Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayvalık’ta sezonun ilk hasat zeytinyağı Vali Yazıcı’nın katılımıyla sıkıldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sezonun ilk erken hasat zeytinyağı Vali Ersin Yazıcı’nın da katılımıyla sıkıldı.Ayvalık’ta Ahmet Sucu’ya ait zeytinyağı fabrikasına getirilen yeşil zeytinler Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın...

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2016 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2016 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ayvalık’ta sezonun ilk hasat zeytinyağı Vali Yazıcı’nın katılımıyla sıkıldı
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sezonun ilk erken hasat zeytinyağı Vali Ersin Yazıcı’nın da katılımıyla sıkıldı.
Ayvalık’ta Ahmet Sucu’ya ait zeytinyağı fabrikasına getirilen yeşil zeytinler Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra beraberindekilerin bakışları arasında; havuzlara döküldükten sonra taşıyıcı bantlarla iç kısma alındı. Zeytinler, sıkım öncesinde iyice yıkandıktan sonra makinelere girerek tamamen hamur haline getirildi. Yeşil zeytinler, yüksek vakumlu sistemlerle sıkılarak yağı ve posası ayrılarak makinelerden geçirildi ve sezonun ilk erken hasat zeytinyağı elde edildi.
Ayvalık’taki erken zeytin hasadından elde edilen sezonun ilk zeytinyağı sıkımında Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, daire amirleri, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, ATO yöneticileri ve zeytin üreticileri hazır bulundu.
İlk hasat zeytinyağı sıkımıyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık Özgün Zeytinyağı Firması’nın sahibi Ahmet Sucu, yeni zeytin sezonunun bereket ve hayırlarla gelmesini temenni ederek, “Çok zor geçirdiğimiz şu günlerde, zeytinin; barışa, kardeşliğe, birliğe ve iyiliğe vesile olmasını dilerim. Bizim için bereketi üretmek, tarladan toplayıp insanlara en doğal meyve suyunu sunmak gibi bir misyonumuz var. İnşallah bu yılki zeytin sezonunun ayrı bir özelliği olur. Güvercinin ağzındaki zeytin dalı gibi inşallah bu seneki zeytin sezonu ülkemize barış ve huzur getirir” dedi.
Zeytin sektöründe fiyatların aniden düşüşü nedeniyle zeytinyağı sektöründe çok ciddi ekonomik sıkıntıların bulunduğuna işaret eden Ahmet Sucu, “Zeytin ve zeytinyağı piyasasında fiyatların birden bire yukarı çıkması da, bir anda inmesi de bizim için büyük sıkıntı oluyor. Bu konuda zeytinyağı sanayicisi de büyük sorunlar yaşıyor. Yüksek fiyatlara aldığımız mallar halen daha elimizde duruyor. Tabi bu durum tüketiciye yansıdığında tüketici bu yağları raftan satın almıyor. Fiyat yüksekliği nedeniyle reyonlarda kalan mallar da bizim için ciddi ekonomik sorunu beraberinde getiriyor. Bu konuda sorunun çözümlenmesinde devlet politikaları oluşturmak gerekiyor. AB ülkelerinde bir üretici malını üretirken arkasında devletin uyguladığı sağlam bir fiyat politikasını buluyor. Şu anda AB ülkelerinde fiyat nereye giderse gitsin zeytin çiftçisi en kötü 4 lira parayı devletten alıyor. AB ile ülkemizdeki dengenin sağlanması gerekiyor. Biz bu konuda yıllardır sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Bu konuda sağlam bir fiyat politikası oturtulması ve tüketicinin zeytinyağı tüketmesi için gerekli teşviklerin yapılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Yılın ilk zeytin hasat zeytinyağı sıkımını gerçekleştiren Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı açıklamada, yıllardır zeytin ve zeytinyağı tüketen bir birey olarak gerçek anlamda zeytin ile yeni tanıştığını vurguladı.
Vali Yazıcı, “Gerçekten Türkiye en kaliteli zeytinyağının bu ülkede üretildiğini müşahade etmiş oldum. Böyle güzel, tertemiz ve hijyenik, tamamen standartlara uygun bir tesiste buradan zeytin sezonunu açmanın zevki ve mutluluğu içerisindeyim. İlk defa bu bölgede çalışıyorum ve zeytin-zeytinyağı ile bu manada ilk kez tanışmış oldum. Bundan sonra zeytin ve zeytinyağı ile ilgili her türlü etkinlikte bulunmayı ve bu konudaki bilgimi arttırmayı düşünüyorum. Ayvalık turizm başta olmak üzere tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağını üreten bir ilçemiz ve bununla gurur duyuyoruz. Bu hasatta bulunmak ve erken zeytinyağı sıkımında bulunmak benim için büyük bir zevkti. İnşallah Kasım ayında Ayvalık Ticaret Odası’nın düzenlediği etkinlikte de bulunmayı ve o hasatta da bizzat zeytin toplamayı düşünüyorum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.