Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yıldız: Kuzey Irak’tan 100-120 bin varil petrol akışı sağlanıyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bugün itibariyle günlük 100-120 bin civarında petrol Kuzey Irak’tan gelmeye devam ediyor. Bağdat’tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şu anda durmuş durumda." dedi. Yıldız, ‘Kafkasya Üniversiteler...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bugün itibariyle günlük 100-120 bin civarında petrol Kuzey Irak’tan gelmeye devam ediyor. Bağdat’tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şu anda durmuş durumda." dedi.

Yıldız, ‘Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Konresi’nin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuzey Irak'tan petrol akışı konusundaki bir soru üzerine Yıldız, şunları söyledi:

“Kuzey Irak 1 milyon varili aşan satış yaptı. Avrupa ülkelerinden birisine yaptı bunu. Akdeniz piyasasında bulunuyor. Bununla alakalı gelişmeleri hep beraber izliyoruz. Bu petrol Türkiye’nin petrolü değil. Bu petrol Irak’ın petrolü. Merkezi Irak hükümetinden mevkidaşım Rüyabi geldiğinde, 100 bin varil civarında Kuzey Irak’ın yapacağı ihracatla alakalı kendilerinin bu manada olumlu baktığını söylemişti. Biz bu görüşmeleri Erbil ve Bağdat kendi aralarında sürdürüyorlar. Bugün itibariyle günlük 100-120 bin civarında petrol Kuzey Irak’tan gelmeye devam ediyor. Bağdat’tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şu anda durmuş durumda. Biz Bağdat’tan gelecek merkezi Irak petrolünün boş kapasite ile beraber taşınabileceğini, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından bunun taşınabileceğini her vesile ile söylüyoruz. Tekrar ediyorum. Boş kapasite vardır. Ve günlük 1,5 milyon varile kadar varile kadar taşıyabilecek kapasiteye sahibiz. O yüzden bizim tahkim ile alakalı, tarafımıza geçilen bir tebligat yoktur. Tebligat yapılırsa kamuoyu ile paylayarak nasıl seyredeceğini hep beraber gözlemlemiş oluruz.”

SON 3 YILDA 244 MADEN OCAĞI KAPATILDI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı teftişlerde 130, kendilerinin yaptığı teftişlerde de 114 fazla kömür ocağının kapatıldığını bildirdi.

Facianın ardından Soma'da kapatılan maden ocakları ile ilgili bir soru üzerine, iki ocakta çalışmanın durdurulduğunu aktaran Yıldız, şöyle konuştu:

"Çalışma Bakanlığımızın iş müfettişleri her iki ocaktaki çalışmaları durdurdu. Bu üretimin durması anlamı geliyor. Bu arada yapılması gerekenler, oradaki eksikliklerin giderilmesi. Ne kadar zamanda giderirlerse, ondan sonra teftiş görecek. Ve o teftişten sonra uygun görülüyorsa üretime açılacak. Eğer teftişten de uygun bulunmama kararı çıkmazsa o eksiklikleri giderinceye kadar üretim söz konusu olmayacak. Eynez’de bildiğiniz gibi, şu anda savcılığa intikal etmiş hem adli hem de bakanlıklarımız tarafından yürütülen idari soruşturmalar, şu anda savcılık döneminde bulunan konuyla alakalı. Çok fazla da detaya girmek istemiyorum. Savcılarımız, özellikle adli soruşturmalarla ilgili gerekenleri yapıyorlar. Bu raporlar zamanı geldiğinde kamuoyu ile tekrar paylaşılacak."

Yıldız'ın verdiği bilgiye göre son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı teftişlerde yaklaşık 130 kömür ocağı, kendi bakanlığının yaptığı teftişlerde de 114’den daha fazla kömür ocağı kapatıldı. Bu ocakların akıbeti ile ilgili soru üzerine Enerji Bakanı, "Şu anda mevcutta kapalı. Eksikliklerini giderenler üretime açılıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 106 milyon ton kömür kullanıldı. Bunun 80 milyon tonu yerli kömürlerle karşılanıyor idi. Bu rakam ne kadar düşer, ne kadar yükselir, şu anda bu bizim için birinci planda olan konu değildir. Birinci planda olan konu bizim işçi sağlığımızla ilgili konulardır." dedi.

“DAĞALGAZA HAZİRAN’DA ZAM YOK”

Bakan Yıldız, “Doğalgaza zam olacak mı?” sorusuna da “Mayısın sonuna geldik. Haziran ayında da mayıs fiyatları ile daha önceki aylar fiyatları ile devam edeceğiz. Herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir.” şeklinde cevap verdi.

“RUSYA TEKLİFLE GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ”

Karadeniz’in doğusundan batısına deniz altından giden Güney Akım Projesi ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin’in değerlendirilmesinin sorulması üzerine Yıldız, "Putin, 'AB üyesi ülkelerden geçmiyorsa, AB üyesi olmayan bir ülkeden de geçebiliriz' dedi. Bu şartlarda kastedilen Türkiye ise bize bu manada gelen resmi bir teklif şu anda yoktur. Resmi teklif halinde değerlendirebileceğimizi, bunun mümkün olabileceğini ama teklif gelmeden de bunun gündeme getirilmesinin de bunun doğru olmayacağını söylemek istedim. Eğer Rusya Federasyonu böyle bir teklif ile gelirse, fizibiliteler Türkiye’den kara parçası üzerinden geçecek projenin çok da aslında fizibil olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.