Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya, Çin öncülüğündeki Asya Yatırım Bankası'na üye olmaya hazırlanıyor

Avustralya, Çin ile imzaladığı bir anlaşma kapsamında, Çin’in öncülüğünde IMF’ye alternatif olarak kurulduğu belirtilen 100 milyar dolar sermayeli Asya Yatırım Bankası (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) girişiminde yer almak...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya, Çin ile imzaladığı bir anlaşma kapsamında, Çin’in öncülüğünde IMF’ye alternatif olarak kurulduğu belirtilen 100 milyar dolar sermayeli Asya Yatırım Bankası (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) girişiminde yer almak için görüşmeler yapıyor.

Çin’in başkenti Pekin merkezli yeni dünya bankası geçen yıl, son yıllarda hızla gelişen Asya bölgesindeki yol, demiryolu ve enerji altyapı projelerinin finanse edilmesi için kuruldu.

Asya Yatırım Bankası için şu ana kadar 20 ülke imza atarak kurucu üyeler arasında yer aldı.

Amerika, bir çeşit Çin IMF’si olarak görülen uluslararası yatırım bankasına pek sıcak bakmıyor. Ancak geçen ay İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi önde gelen batılı güçler yeni bankaya katılmak istediklerini belirtti.

Avustralya ilk başlarda Asya Yatırım Bankası’na karşı durdu. Ancak Federal Başbakan Tony Abbott, Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Hazine Bakanı Joe Hockey tarafından yeni yapılan ortak açıklamada, Avustralya’nın da Asya Yatırım Bankası kurucu üyeleri arasında yer almasını netice verecek bir karşılıklı anlayış sözleşmesi imzalandığı ifade edildi.

Açıklamada, son birkaç ay içinde, yeni bankanın şeffaflığı, idari yapısı ve dizaynı konularında ilerleme kaydedildiği belirtilirken, halen devam eden karşılıklı görüşmelerle aşılması gereken bazı konular olduğu belirtildi.

G20 Zirvesi’ne 2014 yılı ev sahibi ülke olarak başkanlık yapan Avustralya’nın Asya Pasifik bölgesindeki altyapı yatırım ihtiyacının farkında olduğu söylendi. Ayrıca, Dünya Bankası, Asya Gelişim Bankası ve Çin önderliğindeki Asya Yatırım Bankası arasındaki işbirliğinin, Avustralya açısından, bölgedeki altyapı ve ekonomik büyüme sorunlarının çözümündeki potansiyel faydaları vurgulandı.

Öte yandan, Avustralya ana muhalefetini temsil eden İşçi Partisi kanadından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Avustralya’nın Asya Yatırım Bankası üyeleri arasına katılması hususunda kabine içinde farklı fikirler olduğu ortaya konuldu ve Amerika’nın Asya Yatırım Bankası’na katılmama kararına dikkat çekildi.

Asya Yatırım Bankası Dünya Para Fonu IMF ve Dünya Bankası’na karşı bir alternatif olarak görülüyor. Avustralya’nın ilk aşamada, Asya Yatırım Bankası’na Asya Pasifik bölgesindeki altyapı projelerinde kullanılmak üzere 3 milyar dolar yatırabileceği bildiriliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.