Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Müezzinoğlu: 407 binin üzerinde artı istihdam sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışma hayatında milli seferberlik kampanyası kapsamında dün itibariyle 407 binin üzerinde artı istihdam sağlandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2017 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2017 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Müezzinoğlu: 407 binin üzerinde artı istihdam sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışma hayatında milli seferberlik kampanyası kapsamında dün itibariyle 407 binin üzerinde artı istihdam sağlandığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen kamu çalışanlarının sorunlarının ele alındığı Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun 2017 Mart ayı toplantısında konuşan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “Kamu görevlileri, sendika ve konfederasyonlarımızla bugün 1 milyon 800 bine ulaşan üye sayıları ve yüzde 71’i aşan örgütlenme oranlarıyla en önemli sivil toplum kuruluşlarımız arasındadır. Sivil toplum kuruluşları, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Özgürlüklerin genişletilmesinin önemli adımlarından biri olan 12 Eylül 2010 referandumunun en mühim başlıklarından birisi de kamu görevlilerimize toplu sözleşme hakkının tanınmasıdır. Anayasa değişikliği ile kamu personel sistemimize ve çalışma hayatımıza giren toplu sözleşme düzeninin ilk uygulaması 2012 yılında, ikinci uygulaması 2013 yılında, üçüncü uygulaması da 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Toplu sözleşme düzeni, iktidarımız tarafından sadece kamu çalışanlarının maaş artışlarının tartışıldığı bir platform olarak değerlendirilmemektedir. Bu anlamda kamu görevlileri, sendikalarımızın ve konfederasyonlarımızın Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantıları çok yönlü istişari değerlendirme toplantılarımız ve karar vericilerin de sorumluluklarını bu yönde, istişareler sonucu yönettiği, şekillendirdiği bir süreç oldu. Özellikle 2016 Kasım ayında yaptığımız Danışma Kurulu Toplantısı’nda en çok gündeme gelen üç temel konu başlığımız vardı; bunlardan biri Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışmakta olan sözleşmeli personelin kullanmadıkları yıllık izinleri bir sonraki yıla devrine imkan sağlayan yasal düzenlemeyi bu yıl itibariyle yasalaştırdık ve bir önceki yılda kullanamadıkları izinleri artık sözleşmeli çalışanlarımız da bir sonraki yıl değerlendirebilecekler” ifadelerini kullandı.

“KİT’lerde sözleşmeli personel ücret gruplarının 5’ten 3’e indirilmesi konusu EKK’da karar aşamasında”

Bakan Müezzinoğlu, Kasım ayında gündemde olan Kamu İktisadi Teşebbüslerde (KİT) sözleşmeli personel ücretlerinin 5’li skala yerine 3’lü skala şeklinde düzenlenmesi yani temel ücret gruplarının 5’ten 3’e indirilmesi konusunun da çözüm yoluna girdiği ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) karar aşamasında olduğunun altını çizerek, “Bu konuda da bu süreci tamamlamak üzereyiz. Diğer bir konu havacılık tazminatı, şu anda havacılık tazminatı konusu da Sayın Başbakanımızın olumlu bakışları ve ilgili bakan arkadaşlarımıza bu yönde olumlu bir çalışma yapmaları gerektiği talimatını verdi. Ümit ediyorum ki önümüzdeki 1-2 ayın içinde bu süreci yine buradaki değerlendirmeler çerçevesinde çözüme ulaştırmış olacağız. Önümüzdeki süreçler bu anlamda birlikte paylaşarak sıkıntıları azaltabilmek ve birlikte daha iyi süreçleri şekillendirebilmek adına önemli bir süreç olacak. Zor bir 2016’yı birlikte paylaşarak atlattık özellikle. 15 Temmuz sonrası hain FETÖ darbe girişimi sonrası özellikle kamuda ihanet şebekelerinin yerleşmesine karşı yürütülen ihraçlar veya açığa almalarla ilgili de birçok konuda ortak görüşlerimiz, ortak değerlendirmelerimiz oldu” şeklinde konuştu.

“Dün itibariyle de 407 binin üzerinde artı istihdamı sağlamış olduk”

“Yer yer hataların, haksızlıkların olduğu konularda da sizin duyarlılığınızı gördük” diyen Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yanlış yapanın her türlü yanlışının bedelini ödemesi ama kimsenin de haksızlığa maruz kalmaması duruşunun hep birlikte ortak anlayışımız olduğunu da zaman zaman birlikte yaptığımız değerlendirmelerde görmüş olmanın mutluluğunu yaşadığımızı ifade etmek isterim. 2016’nın bize getirdiği ağır yüklerden biri istihdamdaki daralma ve işsizlik oranlarındaki artışlardı. Bu anlamda da 2017’de yoğun bir çalışma hayatında milli seferberlik ve istihdamda milli seferberlik başlığıyla yoğun bir kampanya başlattık. Özellikle çalışma hayatında alın teri dökmek isteyen insanımıza destek olmak, onları istihdamda tutabilmek veya onlara istihdam alanları oluşturabilmek adına özellikle son 1-2 aydır yoğun bir kampanyayla başarılı sonuçlar almaya başlandı ve dün itibariyle de 407 binin üzerinde artı istihdamı sağlamış olduk. 2016’nın ağır yükünü ortadan kaldırmış oluyoruz ve inşallah önümüzde yine 1,5 milyonu aşacak hedefle 2017 sonu itibariyle Türkiye’de işsizlik oranlarını yeniden yüzde 9,5’ların altına çekecek bir sürecin de alt yapısı oluştu. Bununla ilgili hedeflere de güçlü bir şekilde yürüdüğümüzü görüyoruz.”

“Bu atmosfer spekülasyon atmosferi olmamalıdır”

Bakan Müezzinoğlu, bir gazetecinin “Kıdem tazminatı konusunda, referandum sonrası konunun taraflarla görüşüleceğini açıklamıştınız. Konuyla ilgili çeşitli haberler söz konusu özellikle 30 günden geri adım atmama konusunda işverenin prim yükünü hafifletmek açısından devletin de destek verebileceği konusunda ve işsizlik fonunda bu çerçevede kullanılabileceği yönünde iddialar oldu doğru mudur?” sorusu üzerine, “Bugün bu masa nasıl belirli değerlendirmeleri ortak masa anlayışıyla yapıyorsa o konuyu da yine paydaşlarımızla birlikte süreç içinde yapacağız ve burada temel felsefemiz, alın terinin hakkının korunmasıdır. İşçimiz mağdur olmamalıdır, çalışanın hakkı, hukuku korunmalı, bu hak ve hukuk güvencede olmalı ve sürdürülebilir olmalı. Bu hak ve hukukun güvencede olduğu, hakkaniyetli olduğu bir sistemi biz temel bakış açımızı söylüyoruz, paydaşlarımızla birlikte ortak aklı ve ortak sonucu birlikte bulacağız. Şu anda onun dışında konuşulan her cümle bana göre spekülatiftir. Bu atmosfer de spekülasyon atmosferi olmamalıdır” cevabını verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.