Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Ağbal Bütçe Gelişmelerini Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2016 Ocak-Mayıs döneminde son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdik" dedi.Bakan Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada 2016 yılı Ocak-Mayıs dönemi bütçe gelişmelerini değerlendirdi. Bakan Ağbal,...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2016 Ocak-Mayıs döneminde son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdik" dedi.
Bakan Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada 2016 yılı Ocak-Mayıs dönemi bütçe gelişmelerini değerlendirdi. Bakan Ağbal, bütçedeki güçlü performansı 2016 Mayıs ayında da sürdürdüklerini vurgulayarak, "Hem Mayıs ayında hem de Ocak-Mayıs döneminde bütçe fazlası verdik. Bu yıl Mayıs ayında 3,7 milyar TL ile 2015 yılı Mayıs ayına göre 2 milyar TL daha yüksek fazla verdik. Ocak-Mayıs döneminde ise 2015 yılındaki 2,4 milyar TL’lik bütçe açığına karşı bu yıl 9,1 milyar TL bütçe fazlası verdik. Böylece bu yılın ilk 5 ayında 2004’ten bu yana en yüksek bütçe fazlasını verdik. Benzer şekilde faiz dışı fazlada da güçlü bir performans sergiledik. Mayıs ayında 8,7 milyar TL, Ocak-Mayıs döneminde ise 33,3 milyar TL faiz dışı fazla verdik. 2016 Ocak-Mayıs döneminde son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdik. Bu performansı bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde ettik" ifadesini kullandı.
Yüksek bütçe performansında gelirlerdeki güçlü seyrin belirleyici olduğunu vurgulayan Bakan Ağbal, şunları kaydetti:
"Özellikle gelir ve kurumlar vergisi bir önceki yılın ilk beş ayına göre yüzde 16,2 oranında hızla artarak 58,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yine aynı dönemde ÖTV ve dahilde alınan KDV gelirleri yüzde 12 civarında artarak vergi gelir artışını desteklemiştir. Ancak dış ticaretteki zayıf seyre bağlı olarak ithalden alınan KDV yüzde 2,9 ile sınırlı oranda artmıştır. Vergi dışı gelirler ise teşebbüs ve mülkiyet ile sermaye gelirlerinin öncülüğünde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,1 artarak 47,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Böylece vergi dışı gelirlerde bütçe hedefimizin yüzde 58’ine yılın ilk beş ayında ulaşmış olduk. Toplam harcamalar Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artarak 221,9 milyar TL, faiz hariç harcamalar ise yüzde 14,7 artarak 197,7 milyar TL olmuştur. Bunda son dönemde yapılan düzenlemelerin de etkisiyle personel, mal-hizmet ve cari transferlerdeki yüzde 21 civarındaki artış belirleyici olmuştur. Sermaye giderleri ve sermaye amaçlı transfer harcamaları ise dönemsel farklılıklardan dolayı bir önceki yıla göre daha düşük gerçekleşmiştir. Faiz harcamaları da borcun vade yapısına bağlı olarak yılın ilk beş ayında 24,2 milyar TL ile sınırlı kalmıştır."
Bütçe performansındaki bu başarının AK Parti hükümetlerinin sürdürmekte olduğu mali disiplin politikasının en önemli göstergesi olduğunu vurgulayan Bakan Ağbal, ’’Önümüzdeki dönemde de mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz. Mali disiplin enflasyon ve cari açıkla olan mücadelemizi desteklemek, reformlara mali alan yaratmak ve ülkemizin risk algısını düşük tutmak için son derece önemlidir. Maliye politikamızı hükümetlerimizin reform programını ivmelendirecek şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Vergi ve harcama reformlarımız ile ekonomimizin büyüme performansını geliştirecek katma değeri yüksek yatırımları ve nitelikli istihdamı destekleyecek ve ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlayacağız" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.