Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Işık Şubat Ayı Üretim Endeksini Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye, bölgesel ve küresel birçok zorluğa rağmen 2015 yılında yüzde 4 oranında büyüdü. Özellikle 4’üncü çeyrekteki yüzde 5.7’lik büyüme, son 17 çeyrekte görünen en yüksek rakam...

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye, bölgesel ve küresel birçok zorluğa rağmen 2015 yılında yüzde 4 oranında büyüdü. Özellikle 4’üncü çeyrekteki yüzde 5.7’lik büyüme, son 17 çeyrekte görünen en yüksek rakam oldu" dedi.
2016 yılı Şubat ayı sanayi üretim endeksini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "2016 yılı Şubat ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde sıfır 5, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artmıştır. Arındırılmamış endeksteki yıllık artış ise yüzde 8.5 oldu" dedi.
Bakan Işık, “Sanayi üretiminde 2015’in son çeyreğinde başlayan güçlü ivme, Şubat ayında da devam etmiştir. Sanayi üretimindeki yıllık artış, Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştır. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde takvim etkisinden arındırılmış verilere göre imalat sanayindeki artış yüzde 6.2 olmuştur. Özellikle imalat sanayinde yıllık bazda yaşanan bu yüksek artış, sanayi üretiminin ilk çeyrek büyümesine oldukça olumlu bir katkı vereceğini göstermektedir” diye konuştu.
İhracatın Şubat ve Mart ayında artış gösterdiğini belirten Bakan Işık, “Önümüzdeki dönemde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pazarlarımızdaki toparlanma, İran’a ambargonun kalkması ve yeni pazarlara açılım çalışmalarımız da ihracatımıza ve dolayısıyla sanayi üretimine olumlu yansıyacaktır. Avrupa Birliği’nin parasal genişleme hamlesi de Türkiye ekonomisine olumlu etki yapacaktır. Hem dış hem de iç talebi canlandıracak olan bu gelişmeler, ülkemizdeki yatırım ve üretim iştahını da artıracaktır. Türkiye, bölgesel ve küresel birçok zorluğa rağmen 2015 yılında yüzde 4 oranında büyüdü. Özellikle 4’üncü çeyrekteki yüzde 5.7’lik büyüme, son 17 çeyrekte görünen en yüksek rakam oldu. Ocak ve Şubat ayında sanayi üretiminde yaşanan artış, Türkiye’de iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğini ortaya koymaktadır. Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmeler, ülkemizde istikrarın sürdüğünü ve Türkiye’nin 2016’da da güçlü bir büyüme yakalayacağını göstermektedir” şeklinde konuştu.
"Sanayi sektörü, Türkiye’de büyümenin lokomotifi olan bir sektördür" diyen Işık, “Bu nedenle, sanayi üretimini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Ar-Ge Reform Paketi’yle ilgili ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Bu mevzuatın tamamlanmasını müteakip ülkemizde çok sayıda yeni Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulacağını, mevcut Ar-Ge merkezlerinin de büyüyeceğini, gelişeceğini düşünüyoruz. İş ve yatırım ortamını güçlendirmek için yapısal reform niteliğinde düzenlemeler içeren Sınai Mülkiyet Kanun Tasarımızı TBMM’ye göndermiş durumdayız. Üretenin ve üretimin önündeki engelleri kaldıracak, özellikle yatırım yeri sıkıntılarına çözüm üretecek Üretim Reform Paketimizin hazırlıklarını da sürdürüyoruz. İnşallah bu çalışmalarla çok daha güçlü, dinamik, rekabetçi bir sanayi sektörünü inşa edeceğiz. 4’üncü sanayi devriminde rol alan, teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi dünyaya ihraç eden bir ülke olacağız” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.