Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elitaş ‘İklimlendirme Ve Sanayi İhracatçı Birliği Ödül Töreni’ne Katıldı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2008 krizinin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri halen gelişmiş ülkelerde devam ettiğini belirterek, "Türkiye ekonomisi bu etkiden en az şekilde zarar görebilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor ve 2015 verilerine...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 12:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2008 krizinin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri halen gelişmiş ülkelerde devam ettiğini belirterek, "Türkiye ekonomisi bu etkiden en az şekilde zarar görebilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor ve 2015 verilerine bakıldığında orta vadeli program çerçevesinde Dünya Ticaret Örgütü’nün, İMF’nin ve başka kuruluşların Türkiye ile ilgili büyüme rakamlarının yanılmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz” dedi.
Ekonomi Bakanı Elitaş, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği toplantı salonunda düzenlenen İklimlendirme ve Sanayi İhracatçı Birliği ödül törenine katıldı. Ödül töreni açılışında konuşan Elitaş, iklimlendirme sektörünün hedefinin rekabet gücünü devamlı olarak arttırmak olması gerektiğini ve kısa sürede net ihracatçı pozisyonuna girmek için gayret göstermelerini söyledi. Elitaş, 2008 krizinin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri halen gelişmiş ülkelerde devam ettiğini kaydederek şunları vurguladı:
"Türkiye ekonomisi bu etkiden en az şekilde zarar görebilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor ve 2015 verilerine bakıldığında orta vadeli program çerçevesinde Dünya Ticaret Örgütü’nün, İMF’nin ve başka kuruluşların Türkiye ile ilgili büyüme rakamlarının yanılmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. Türkiye ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3’ler seviyesinde büyüyeceğini iftira edenler çeşitli kurum ve kuruluşlar Türkiye’deki bu büyümeyi göremediler. En son dördüncü çeyrekte yüzde 5,7 ortaya çıkan büyüme performansımız 2015 yılındaki yüzde 4’lük orta vadeli program hedefinde gerçekleştirilmiş oldu."
“KÜRESEL PAZARLARDA BU DÖNEMDE ATI ALACAĞIZ VE ÜSKÜDAR’I GEÇECEĞİZ”
Bakan Elitaş, sanayicilerin rekabet şansını daha da arttırabilmek için bazı yollar denenmesi gerektiğini söyledi. Rekabeti arttırmak için en önemli unsurlardan birisinin küresel markaları satın almak olduğunu belirten Elitaş, “Rekabet gücünü arttıracak teknolojik yatırımlar yapmak mı istiyorsunuz? Ekonomi Bakanlığı bunun yanında. Yeni pazarlara girişte destek mi lazım? Ekonomi Bakanlığı yine bu konuda her zaman yanınızdadır. Küresel pazarlarda bu dönemde atı alacağız ve Üsküdar’ı geçeceğiz” diye konuştu.
Dünya Ticaret Örgütü tarafından son açıklanan resmi verilere göre 2015 yılında küresel ticaretin yüzde 13 daraldığını hatırlatan Elitaş şunları kaydetti:
“Biz 2016 yılı Ocak, Şubat aylarında yüzde 11 daraldığını ifade ettiğimiz dünya ihracat rakamlarının, Dünya Ticaret Örgütü’nün açıkladığı en son rakamlara göre yüzde 13 daralma oldu. Türkiye’nin ihracatındaki daralma ise aynı dönemde yüzde 8,7 gerçekleşti. Yani dünya ticareti yüzde 13 daralırken Türkiye ihracatı yüzde 8,7 daraldı. Dünyadan yine daha iyi bir performans sergilediğimizi göstermiş oluyoruz. 2015 yılında iklimlendirme sektörüne baktığımızda ülkemiz ihracatının küresel eğimlere paralel olarak yüzde 17,8 daraldığını görüyoruz. 2014’de 3,9 milyar dolar ihracatımız varken, 2015’de 3,2 milyar dolar ihracata geriliyoruz. Ancak sektör ithalatının ihraca göre daha iyi bir performans sergilediğini görüyoruz. 2015’de yüzde 3 geriliyor iklimlendirme sektöründeki ithalatımız. 2014 yılında 4,7 milyar dolar ithalat gerçekleştirirken, 2015 yılında 4,6 milyar dolar ithalat gerçekleştiriyoruz. 2016 yılı Ocak, Şubat dönemine baktığımız zaman yine aynı eğilimin var olduğunu görüyoruz.”
Bakan Elitaş, 2002’den 2015 yılına kadar 183 bin ihracat yapan firmanın var olduğunu ifade ederek, “Ama 183 bin firma içerisinden 5 bin 300 firma 2002,2015 yılı arasında sürekli ihracat yapma istikrarını gösteren firmalar. Türkiye’de her yıl 11 bin ihracatçı sisteme katılırken, her yıl 10 bin ihracatçı da sistemden ayrılmak zorunda kalıyor. Bununla ilgili bir araştırma yapıyoruz. 5 bin 300 ihracatçı sürekli sistemde kalırken diğer ihracatçılar neden girip çıkıyor? Veya bugün 2015 yılı rakamlarına göre 60 bin ihracatçımız varken 183 bin ihracatçının neden sistemden çekildiği ile ilgili davranış şekillerini kontrol etmek için yeni bir araştırma ortaya çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.