Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Eker'den çiftçilere çağrı: Aspir ekmekten korkmayın

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, soya ve kanola gibi yağlı tohumlara göre aspir yetiştirilmesinde çiftçi açısından birçok avantaj bulunduğunu söyledi. Eker, “Yağlı bitkiler içinde en çok destek verdiğim ürün aspir. Çiftçilerimiz...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, soya ve kanola gibi yağlı tohumlara göre aspir yetiştirilmesinde çiftçi açısından birçok avantaj bulunduğunu söyledi. Eker, “Yağlı bitkiler içinde en çok destek verdiğim ürün aspir. Çiftçilerimiz bu ürünü ekmekten korkmasın, çünkü bu ürünün alıcısı hazır.” dedi.

Bakan Eker, aspirin Türkiye coğrafyasına uygun bir bitki türü olduğunu, anavatanının da burası olduğunu ve geçmişte Orta Anadolu’da yetiştirildiğini anlattı. 10 yıl önce üretimi yok denecek kadar az olan aspirin destekleme kapsamına alındığını, bu sayede yüzde 80 bin tohluk artış sağlandığını belirtti. Stratejik bir ürün olan aspirin yaygınlaştırılması gerektiğini, bu sayede dışa bağımlılığın da azalacağını ifade etti. Yağlı bitkiler içinde en çok aspire destek verdiklerini aktaran Eker, “Aspire pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bakanlığımızın verdiği desteklerle 2002 yılında 25 ton olan üretimi 20 bin tona çıkardık. Türkiye böylece Hindistan, Meksika, ABD gibi önemli üreticilerden sonra dünyada yedinci sıraya yükseldi.” şeklinde konuştu.

Bakan Mehdi Eker, aspir bitkisinin Türkiye’de "yalancı safran" olarak da bilindiğini belirterek, “Aspir, kuraklığa dayanıklı bir bitki. Ayrıca tohumun ortalama yağ oranı yüzde 40 civarında. Yetiştirilme şartları açısından ülkemizin coğrafi yapısına çok uygun. Az yağış alan ülkemizde, hiç sulama yapmadan bile aspir üretimi mümkün. Geçmişte bizim coğrafyamızın bir ürünü olan aspiri, insanımız pek tanımıyordu. Üretimini biz yaygınlaştırıyoruz. Önemli bir yağlı tohum bitkisi olan aspir, mutfakta sıvı yağ olarak kullanılmasının yanısıra boya, vernik, yem, ilaç ve biyodizel üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.” dedi.

Bakan Eker, aspir bitkisinin yaygınlaştırılması için tarım birliklerine de çağrıda bulundu. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve beraberindeki heyeti kabulünde aspir ekimi konusunda çeşitli tavsiyeler yaparak, tarımla ilgili bütün kuruluşların konuya hassasiyet göstermesini istedi.

Eker’in verdiği bilgiye göre aspir verimi ve üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilk defa 2006 yılında destekleme kapsamına aldı. Daha sonra ekim alanları son 10 yıl içinde 40 dekardan 16 bin dekara, üretimi ise 25 tondan 20 bin tona çıktı. 2013 yılında ise 50 bin tona çıkarılması hedefleniyor. Aspir üretiminin artmasıyla birlikte Türkiye’nin yağ ihtiyacının önemli bir kısmı buradan karşılanacak.

ÜRETİM MALİYETİNİN YÜZDE 75’İ BAKANLIKTAN

Bakanlık, ilk olarak 2006 yılında kilo başına 22 kuruş olarak verdiği aspir primini, 2013'te 45 kuruşa çıkardı. Bu miktarla dekar başına destek, yaklaşık 91 liraya ulaştı. Böylelikle üretim maliyetinin yüzde 75’i karşılandı. Çiftçilere, 2006-2012 üretim dönemi için bugüne kadar toplam 22,5 milyon lira ödendiği belirtiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.