Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci: "Turizm Sektöründe Morallerin Bozulmaması Gerek "

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, turizm sektöründe morallerin bozulmaması gerektiğini söyledi.Sabah saatlerinde Beldibi bölgesinde kaldığı otelden bota binerek Antalya Limanı’na gelen Bakan Tüfenkci, liman sahasındaki gümrük...

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, turizm sektöründe morallerin bozulmaması gerektiğini söyledi.
Sabah saatlerinde Beldibi bölgesinde kaldığı otelden bota binerek Antalya Limanı’na gelen Bakan Tüfenkci, liman sahasındaki gümrük bölgesi ile Antalya Serbest Bölge’de incelemelerde bulundu. Limanın gümrük sahasındaki konteyner araçlar için x-ray mobil tarama cihazını inceleyen Bakan Tüfenkçi, ardından Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü ziyaret etti. Tüfenkci’ye müdürlük bünyesinde bulunan narkotik dedektif köpek ‘Kral’ ve narkotik dedektif köpek evi ile ilgili bilgi verildi. Bakan Tüfenkci daha sonra Antalya Serbest Bölge içinde bir yat firması tarafından bir ay önce denize indirilen 22,5 milyon EURO değerindeki Sarp46 isimli yatı gezdi. Yatın Türkiye’de üretilen en büyük çelik gövde üzeri kompozit motorlu 46 metrelik ultra lüks yat olduğu öğrenilirken Bakan Bülent Tüfenkci daha sonra Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
“ŞUBAT AYINDA SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 5,8 ORANINDA ARTTI”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TÜİK verilerine göre şubat ayı sanayi üretiminin artış gösterdiğini ifade etti. Bakan Tüfenkci, “TÜİK’in de yaptığı açıklamayla şubat ayı sanayi üretimi yüzde 4,5-5 düzeyinde beklenirken, beklentilerin çok üzerinde yüzde 5,8 oranında artış gösterdi. Bu son 6 ayın en yükseğine ulaşmış durumda sanayi üretimi. Bu artışın yüksek çıkması aynı zamanda imalat sanayinin iyi gidişinin göstergesine işaret etmekte. Otomotiv sektöründeki yüzde 3’lük düşüş esasında beklenen bir düşüş ve genel olarak olumsuzluğu yansıtmamakta. Tekstil kimya, giyim gibi diğer sektörde çift haneye yakın hatta çift hanenin de üzerinde büyüme göstermesi ihracatımız açısından da olumlu ve geleceğe umutla bakmamız gereken göstergelerden biri. Özellikle arındırılmamış sanayi üretiminin şubatta yüzde 8,5 ile oldukça yüksek bir artış göstermesi bu değerin Türkiye ekonomisinin yakalamış olduğu büyüme trendinin en önemli göstergelerinden birisi. Bu rakamlar Türkiye’nin 2015’in son çeyreğindeki güçlü büyüme isteği ve büyüme rakamlarının 2016’nın ilk çeyreğinde de devam edeceğini ve 2015’te yakalanan yüzde 4’lük büyümenin 2016’da da artarak devam etmesi yönünde sinyal olması, özellikle Türk ekonomisi için önemli veriler” dedi.
“SADECE RUSYA’YA YAPILAN İHRACATTA DÜŞÜŞ VAR”
Özellikle yeni piyasalara doğru yeni üretimleri teşvik etmenin önemine değinen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Katma değeri yüksek üretimleri teşvik etmemiz lazım. Antalya bunun güzel örneklerinden birisi. 24 Kasım’dan sonra Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra, özellikle Antalya’daki sebze meyve üreticilerimiz büyük bir endişe duymuşlardı ve bu endişelerini haklı olarak bizlere de yansıtmışlardı. Bugün burada batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürümüzün sunumunda da gördüğümüz gibi esasında bizim sebze ve meyve ihracatımızda çok büyük oranlarda düşüş olmadığını gördük. Sadece Rusya’ya yapılan ihracatta düşüş olduğunu, ama alternatif pazarlarda Belarus’a yapmış olduğumuz sebze meyve ihracatının, Almanya’ya yapmış olduğumuz sebze meyve ihracatının, Romanya’ya yapmış olduğumuz sebze meyve ihracatının arttığını görüyoruz. Bu da şunu göstermektedir ki biz özellikle Antalya yöresinde bulunan sebze meyve üreticilerine vermiş olduğumuz sözü tuttuğumuzu gösterir. Onların önünü açtık, destekledik ve yeni pazarlara yönlendirdik.
Sadece mevcut yeni pazarlara değil alternatif yeni pazarlara da ulaşmamız lazım” diye konuştu.
“TURİZM SEKTÖRÜNDE MORALLERİN BOZULMAMASI GEREK”
Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte çalışarak yeni pazarlara uygun sebze meyve üretmelerinin gerektiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bizim sadece belli bölgelere sebze ürettiğimiz zaman veya meyve ürettiğimiz zaman bir sıkıntı olduğunda bunun direk üreticilere yansıdığını görüyoruz. Ama yapacağımız çalışmayla alternatif pazarlara alternatif ürünleri sebze meyvede de hayata geçirmiş olacağız. Yine özellikle batı Akdeniz için önemli olan Antalya serbest bölgesinin yüzde 100 dolu olması, yeni yatırımcıların sıra beklemesi ve arkadaşlarımız büyütmek için çaba göstermesi, Türkiye ekonomisi ve özellikle bu bölge ekonomisi için önemlidir. Bizler de bakanlık olarak yardım edeceğimizin sözünü verdik. Buranın bir ihtisas serbest bölgesi haline gelerek özellikle yatçılıkla ilgili önemli firmalarımızı bünyesinde barındırması ve buna yönelik üretimleri barındırması, yatçılığın rekabet edilebilirliğini de göz önüne aldığımızda buraların daha fazla desteklenmesi gerekir. Esasında Antalya tipik bizim anladığımız anlamda sanayi şehri olmamasına rağmen ihracat rakamlarıyla ithalat rakamlarıyla Türkiye’nin önemli illerinden biri. Antalya daha çok hizmet ağırlıklı ihracat yapıyor. Daha çok sebze meyve ağırlıklı ve onun türevleriyle ilgili ihracat yapıyor. Buna göre ihracatı hızlandırma ve kolaylaştırma noktasında gümrük ve iç ticareti düzenleyen bir bakanlık olarak buna katkı sunmamız gerekir. Özellikle turizm bakanlığımızın bu bölgesindeki turizm sektörü ile yaptığı görüşmeler neticesinde oluşturduğu paket yürürlüğe girmiş durumda. Bunun yansımalarını önümüzdeki dönem inşallah göreceğiz. Onun için arkadaşlarımız özellikle turizm yatırımında bulunan arkadaşlarımızın morallerini bozmadan alternatif turizm potansiyellerini değerlendirerek kaliteli hizmet sunduğumuz her yerde biz bu yatakları rahatlıkla pazarlayabiliriz. Hükümetimiz de bu konuya ciddi anlamda kafa yormakta ve ilave teşviklerle bu bölgeleri destekleyeceğiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.