Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elitaş, Brüksel’de Meydana Gelen Patlamalara İlişkin Konuştu

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Pakistan arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Çerçeve Anlaşma’ya imza atmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Belçika’da yaşanan terör saldırısına ve taşeron...

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2016 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2016 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Pakistan arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Çerçeve Anlaşma’ya imza atmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Belçika’da yaşanan terör saldırısına ve taşeron işçi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Pakistan arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Çerçeve Anlaşma’ya imza atmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Brüksel saldırısına değinen Bakan Elitaş, bu saldırı ile terörün bayrak, ırk, millet, sınır ya da din iman tanımadığının bir kez daha açıkça görüldüğünü vurgulayarak “Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi, başsağlığı dileklerimi iletiyorum, çünkü her zaman söylediğimiz gibi terör terördür, terörizm de terörizmdir. Olayın en önemli noktası; gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere dünyada sözü geçen bütün ülkelerin terör ve terörizmle yapacakları mücadeleyi daha hassas ve ciddi bir şekilde masaya yatırmalarıdır. Biz uzun yıllardır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu süreçte dışarıdaki ülkeler bizim ülkemizde terörist faaliyetlerde bulunanların bir kısmını terörist değil diye aklamaya çalışırken; güney sınırlarımızda 900 kilometrelik bir hatta sahip olan Suriye’de yaşanan iç savaş ile o bölgede konuşlanıp Türkiye’de tehdit unsuru haline gelen PYD’yi terör örgütü değil diye kabul etmezken hep bunu anlatmaya çalıştık. Batılı ülkeler, ancak kendilerine bir zarar geldiği andan itibaren terör ve terörizmle ilgili görüşlerini değiştirmek yerine empati yapıp biz ve bizim gibi ülkelerin yaşadıkları sorunların nereden kaynaklanıp nasıl çözülebileceği üzerinde dursaydı; bugün ateş onlara sıçramazdı. Eğer terör nakdi olarak desteklenmezse, silah ve lojistik desteği yapılmazsa büyüme imkânı da bulamaz” dedi.
Elitaş, terör eylemlerinin amacının halkı korkutmak, sindirmek ve susturmak olduğunu, bunu sağlarsa başarılı addedildiğini söyleyerek “Terörün en büyük yanlışlığı ile olumsuzluğu, sesini insan hayatını katlederek duyurmasıdır” ifadelerini kullandı. Yaşanan bu elim olaylar sonrasında bütün ülkelerin terör ve terörizmden dersler çıkarıp bundan sonra bazı meseleleri daha hassas şekilde ele alacaklarını umduğunu belirten Elitaş, “Terörün demokratik hakkı olmaz, terörün ahlakı olmaz, terörün insanla insanlıkla alakası olmaz” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 18 Mart tarihinde Başbakan Davutoğlu’nun Brüksel seyahati sırasında terör örgütünün temsilcilerinin orada yaptıkları hazırlığı da anımsatarak yetkililerce bu eylem ve gösterilerin demokratik bir hak olarak nitelenip gerekli duyarlılığın gösterilmediğinin altını çizdi. Elitaş, “Gönül ister ki dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir masum insanın saçının teli bile zarar görmesin, umuyor ve diliyorum ki terör eylemlerinin devamı gelmesin” dedi.
"TAŞERON İŞÇİLERİMİZİN YÜZÜ GÜLÜYOR, HAYIRLI OLSUN"
Bakan Elitaş, değerlendirmelerine Türkiye’de geniş bir kitleyi ilgilendiren taşeron işçilik konusundaki gelişmelerle devam etti. Başbakan Davutoğlu’nun, 1 Kasım öncesinde çalışan taşeronların asıl iş yapan ya da yardımcı iş yapan ayrımı gözetmeksizin kadroya alınacağı sözüne ilişkin somut bir adımın atıldığını vurgulayan Elitaş, yeni düzenlemenin hayırlı olmasını temenni ederek “Büyük bir çoğunluğun zarar gördüğü, mustarip olduğu ve beklenti içerisinde olduğu bir konuyu daha çözüme kavuşturduk. Tahmin ediyorum ki mutlular, umutlular, memnun kaldılar, hayırlı olsun” diye konuştu.
"SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KISA SÜREDE HAYATA GEÇECEK"
Elitaş, sözlerini Pakistan seyahatinin de amacı olan Çerçeve Anlaşma’nın detaylarıyla sürdürdü. Elitaş, Türkiye ve Pakistan Başbakanlarının 2015 yılında aldıkları karar gereğince iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bir an önce bitirilmesi konusundaki prensip kararı doğrultusunda hareket edildiğini vurgulayarak, “Büyük gelişme sağlandı, birinci tur görüşme gerçekleşti. İkinci tur görüşme Türkiye’de gerçekleşecek. Bugün yaptığımız Serbest Ticaret Çerçeve Anlaşmasının ardından Sayın Bakan Khan ile heyetlerarası görüşme yaptığımızda ne zaman bitirelim diye konuştuk ve 2016 yılı içerisinde serbest ticaret anlaşmasının bitirilmesi konusunda niyet beyan ettik. Kendilerine Eylül ayı içerisinde bunu bitirip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden de yılsonuna kadar geçirebildiğimiz takdirde, bir an önce uygulamaların da başlatılmasını arzu ettiğimizi ilettik, uygun görüldü. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde daha yoğun bir şekilde çalışarak serbest anlaşmasını hayata geçireceğiz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 600 milyon dolar; bunun yaklaşık 310 milyon dolarlık kısmını Pakistan’dan ithalatımız, 289 milyon dolarlık kısmını da Pakistan’a olan ihracatımız oluşturuyor. Ticaret hacimlerimiz ve ilişkilerimiz şu an birbirini karşılıyor. İmzalanan Anlaşma uygulamaya konduğunda tablo çok daha güzel olacak. İnşallah anlaşma kısa sürede hayata geçecek zira her iki tarafın da bir an önce bunun gerçekleşmesi konusundaki niyetleri samimi bir şekilde devam ediyor. Gerek Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak şahsım, gerekse Pakistan İslam Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sayın Khurram Dastgir Khan bu konuda iyi niyetli olduğumuzu ortaya koyduk ve önemli bir adım kaydettik” dedi.
PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞERİF, BAKAN ELİTAŞ’I KABUL ETTİ
Bakan Elitaş, temasları kapsamında Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile de bir araya geldi. Yapılan görüşme 50 dakika sürdü. Bu süre içerisinde konuşulan en önemli unsurlardan biri, terör ve terörizmle mücadele konusu oldu. Elitaş, “Sayın Başbakan Navaz Şerif, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza İstiklal Caddesindeki olayla ilgili geçmiş olsun dileklerini, başsağlığı dileklerini ilettiklerini ifade ettiler. Kendilerinin de uzun yıllardır Pakistan’da terör ortamı içerisinde bulunduklarını terörle yaşadıklarını ve terörle mücadele konusunda önemli bir noktaya geldiklerini, iki ülkenin de terör konusunda hakikaten önemli hadiseler yaşadığını ve bu ortak acının ortak bir deneyimi de yarattığını dile getirdiler. Gelinen noktada Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklediklerini, kesinlikle kendi tecrübelerine dayanarak bu konuyla alakalı mücadelede taviz vermemesi konusunda ki dileklerini ifade ettiler. Aynı şekilde iki ülkenin bu acı ortaklıktan dolayı birbirlerini en iyi anlayacak iki ülke olduğunu da belirttiler ve bu konuda yardımlaşmayı, tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılmasının faydalı olacağını vurguladılar. Ben de bu bakış açısını gerçekten olumlu buluyorum”şeklinde konuştu.
Bakan Elitaş’ın Navaz Şerif’le görüşmesinin ikinci gündem maddesi ise iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi oldu. Elitaş, Şerif’in görüşlerini şöyle aktardı: “Dedi ki; niyetler aynı, o zaman iki ülkenin bürokratları her ay bir araya gelecekler ve Eylül ayında bu serbest ticaret anlaşmasının bitimini gerçekleştirecekler”. Elitaş, Başbakan Davutoğlu’nun da benzer niyetle çalışmalara hız verilmesini istediğini hatırlatarak “Eylül ayında inşallah Anlaşma’yı nihayete erdireceğiz” diye konuştu.
Bakan Elitaş ve beraberindeki heyetin Pakistan temasları bugün sona eriyor ve heyet yarın yurda dönecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.