Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elvan: “Haziran’da yükselen enflasyonda beklentimiz aşağı yönlüdür”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TÜFE Haziran ayında yüzde 7,64’e yükselmesine karşın, yılın geri kalanında, TL’deki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasına paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2016 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TÜFE Haziran ayında yüzde 7,64’e yükselmesine karşın, yılın geri kalanında, TL’deki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasına paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceğinin tahmin edildiğini, gıda fiyatları artış hızının ise sınırlı oranda artarak normal seviyelerine yaklaşacağının beklendiğini bildirdi.
Bakan Elvan, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) 2016 Haziran ayında yüzde 0,47 oranında artış kaydedildiğini ve 12 aylık TÜFE artış hızının gıda fiyatlarındaki baz etkisiyle birlikte yüzde 7,64’e yükseldiğini ifade eden Elvan, “Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi Haziran ayında da devam etmiştir. 2016 yılı Haziran ayında aylık enflasyon oranına en yüksek katkıda bulunan alt gruplar sırasıyla gıda ve alkolsüz içecekler, ulaştırma ve konut gruplarıdır. Öte yandan, giyim ve ayakkabı ile eğlence ve kültür grupları Haziran ayında enflasyon oranına düşürücü yönde etki etmiştir” dedi.
2016 yılının ilk dört ayında belirgin bir düşüş eğilimi gösteren ve Nisan ayında yüzde 1,4 seviyesine gerileyen gıda fiyatları artış hızının, sonraki aylarda ivme kazanarak Haziran ayı itibarıyla yüzde 6,6 oranında gerçekleştiğine işaret eden Elvan, “Haziran ayı itibariyle asgari ücrette yıl başında yapılan artışların ve sosyal transferlerin yurt içi talep kanalıyla enflasyon üzerinde beklenildiği kadar baskı oluşturmadığı değerlendirilmektedir. 2016 yılının geri kalanında, Türk Lirası’ndaki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasına paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Gıda fiyatları artış hızının ise sınırlı oranda artarak normal seviyelerine yaklaşacağının beklendiğini vurgulayan Elvan, enflasyonda yıl sonu beklentilerini şöyle açıkladı: “Orta Vadeli Programda (2016-2018) 2016 yılı TÜFE 12 aylık artış hızı için hedeflenen yüzde 7,5 oranını mevcut durumda koruyoruz. Beklentimiz aşağı yönlüdür.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.