Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Babacan: Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açık bu sene yüzde 5'e doğru inecek

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Program'da cari açıktaki düşüşün devam etmesini beklediklerini söyledi. Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açığın bu sene yüzde 5'e doğru ineceğini belirten Babacan, "Gelecek yıl eğer petrol...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Babacan: Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açık bu sene yüzde 5'e doğru inecek
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Program'da cari açıktaki düşüşün devam etmesini beklediklerini söyledi. Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açığın bu sene yüzde 5'e doğru ineceğini belirten Babacan, "Gelecek yıl eğer petrol fiyatları düşük olmaya devam ederse yüzde 4 civarında bir cari açığı gelecek sene görmemiz de mümkün. Bunları elde etmek için bütçedeki sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 37. birleşimi saat 13.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetirken katip üyelikleri ise Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık yapıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet adına bütçe üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemdeki Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık hizmet binaları ve devlet ricaline millete hizmet için tahsis edilen ulaşım imkânları üzerinden tartışmalar yapıldığını belirten Babacan, "Gerek Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binaları gerekse hava ulaşımında kullanılan araçlar her şeyden önce şahıslara değil bu hizmet makamlarına tahsis edilmiştir. Milletimizin oylarıyla bu görevlere gelen devlet ricali görevde kaldıkları süre içerisinde bu imkânları devlete ve millete hizmet yolunda kullanacak, anayasal çerçevede demokratik seçimlerle görevden ayrıldıklarında yerlerine gelenlere emaneti teslim edeceklerdir. Tüm bu imkânların gerçek sahibi sadece millettir; emanetin kime verileceğine de yine sadece aziz milletimiz karar verecektir. Milletimizin ve devletimizin itibarını temsil eden hizmet binaları ve araçlar üzerinden tamamen art niyetli polemikler yapılmasının hiç kimseye faydası yoktur. Bugüne kadar başta yargı kurumları, bakanlıklar ve birçok kamu binaları için büyük yatırımlar yapılmıştır ve devletimizin birçok birimi hizmetin gereğine yakışır imkânlara kavuşturulmuştur." diye konuştu.

Büyümenin gelecek yıl 4, 2016'da ve 2017'de yüzde 5 olmasını beklediklerini kaydeden Babacan, "2015-2017 döneminde ortalama istihdam artışının yıllık yaklaşık yüzde 2,2 olmasını bekliyoruz ve dönem sonunda işsizliğin yüzde 9,1'e düşmesini bekliyoruz. Enflasyonun gelecek yıl yüzde 6,1; 2016 ve 2017 yıllarında ise yüzde 5 olmasını hedefliyoruz. Yine, Orta Vadeli Program'da cari açığımızdaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açık bu sene yüzde 5'e doğru inecek ve gelecek yıl eğer petrol fiyatları düşük olmaya devam ederse yüzde 4 civarında bir cari açığı gelecek sene görmemiz de mümkün. Bunları elde etmek için bütçedeki sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz. Bakın, bütçe açığımız 2014 yılı için, bu yıl için, bu yıl şu anda uygulamakta olduğumuz bütçede millî gelirin yüzde 1,9'u olarak hedefleniyordu; yüzde 1,9 açık verecek şekilde biz bu yılın bütçesini yaptık. Ama şu gün itibarıyla bakıyoruz ki inşallah yüzde 1,4'le bitireceğiz, yani millî gelirimizin yüzde yarımı kadar daha düşük bir bütçe açığı ile bu yılı kapatacağız." şeklinde konuştu.

"HİÇ KİMSE TUTUP DA 2015 YILININ BİR SEÇİM EKONOMİSİ YILI OLDUĞUNU ZATEN İDDİA EDEMEZ"

Görüşülmekte olan 2015 bütçenin açık hedefi yüzde 1,1 olduğunu anlatan Babacan, şöyle devam etti: "Dünyada şu anda bütçe açığını yüzde 1'e indirebilmiş ülke sayısını belki iki elin parmaklarıyla ancak sayarsınız. Bunu, hamdolsun, bugün burada, bu yüce Meclis çatısı altında gerçekleştirdiğimiz ve oylayacağımız bütçede hedefliyoruz. Ve 2017 için, orta vadeli programımızda açıkladık, 2017'nin bütçe açık hedefi yüzde 0,3. Yani neredeyse 2017'de denk bütçeye yürüyoruz. Bunlar gerçekten kamu maliyesinde ne kadar sıkı durduğumuzu gösteren çok çok önemli rakamlar. Ben şunu da buradan, bu kürsüden yine açıkça ifade etmek istiyorum ki: İnşallah, hep beraber, Allah kısmet ederse göreceğiz ki 2015 yılı, 2014 yılına göre her açıdan daha iyi bir yıl olacak. 2015 yılının büyümesi 2014'e göre daha yüksek bir büyüme olacak, 2015'te cari açık 2014'e göre daha düşük bir cari açık olacak, 2015'te enflasyon 2014'e göre daha düşük olacak ve 2015 yılı seçimin olduğu bir yıl, asla seçim ekonomisi olmayacak. Zaten yüzde 1,9 hedeflemişiz, yüzde 1,4'lük bütçe açığıyla kapatıyoruz. Gelecek yıl yüzde 1,1'lik bir bütçe açığı hedefliyoruz. Sadece bu parametrelere bakan hiç kimse tutup da 2015 yılının bir seçim ekonomisi yılı olduğunu zaten iddia edemez. Bütün bunun teknik şartları da bunu bize göstermekte."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.