Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yardımcısı Çiftçi: "Enerji kooperatiflerini yaygınlaştırmak istiyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, doğal kaynakların enerjiye dönüştürülmesinin milli görev olduğunun altını çizerek, "Bakanlık olarak vatandaşımızı bu görev bilinciyle kooperatifler çatısı altında işin içine katıp enerji kooperatiflerini yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2018 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2018 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, doğal kaynakların enerjiye dönüştürülmesinin milli görev olduğunun altını çizerek, "Bakanlık olarak vatandaşımızı bu görev bilinciyle kooperatifler çatısı altında işin içine katıp enerji kooperatiflerini yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından Van ve Van’ın Erciş ilçesinde düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Bilgilendirme Toplantılarına katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Çiftci, son dönemde enerji piyasasına ilişkin ciddi reform ve teşvik çalışmalarının hayata geçirilerek yenilenebilir kaynakların ön plana çıkarılmaya başlandığını ifade etti.

"Doğal kaynakları kullanmak milli görev"

Çiftci, doğal kaynakların enerjiye dönüştürülmesinin milli görev olduğunun altını çizerek, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak vatandaşımızı da bu görev bilinciyle kooperatifler çatısı altında işin içine katıp bu hedefi gerçekleştirmek için katkıda bulunabileceğimizi göstermek istiyoruz" dedi.

Enerjinin milli bir servet olduğuna değinen Çiftci, "Türkiye son 10 yılda ortalama yıllık 55 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirmiş. Söz konusu rakam Türkiye’nin en son cari açığının neredeyse bir buçuk katı. Bunun en büyük nedeni ülkemizin fosil yakıt konusunda yeterli rezerve sahip olmamasıdır. Ancak, bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle yerli ve yenilebilir kaynaklar bakımından son derece verimli bir ülkeyiz. Enerji kooperatiflerinin özellikle yenilenebilir enerji kaynakları bakımından son derece zengin olan ülkemizde kurulması, ülke kooperatifçiliğine de yeni bir soluk getirecektir" şeklinde konuştu.

Çiftci, ülke enerji açığının azaltılmasında yenilenebilir kaynakların önemine ve Van ile Erciş ilçesinin özellikle güneş enerjisi konusunda son derece verimli bir bölgede bulunduğuna dikkat çekerek, özellikle enerji tüketimi yoğun olan küçük sanayi siteleri, iş geliştirme merkezleri ve mesken sitelerinde kooperatifler aracılığı ile önemli ve verimliliği yüksek yatırımların gerçekleştirileceğini ifade etti.

"Hedef enerji kooperatiflerini aktif hale getirmek"

AK Parti hükümetleri döneminde sağlıkta, eğitimde, tarımda, turizmde, sporda müthiş yatırımlar yapıldığını dile getiren Bakan Yardımcısı Çiftci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van’ı geliştirecek, Van’ı şaha kaldıracak ciddi yatırımlar yapıldı. Van için her şeyin en güzelini düşünüyor, hayata geçiriyoruz. Geldiğimiz noktada hedefimiz Van´da İŞGEM’de, küçük sanayi sitelerinde ve Erciş’te sanayi sitelerinde enerji kooperatiflerini aktif hale getirmektir. Bunun ilimize esnafımıza, sanayicimize ve üretimimize çok ciddi katkıları olacağı inancındayım. Van’ı bölgenin tarım, turizm, sanayi ve ticaret merkezi haline getirmek için çalışmalarımız devam ediyor ve durmayacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Açılış konuşmalarının ardından Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin Türkiye’de uygulanabilirliği ve kuruluş koşulları, Van ve Erciş’de bulunan Küçük Sanayi Sitelerinin Yenilenebilir Enerji Kooperatifi yapısına uygunluğu, söz konusu yatırımların finansmanı hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Toplantılar sonuç değerlendirmeleri ile sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.