Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayvalık’ta ’Zeytin Hasat Şöleni’ yapıldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ayvalık Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni, kalabalık bir üretici topluluğuyla...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2016 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2016 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ayvalık Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni, kalabalık bir üretici topluluğuyla coşkuyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan şölenin açılışında; Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, Ayvalık’ta ‘İlk Elden, İlk Hasat” sloganıyla ilk kez düzenledikleri organizasyonla katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Ayvalık’ta zeytin üreticiliğinin daha iyi koşullara getirilebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Hasan Kıtay, “Ayvalık zeytinciliği Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ‘Ayvalık’ denilince akıla ilk gelen zeytindir. Bu özellik bizlere de büyük sorumluluğu beraberinde getirmektedir. Zeytin ve zeytinyağının kaliteli bir şekilde üretilmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz. Üreticilerimizin modern tesislerden faydalanması, mekanizasyona dayalı bir üretime yönelmesi en büyük önceliklerimizdendir” dedi.
Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise 2005 yılında Türkiye genelinde kişi başı zeytinyağı tüketiminin yıllık 800 gram olduğunu hatırlatarak, “Bizler; Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri düzenleyerek, halkın zeytin ve zeytinyağına yönelik farkındalığını sağlayarak bu tüketimi günümüzde yıllık 2 kilograma çıkarılmasını sağladık. Ama hedefimiz Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi zeytinyağı üreten ülkelerdeki yıllık tüketimin kişi başı 15-20 kilograma çıkarılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in ardından kürsüye gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan da, Türkiye genelinde 24 milyon hektar tarım arazisinin bulunduğunu ancak bu arazilerin sadece 3 buçuk milyon hektarının zeytin ağaçlarıyla kaplı olduğunu kaydetti.
Türkiye genelinde 172 milyon adet zeytin ağacının bulunduğuna işaret eden Darcan, “Hedefimiz zeytincilikte dünya ikinciliğini elde etmektir” dedi.
Törende konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, zeytin ve zeytinyağı sektörüne mevcut hükümetin yeterli göstermediğini savunarak, zeytin ağaçlarının kesilmesinin cinayet olduğunu ve zeytinlik alanlarda zeytin ağaçlarının talan edilmesine izin vermeyeceklerini ve hükümetin özellikle tarımsal alanlardaki politikalarını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Törende konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise zeytinyağının sağlık için çok önemli bir meyve suyu olduğunu vurgulayarak, “Ama ne yazık ki biz bu doğal değeri çok üretmemize rağmen, tüketemiyoruz” dedi.
Türkiye’de 2002 yılında zeytin ağacı varlığının 90 milyon olduğunu belirten Başkan Uğur, “Bugün ise hükümetimizin desteğiyle bu ağaç sayısı 170 milyona ulaşmış durumdadır. Büyükşehir Belediyesi olarak bölgemizde daha kaliteli zeytinin üretilmesi için zeytin ağaçlarını havadan ilaçlamaktayız. Bu yıl söz konusu ilaçlamalar için 4 buçuk milyon harcama yaptık. Biz Ayvalık’ı ve Ayvalık halkını önemsiyoruz. Bizim Ayvalık’a zeytin sektörü dışında da dev yatırımlarımız var. Yaptığımız yatırımlarla, Ayvalık’ın su sıkıntısı başta olmak üzere birçok devasal sorununa kalıcı çözümler bulmaya ve bu yönde de yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yaptıklarımızın dışında, Ayvalık için planladığımız yepyeni projeler ve yatırım atakları olacaktır” diye konuştu.
Törende en son konuşmacı olan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da Ayvalık ve çevresindeki coğrafyada yaşayanların çok şanslı olduklarını belirterek, “Bizler, devlet olarak her konuda başta zeytin üreticisi olmak üzere her konuda üreticimizin sorunlarına eğilerek, bu sorunların çözümlenmesi için çaba gösteriyoruz. Bu çabalar tüm hızıyla sürecektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gerçekleşen zeytinciliğin önde gelen sorunlarının ele alındığı panelde; Edremit Zeytincilik İstasyonu Müdürü Murat Çakır ile Ziraat Yüksek Mühendisi Nurdan Akbaş zeytin üreticilerinin sorunlarını ifade ederek, bu sorunların çözümlenmesi için yapılması gerekenler hakkında katılımcılara brifing verdiler.
Panelin ardından, kaliteli zeytin üreticileri; Kadir Çakır, Abdullah Servet Ertem, merhum Hüsnü Baysal adına oğlu Hasan Baysal’a Vali Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur tarafından plaketleri takdim edildi.
Daha sonra zeytin ağaçlarının bulunduğu alana geçen protokol üyeleri ve katılımcılar, burada bir zeytin ağacında makine yardımıyla sembolik hasat yaptı.
Vali Yazıcı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur tarafından toplanılan zeytinler Nostalji Tesislerinin sahibi Erdinç Tügen tarafından sıkılarak anında zeytinyağına dönüştürüldü ve protokol de zeytinin zeytinyağına dönüşmesi sürecini ilgiyle izledikten sonra yılın ilk hasat zeytinyağının tadına baktılar.
Protokol üyeleri ve katılımcılar Ayvalık’ta ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni nedeniyle zeytinyağı firmaları tarafından kuruşlan stantları ziyaret etti. Şölen; halk oyunları ekiplerinin gösteriminin ardından katılımcılara keşkek, pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.
Ayvalık’ın, Mutluköy Mahallesi Nostalji Tesisleri’nde gerçekleşen hasat şöleninde; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, ATO yönetimi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi daire müdürleri, üreticiler ve vatandaşlar hazır bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.