Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayhan: "Mesele işsizlik değil, mesleksizlik"

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, asıl meselenin işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu söyledi.Açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Başkan Özcan...

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2017 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2017 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ayhan: "Mesele işsizlik değil, mesleksizlik"

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, asıl meselenin işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu söyledi.

Açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Başkan Özcan Ayhan, “Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artmış durumda. 15-24 yaştaki her 5 gençten biri işsiz. Özellikle genç işsizliğindeki bu artışların tek sebebi var, o da mesleksizlik. Ülkemizde asıl mesele işsizlik değil, mesleksizliktir. Gençler arasındaki işsizliğin sürekli yükselmesi düşündürücüdür. Çünkü çoğu genç hiçbir mesleğe sahip olmadığı halde iş beğenmiyor. İşsizliğin çözümü mesleki ve teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50’si maalesef çalışma hayatının istediği vasıflara sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Hâlbuki ülkemizin üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan ara elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor” dedi.

Mesleki yeterlilik uygulaması başlıyor

Genç işsizliğin önüne geçmek için meslekî eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Ayhan, “Pek çok işyerinin ihtiyacı olan kalifiye ara elemanı bulamadığını biliyoruz. Aslında yeterince iş var. İşe uygun vasıflarda eğitilmiş ara eleman bulmada sıkıntı var. Bunu iyi planlanmış bir meslekî eğitimle çözebiliriz. Meslekî ve teknik eğitim alan gençlerin staj yapmalarını ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel eleman olarak görülmesini teşvik edici alt yapı oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Mesleki ve teknik eğitim yapan okulların değeri anlaşılacak

Kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gibi özel ayrıcalıklarla meslekî teknik eğitimin cazip hale getirilerek desteklenmesi gerektiğini ifade eden Özcan Ayhan, “Okullarda teknik çalışma yapılan sınıflar, bodrum katlardan çıkarılarak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmeli. Teknik araç ve gereçler çoğaltılmalı, öğrenciler, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler meslek okullarını yanlış anlhıyor. Ülkemizde artık meslekî yeterlik belgesinin kullanılması mecburî hâle geliyor. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 alanda yeterlik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısıyla mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.