Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yardımcısı Daniş: “Rusya ile ticaretimizin kısa sürede krizden önceki duruma döneceğini ümit ediyoruz”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Rusya ile yaşanan krizin tarım sektörü üzerinde ağır bir baskı ve yük oluşturduğunu, artık bunun sonuçlarının yavaş yavaş giderilmeye başlandığını belirterek, “İnşallah...

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2016 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2016 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Rusya ile yaşanan krizin tarım sektörü üzerinde ağır bir baskı ve yük oluşturduğunu, artık bunun sonuçlarının yavaş yavaş giderilmeye başlandığını belirterek, “İnşallah ticaretimiz kısa sürede hemen hemen krizden önceki duruma dönecek diye ümit ediyoruz. Bunun için çalışıyoruz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektör temsilcilerinin görüş, sorun ve önerilerinin alınacağı “Yaş Meyve-Sebze, Kuru Meyve ve Seracılık Dış Pazar Sektör Toplantısı”, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde Mersin’de yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş başkanlığında AKİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ile Bakanlık bürokratları, Mersin, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa, Aydın’ın da aralarında bulunduğu ihracat ağırlıklı illerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri temsilcileri, ihracatçılar ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, toplantıda sektör temsilcilerinin üretimden satışa kadar dile getirmek istedikleri konuları birinci elden Bakan Yardımcısı Daniş’e ve bürokratlara ileteceklerini ve bir değerlendirme yapılacağını belirtti.
Bakan Yardımcısı Daniş ise, bu toplantıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in göreve gelmesinden kısa bir süre sonra başladığını anımsattı. “Özellikle üreticimizin pazarda yaşadığı sorunların üreticimize yansıması ve bunun tarımsal üretimimizi etkilemesi nedeniyle artık bizim de Bakanlık olarak ürünlerimizin dış pazarlarda ve içerideki sorunlarını ele almamızı gerektirdiği düşüncesiyle Sayın Bakanımızın talimatıyla böyle bir çalışma modeli belirledik” diyen Daniş, bu kapsamda Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde özellikle tarımsal dış pazarlara yönelik bir strateji gurubu oluşturdukları bilgisini verdi.
“Bu toplantıyla yeni bir sinerjinin, yeni bir dönemin başlayacağını ümit ediyoruz”
Mersin’deki toplantının sektörel anlamda 4’üncü toplantı olduğunu ifade eden Daniş, “Daha önce süt, beyaz et ve yumurta, dondurma sektörleriyle bir araya geldik. Bugün de yaş sebze-meyve, kuru meyve, seracılık sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Buradaki amacımız, sektörümüzün üretimden pazara kadar yaşadığı sorunları birinci ağızdan yetkililerden dinleyip, Bakanlık olarak biz ne yapabiliriz sektör için, bunun arayışı içindeyiz. Bu toplantılarda hem bir sinerji oluşturuyoruz hem karşılıklı olarak ne yapabileceğimizi konuşuyoruz hem de sektörle Bakanlığımız arasında aslında yeni bir iletişim kanalı da oluşturmuş oluyoruz. Bizim Dış İlişkilerde oluşturduğumuz strateji grubu, anında üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın yaşadığı, diğer Bakanlıklar da dahil sorunlarına birinci elden yardımcı olmak istiyoruz. Onların yanlarında olmak istiyoruz. Sayın Bakanımızın talimatları bu yönde. Dolayısıyla bu toplantıyla beraber yeni bir sinerjinin, yeni bir dönemin başlayacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
“Rusya ile bir süreç başladı ama bazı ürünlerle ilgili ağır işleyen bir süreç var”
Rusya ile Türkiye arasında uçak düşürme ile başlayan krizin üreticiler ve ihracatçılar üzerindeki etkilerine değinen Daniş, “Geçtiğimiz dönemde özellikle Rusya ile yaşamış olduğumuz sorun, üreticimiz üzerinde, sektörler üzerinde, tarım ürünleri üreticisi üzerinde ağır bir baskı ve yük oluşturdu. Artık bunun sonuçları yavaş yavaş giderilmeye başlandı. Bu sürecin devamı olarak da 18 Kasım’da yine Sayın Bakanımızın başkanlığında Soçi’ye bir tarım fuarına katılmak üzere geniş bir heyetle gidiyoruz. Orada yaptığımız ön görüşmelerde de evet, bir süreç başladı ama bazı ürünlerle ilgili ağır işleyen bir süreç var. Bunun daha da hızlandırılması niyetini taşıdığımızı, Sayın Bakanımızın bu amaçla Soçi’ye ciddi bir heyetle katılacağını ifade ettik. Onlar da bunu memnuniyetle karşıladılar” ifadelerini kullandı.
“Rusya ile ticaretimiz, kısa sürede krizden önceki duruma döneceğini ümit ediyoruz, bunun için çalışıyoruz”
Şu anda Rusya’dan bir heyetin Antalya’ya geldiğini, bugün İzmir’de, birkaç gün sonra da Adana’da olacağını kaydeden Daniş, “İnşallah ticaretimiz kısa sürede hemen hemen krizden önceki duruma dönecek diye ümit ediyoruz, bunun için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sektörün bu toplantının özellikle Mersin’de yapılmasını istediğini de aktaran Daniş, şöyle devam etti:
“Biz de bunun çok doğru ve yerinde olduğunu düşünüyoruz. Mersin’deyiz, hem üreticilerimiz burada hem ihracatçılarımız, sektörümüz burada hem de bizim konuyla ilgili bürokrat arkadaşlarımız ve ihracat yoğun il müdürlerimiz aramızda. Dolayısıyla bugün söz sektörde. Biz sektörü dinleyeceğiz. Biz sektör konuşmak istediği sürece onları sonuna kadar dinleyeceğiz, önerilerini alacağız ve hızlı hareket etmek istiyoruz. Yani varsa bir sorun ve bu bizim çözebileceğimiz bir şeyse hemen, başka bakanlıkları ilgilendirebilir veya mevzuat değişikliği gerektiriyorsa da bununla ilgili çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayarak sektörün önünü açmak istiyoruz.”
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.