irak’ın petrolü Türkiye’nin petrolü değil." dedi.

'NE ZEYTİNLİKTEN VAZGEÇERİZ NE DE ENERJİ SANTRALİNDEN'

Yıldız, Soma’da kesilen 6 bin zeytin ağacı ile alakalı ise bütün bu çevre kaygılarını ve endişelerini taşıdıklarını belirterek, "Biz ne zeytinlikten vazgeçeriz, ne de enerji santrallerinden vazgeçeriz." ifadesini kullandı.

Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Bir doğruyu tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Bunun çözümü son derece basit ve kolay; bizim eksilttiğimiz her zeytin ağacının yerine 10 katını dikmek. Son 12 yılda hükümetlerimiz zamanında 92 milyon adetten almışız zeytin ağaçlarını, şu anda ülkemizde 170 milyon adet zeytin ağacı var. Ne zeytin ağacından ne de santralden vazgeçmek, baş cümlem budur. Her ikisini Türkiye yapabilir. Bir zeytin ağacı yaklaşık 18 kilo zeytin veriyor ve 6 bin zeytin ağacı yaklaşık 100 ton zeytin yapıyor. 1 yılda bunun yüzde 20’si zeytinyağı olarak, yüzde 80’i de sofralık zeytin olarak kullanılıyor. Bunun yıllık cirosu 115 bin TL, bu bir değerdir. Bizim zeytini artırarak hatta ihracatçı bir ülke haline gelmemizin temelinde bu yatar."

153 milyon ton kömür rezervinin bugünkü piyasa değeri 7.5 milyar dolar olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Yaptığımız anlaşma gereği 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak, en az 3 bin kişi istihdam edilecek, 4 yıl içerisinde bu yatırım bitirilecek ve işletmeye geçtikten sonraki her yıl için bize ürettiği elektriğin kilovatsaatinden ödeyeceği kira bedeli 150-152 milyon TL ama her yıl. 30 yıl boyunca da eskalasyonla beraber bunu ödeyecek. Onunla her elde ettiğimiz yıllık kiradan dikebileceğimiz zeytin ağacı miktarı 9 milyon adet ve her yıl doğalgaz ithalatında 230 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz."

Konuşmasının ardından Bakan Yıldız, enerji ile ilgili standları gezerek incelemelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.