Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Ergün: İhracatını 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke yok gibi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "10 yıl önce sadece 36 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl 152.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. İhracatını da 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke sayısı neredeyse yok gibidir."...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Ergün: İhracatını 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke yok gibi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "10 yıl önce sadece 36 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl 152.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. İhracatını da 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke sayısı neredeyse yok gibidir." dedi.

    Türkiye'nin yaşadığı değişimim dünyanın ilgisini çektiğini belirten Bakan Ergün, “Türkiye kıskanılmaktadır. Bu kadar kısa zamanda hızlı değişim yaşayan fazla ülke yok. Böyle bir ülkenin gıpta edilmesi ve dikkatle takip edilmesi normal. Bu kıskançlıkların da zaman zaman farklı gelişmelere yol açtığını görüyoruz. Elbette gerek içeride gerekse de dışarıda bu değişimin rahatsızlığını duyan Türkiye'nin önüne set çekmeye çalışan çevreler her zaman olmuştur. Ama Türkiye bütün bunları aşacak kabiliyete ve güce sahiptir." açıklamasını yaptı.

    Türkiye’nin dünyada yaşanan birçok olumsuz gelişmeye rağmen büyümeye, ürütmeye ve istihdam oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Ergün, şunları söyledi: Yılın ilk yarısında yüzde 3.7 gibi önemli bir büyüme rakamına ulaşmış durumdayız. Bu rakam Türkiye'nin hedefleri açısından mütevazi görünebilir ancak dünyadaki gelişmelere özellikle de Avrupa'daki ekonomilere baktığımız zaman bu rakamın ne kadar önemli ve değerli bir rakam olduğu o zaman anlaşılacaktır. Avrupa'nın birçok ülkesi kamu borçları milli gelirlerinin yüzde 100'ünü aşmıştır. Avrupa'nın birçok ülkesinde bütçe açıkları milli gelirin yüzde 15-16'sına ulaşmıştır. Türkiye'de bu rakamlar milli gelirin bütçe açıkları açısından yüzde 2'ler seviyesindedir. Kamu borçları ise, milli gelirin yüzde 30'unun altında bir noktadadır. Bu açıdan Türkiye sağlam bir ekonomik alt yapıya ve temele sahiptir.”

    Milli gelirin ve ihracat rakamlarını 10 yılda 4 kat arttırdığını hatırlatan Ergün, "Türkiye 2002'de 230 milyar olan milli gelirini yani ülkenin mal ve hizmet üretim potansiyelini, gücünü 2012 sonu itibariyle 800 milyar dolar seviyesine çıkarma başarısını göstermiştir. Az sayıda ülke vardır 10 yılda milli gelir rakamını 4 kat arttıran. En sevindirici olan bu büyüme reel sektörün yapmış olduğu üretime ve ihracata dayanmaktadır. 10 yıl önce sadece 36 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl 152.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. İhracatını da 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke sayısı neredeyse yok gibidir.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.