Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çelik: “Topraktan silah değil, bereket fışkıracak”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekilmedik bir karış toprağın bırakılmayacağını belirterek, “Topraktan silah değil, bereket fışkıracak” dedi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Tekfen Tower’da düzenlenen...

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2016 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekilmedik bir karış toprağın bırakılmayacağını belirterek, “Topraktan silah değil, bereket fışkıracak” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Tekfen Tower’da düzenlenen Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu Konferansı’na katıldı. Konferansa Bakan Çelik’in yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ve iş adamlar katıldı. Konferansta konuşma yapan Bakan Faruk Çelik, dünyanın sorununun samimiyetsizlik olduğunu belirterek, “Birey olarak ta baktığımız zaman samimiyetin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Genel itibariyle baktığımızda dünyada var olan bir gerçek samimiyetsizliktir. Küresel siyasette adeta maskeli balo gösterisi yapıldığını da bu vesileyle belirtmek istiyorum. Bugün küresel siyasete yön veren petrol savaşları diye bildiğimiz savaşlar dönemi belki de geri de kalkıyor. Şimdi ise yeni bir savaş ve çatışmalar dönemi başlıyor. Bu sudur, dünya su sorunu ile karşı karşıyadır. 80 ülkede su kısıtı var. 80 ülkenin direkt olarak suyla problemi var. Diğeri ise gıda sorunu, 34 ülkenin gıdaya erişim de sorunlarla karşı karşıya durumda. O halde önümüzdeki dönemde çatışma alanlarının başında su ve gıda konusu olduğunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Ancak adaletsiz paylaşım ve israf yüzünden bir tarafta sefaletin bir tarafta da sefahatin yaşandığını da hepimiz biliyoruz. Yani sefahat içerisinde olanların atıklarının sefalet için en zengin olduğu bir dünya ve biz burada huzur peşindeyiz. Huzurun tesisini konuşuyoruz” dedi.
Gıdanın temel kaynağının toprak olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Üzerinde tarım yapılan her karış toprak aslında milli bir servettir. Biz bunu böyle ele alıyoruz ve belki ekilmedik bir karış toprak bırakmayacağız. Mülkiyeti benim, hayır mülkiyeti 79 milyonundur ama tapusu senindir. Bunu değerlendirdiğin sürece tapusu senindir ama değerlendirmiyorsanız bu 79 milyonun malıdır. O yüzden bir karış toprak dahi olsa bunun üretime kazandırılması konusunda yasal düzenlemeyi parlamentoya getireceğimizi Başbakanlığa gönderdiğimizi belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Topraktan silahlar değil, bereketin fışkırması için çalışmaları yoğunlaştıracağız”
Bakan Çelik, “Anadolu 12 bin yıl önce toprağın ilk kez işlendiği, birçok ürünün toprakla ilk buluştuğu yer, böyle güzel bir coğrafyadır. Geleceğe tehlikeye atmamak için de bu milli serveti hassas bir şekilde korumak durumundayız. Gerekli tedbirleri almazsak toprağın kayıp gittiğini yıllar itibariyle 1980’den bugüne baktığımız zaman ne kadar toprağın ayağımızdan kaydığını, tarım alanı olmaktan çıktığını görmekte zorlanmayız. Bunları dikkate alarak Türkiye’de 184 ova belirledik. Kalan ovalarımız, yağmadan kurtardığımız ovalarımız, kalanlardan 184 tanesini tarımsal sit alanı ilan edeceğiz. Dün akşam televizyonda izliyorum. Topraktan silahlar değil, bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağımızı ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
Bakan Faruk Çelik, “Dünyada her yıl 12 milyon hektar alan arazi kuraklık ve çölleşme ile tarım yapılamaz noktaya dönüşüyor. Bu saniye de 5 futbol sahası alana tekabül ediyor. 1 saniye de 5 futbol sahası büyüklüğündeki arazi tarımdan çıkıyor. Bu bir futbol sahası büyüklüğündeki 7 dönümlük arazinin bir insanın 1 yıl beslenmesi için yeterli bir alandır. Bunun olması aslında tehlikenin boyutunu bize gösteriyor” dedi.
“Üreticiyi tatmin edecek, tüketiciyi ise üzmeyecek bir politika uygulayacağız”
“Üreticiyi tatmin edecek, tüketiciyi ise üzmeyecek bir politika Tarım Bakanlığı bundan yana” diyen Bakan Çelik, “Bu nasıl yapılacaksa bunu başaracağız ve inanıyorum ki başaracağız. Şu anda o noktayız yani mesela et fiyatlarını stabil hale getirdik ve orada duruyor. Üreticiye daha düşük fiyata verebilirsiniz. İthal ettiğimiz materyallerle fiyatları 15 liraya kadar indirebilirsiniz ama 15 lira indirdiğiniz zaman üreticinin o sektörde kalması mümkün değil. Üretici oradan çıkacak, onun da çıkmaması gerekiyor. Onun için üreticinin işine devam ettiği hatta moralle devam ettiği bir ortamı sağlamanız gerekiyor. Diğer taraftan da tüketiciyi koruyacak önlemler ve ustalıklar gösterilecek” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.