Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayakkabıda Sonbahar/Kış trendleri görücüye çıktı

Manisa’da ilki şubat ayında gerçekleştirilen Manisa Ayakkabı ve Moda Fuarı (MAYFU)’nın ikincisi açıldı. Sonbahar/Kış trendlerinin görücüye çıktığı ve 7 Ağustos’a kadar açık kalacak olan fuarda ayakkabıcılık sektörünün yaşadığı...

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’da ilki şubat ayında gerçekleştirilen Manisa Ayakkabı ve Moda Fuarı (MAYFU)’nın ikincisi açıldı. Sonbahar/Kış trendlerinin görücüye çıktığı ve 7 Ağustos’a kadar açık kalacak olan fuarda ayakkabıcılık sektörünün yaşadığı sıkıntılar dile getirildi. Fuarda en büyük ilgiyi ise 1923 yılında yapılan 78 numara bir erkek ayakkabısı modeli ve 1949 yılında gelinlerin giydiği ve adına ‘Perşembe’ denilen tarihi ayakkabı çekti.
Manisa’da bu yıl ilk kez şubat ayında düzenlenen Manisa Ayakkabı ve Moda Fuarı (MAYFU)’nın ikincisi düzenlenen törenle Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezinde açıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Manisa Ayakkabıcılar Odası ve Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu işbirliğinde SNS Fuarcılık tarafından organize edilen fuara Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter Yardımcısı Fuat Uzun, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Muzaffer Şaşmaz, Başkan Danışmanı Yaşar Coşkun, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Şehzadeler Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin ve çok sayıda davetli katıldı.
“Darbe girişimine karşı inadına üretim”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninde konuşan Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin, fuarın düzenlenmesine öncülük ettikleri için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti. Narin, “4 Şubat’ta yaptığımız fuar daha canlıydı, daha farklıydı. Şuanda biraz üzgünüz bunun nedeni biliyorsunuz 15 Temmuz akşamı Fetullahçı Terör Örgütü dediğimiz vatan hainleri bizleri derinden vurmuştur. Esnaf ve sanatkarlar olarak bunun ceremesini biz çekiyoruz. Yılmayacağız, inadına üretim diyoruz. İnadına üretiyoruz, inadına kendimizi yeniliyoruz.” dedi.
Manisa’da üretilen hiçbir ayakkabıda kesinlikle kanserojen madde kullanılmadığına dikkat çeken Narin, “Kanserojen madde taşımayan çok kaliteli ayakkabılar üretiyoruz. Bunu da Türkiye çapında, dünya çapında tanımak gerekiyor. Manisa’mızda yapılan ayakkabımızı Türkiye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Üretimin durmaması için fason üretime katlanıyoruz”
Manisa’da ayakkabıcılığın Osmanlı döneminde başladığını ve zamanında Türkiye’nin merdane diye tabir edilen erkek ayakkabı üretiminde ilk sırasında yer aldığını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ise gerileme sürecinin ardından Manisa’nın şimdi de zenne olarak tabir edilen kadın ayakkabı üretimiyle Türkiye’nin en önemli illerinden biri olduğunu belirtti. Güzgülü fuarda 2-3 farklı kategoriye konulabilecek firmalar olduğunu belirterek, “Bunlardan biri kendileri marka olan firmalar. Onlar Türkiye çağında kendi adıyla markadır. Bunların yanında bir de AVM’lerden lüks yerlerden başka markalar adına alıp giydiğiniz ayakkabılar var ki bu ayakkabıların çoğu da kendi adına olmasa da Manisa’da üretilmektedir. Biz buna maalesef fason üretim diyoruz. Şuanda üretimin durmaması için buna katlanmak zorundayız. Dünyanın her yerinde marka olamayan firmalar önce fason üretimden büyürler diyelim. Bir de kendi çapında küçük, Pazar arayan firmalar var.” diye konuştu.
“Çırak yetişmiyor”
Sektörün en önemli sorunlarından birinin de çırak yetişmemesi olduğuna dikkat çeken Güzgülü, “Maalesef ayakkabı ve tekstil başta olmak üzere Türkiye’nin büyük sorunlarından biri eğitim sorunu. Eğitim sistemimizde 10-15 yıldır değişik uygulamalar yapılırken bir şeyi unuttuk. Artık çırak yetiştiremiyoruz. Yani ayakkabıcılıkta ne kadar gelişirsek gelişelim bizim ayakkabıcının bir ömrü var, tekstilcinin de öyle. 5-10 sene sonra ayakkabıcılık bir yerde tıkanacak.” diyerek bu konuya bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.
“Ayakkabı Manisa’da üretildiyse kalitelidir”
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise fuarın önemine değinerek şunları söyledi:
“Manisa’mızda bir üretim kültürü, bir kalite güvencesi varsa ben diyorum ki Manisa’da üretilen diğer sınai ürünleri kadar Manisa’da üretilen ayakkabı da kalitelidir, değerlidir. Ayakkabının Manisa’da üretilmiş olması bile tek başına belli bir kalitenin işareti ve güvencesidir. Bunu önemsemek durumundayız. Sermayemizi ve emeğimizi bir araya getirerek üretme gayretlerimizde epeyce bir mesafe aldık. Bütün sektörlerde, bütün çıktılarda temel problemimiz markalaşma, pazarlama ve yeni deyimle inovasyon denilen yeni ürünler üretebilme. İcabında sektörlerde borsalar oluşturabilme. Bu anlamda atmamız gereken çok önemli adımlar elbette var ama bunun farkındayız. Bu farkındalık içerisinde her birimiz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu fuar organizasyonları da bu farkındalığın ve bu farkındalığın çerçevesinde yapılması gerekenlerden bir tanesi. Bu anlamda da önemli.”
Konuşmaların ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı halk oyunları ekibi de kısa bir gösteri yaptı. Katılımcılar, gösterinin ardından kesilen kurdele ile kapılarını bu sene ikinci kez açan MAYFU’yu gezerek firmalardan bilgi aldı.
Tarih kokan ayakkabılar
Bu arada Manisa Ayakkabıcılar Odasının standında bulunan ve 1923 yılında model olarak üretilen 78 numara bir erkek ayakkabısı ile 1949 yılında gelinleri giydiği ve adına ‘Perşembe’ denilen gelin ayakkabısı katılımcıların büyük ilgisini çekti. Körüklü çizmenin de sergilendiği fuarda artık Manisa’da körüklü çizme üreten bir ustanın kalmadığı bildirildi.
7 Ağustos tarihine kadar Manisa Fuar merkezinde açık kalacak olan Manisa Ayakkabı Moda Fuarı (MAYFU) her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.