Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çağlayan: Fransız firması Türkiye’ye Fransız kalmadı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 krizi ile beraber dünyadaki ekonomik kavram ve sistemlerin değiştiği bir ortamda bir Fransız firmasının, Türkiye’ye Fransız kalmadığını söyledi.Çağlayan, Ankara’nın Polatlı ilçesinde Organize Sanayi...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Çağlayan: Fransız firması Türkiye’ye Fransız kalmadı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 krizi ile beraber dünyadaki ekonomik kavram ve sistemlerin değiştiği bir ortamda bir Fransız firmasının, Türkiye’ye Fransız kalmadığını söyledi.

Çağlayan, Ankara’nın Polatlı ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'nde sıvı oksijen ve sıvı azot gazı üreten Air Liquide fabrikasının açılışını gerçekleştirdi.
Açılışa, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, Air Liquide Grubu Doğu Avrupa’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Christophe Chalier, Fransa Ankara Büyükelçisi Laurent Bili katıldı.

Türkiye’nin Başkenti Ankara’da, Polatlı Organize Sanayi Bölgesi'nde son derece önemli teknolojik bir yatırım yapıldığını belirten Bakan Zafer Çağlayan, “Türkiye’nin dış ticaretle ilgili katkısını mutlaka görmemiz gerekiyor. Bu anlamda yapılan bu üretim Türkiye’nin ithal etmek zorunda kalmış olduğu gerek sıvı oksijen, gerek sıvı azotun Türkiye’de üretilmesini sağlayacak. İlerde Türkiye’de yatırım, istihdam zincirinin halkasını oluştururken bir taraftan da cari açığımıza dış ticaret açığımızın azalmasına da katkı verecek. Ondan dolayı bu yatırımı bir kez daha önemsediğimi çok net ifade etmek istiyorum.” dedi.

"2008 KÜRESEL KRİZİNDEN MUTLU OLDUM"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 krizinin ezberleri bozduğunu, 2008’de dünya ekonomisinin aklını başına getirdiğini ifade etti. Bakan Çağlayan, 2008 küresel krizinin olmasından kendisinin çok mutlu olduğunu vurguladı.

Çağlayan, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı: “İyi ki Türkiye’de 2001'deki krizi de yaşamışız. Çünkü her bir kriz bilhassa kötüye giden işlerin değerlendirilmesi, toparlanması, izlenmesi ve buna göre yeni politikaların belirlenmesi anlamını taşır. 2008’e kadar dünya maalesef rayından çıkmıştı. Üretim ekonomisi yerine rant ekonomisinin dünyanın her tarafında benimsendiği farklı ve kötü bir yola girmişti. Böyle bir ortamda 2008 küresel kriz gösterdi ki bütün ülkeler kalkınmak büyümek, işsizliği azaltmak için mutlaka sanayi üretimine ağırlık vermek zorunda. Bunu söylerken tabii ki 27 yıl sanayicilik yapmış olan ve sanayi odası başkanlığı yapmış, sanayi ticaret bakanlığı yapan, bugün gerek üretimden gerek hizmet ticaretinden sorumlu olan bir bakan olarak Türkiye’deki sanayinin bilhassa önemini bahsetmek istiyorum. Maalesef üzülerek itiraf etmek istiyorum ki sanayimizin şu anda gidişatı, Türkiye ekonomisindeki almış olduğu pay ve istihdamda sağlamış olduğu katkıdan arkadaşlar mutlu değil. Bunu bilhassa sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakın bugün Türkiye’nin sanayiden elde etmiş olduğu gelir, milli gelir içindeki payı maalesef yüzde 16’lara düşmüştür. Bugün Avrupa ekonomisi içinde son derece belirgin olan ve bu küresel krize adeta meydan okuyan Almanya ve Fransa’nın bu krizde diğer ülkeler gibi etkilenmemesinin en başlı sebeplerinden biri sanayinin milli gelir içindeki payıdır. Hele hele Almanya’da sanayinin milli gelir içindeki payı yüzde 29’lar mertebesindedir. Böylesi bir ortamda Türkiye’nin yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı artırmasının yolu sanayileşmekten geçer. Ve bu anlamda sanayi yatırımlarının son derece önem arz ettiğini, ben bu tür yatırımları adeta kutsal mabet gibi kabul ettiğimi sizlerle buradan paylaşmak için bunları söylüyorum.”

ŞİMDİ HIZLI BALIK YAVAŞ BALIĞI YUTUYOR

Eskiden 'büyük balığın küçük balığı yuttuğu' ifadesini kullandıklarını hatırlatan Bakan Zafer Çağlayan, “Şimdi artık büyük balık küçük balığı yutmuyor. Şimdi artık hızlı balık, yavaş balığı yutuyor.” ifadesini kullandı.

Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu anlamda hükümet olarak bilhassa ekonomi kararlarında, sanayide, üretimde çok hızlı davranmaya gayret ediyoruz. Evet çok hızlı davranmamız gereken bir dönemdeyiz. Bu anlamda yatırım ortamı kalitesinin artırılması, geliştirilmesi ve sanayicimizin yatırımcımızın en az bürokrasi ile karşılaşarak zamanını daha fazla yatırıma odaklayabileceği bir sistemde teşvik sistemini getirmiş olduk. Teşvik sisteminin sonuçlarını da bugün hep beraber görüyoruz.”

"CUMHURİYET'İN 100. YILINI FARKLI ŞEKİLDE KUTLAMAK İSTİYORUZ"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ihracatla büyümeyi, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerle, üretimle büyümeyi kendine hedef almış olan bir ülke olduğunu belirtti.

Çağlayan şöyle konuştu: “Şimdi Türkiye’nin 2023 hedefleri vardır. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti, 100. yıl dönümünü farklı bir şekilde yaşamak istiyor. Halkımıza cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü daha farklı bir şekilde yaşatmak istiyoruz. 90’ıncı yılda Pekin'i Londra'ya bağlayan, Paris’e bağlayan Marmaray'ı yaparak Allah’a şükürler olsun hep birlikte kutladık. Ama şimdi yüzüncü yılda ekonomisini fazlasıyla geliştirmiş, demokratik hak ve standartlarını daha fazla artırmış bir Türkiye’yi şu anda hedefliyoruz.”

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, Air Liquide Grubu Doğu Avrupa’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Christophe Chalier, Fransa Ankara Büyükelçisi Laurent Bili birlikte fabrikanın açılış kurdelesini kesti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.