Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Avrupa’da İşler Düzeliyor"

İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü (Club of Chambers) bahar toplantısında Avrupa ekonomisinin altı ay sonrası için barometre anketinin sonuçları açıklandı.Avrupa Ticaret ve Sanayi...

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü (Club of Chambers) bahar toplantısında Avrupa ekonomisinin altı ay sonrası için barometre anketinin sonuçları açıklandı.
Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü’ne üye (Club of Chambers)16 Oda başkanı, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 40’ından fazlasını, ihracatının yüzde 50’sini yaptığı Avrupa’daki ekonomik aktiviteler için önümüzdeki altı ay ’iyimser’ olduklarını belirtti. Aralarında Berlin, Londra, Paris, Madrid, Brüksel, Milano, Atina, Dublin, Lüksemburg, Barcelona, Frankfurt gibi Avrupa’nın 16 önemli kentinin ticaret ve sanayi odası başkanlarının oluşturduğu kulübün İstanbul toplantısına İTO Başkanı İbrahim Çağlar başkanlık etti.
EURO, PETROL VE FAİZ DESTEK OLDU
Barometre anketinin sonuçlarını açıklayan Paris Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jean Yves Durance’ın yaptığı sunumda "Ekonomi son aylarda eski yüksek seviyelerine doğru gelişiyor. Euro, petrol ve faiz üçlüsündeki düşük seviye olumlu etki yaptı. Ancak buna ’iyileşme’ demek için için henüz erken. Ticari yatırımlar gelecek aylarda anahtar faktör olacak. Başkanlarımız, ABD ve gelişen ekonomilerdeki yavaşlamaya baktıkça, kendi şehirlerindeki büyümenin sağlamlığına güvendiklerini açık yüreklilikle dile getiriyorlar” dedi.
2016’NIN TEHDİTLERİ
Başkanlar gelişen ekonomilerdeki yavaşlamanın bu yılı tehdit eden bir unsur olduğuna dikkati çekti. 2016’yı tehdit eden diğer gelişmeler ise terör ve İngiltere’nin AB’den çıkma ihtimali olarak sıralandı. ‘Seçkinler Kulübü’ olarak da adlandırılan Avrupa Odalar Kulübü toplantısında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türk ve Avrupa iş dünyalarını enerji tedariki, müteahhitlik, genel ticaret ve yüksek teknoloji yatırımlarında olağanüstü fırsatların beklediğini söyledi.
"KAMYONA VİZE YOK, İŞADAMINA VAR"
Küresel dünyanın çok boyutlu, derin bir dönüşüm içinde olduğunu belirten Çağlar, "Dünyanın önünde şu iki seçenek var; barış ve huzura giden yolda mı yürüyeceğiz, yoksa korkulara ve önyargılara mı teslim olacağız” dedi. 2008 sonrası ortaya çıkan küresel kriz şartlarının ’Ne kadar birlikteyseniz o kadar güçlüsünüz’ gerçeğini acı bir reçete vererek öğrettiğini kaydeden Çağlar, şunları söyledi: "Güçlü AB fikrini, güçlü Türkiye gerçeğinden ayrı düşünemeyiz. Biz iş adamlarına çok büyük sorumluluklar düşüyor. Önümüzde bir vize meselesi var. Kamyona vize yok, dış ticarette mal ve hizmetlere de vize yok. Ama iş adamına gelince vize var. Bu tablo, Türkiye-AB arasındaki ekonomik ilişkilerin ayağındaki prangadır. Bu iş, iki tarafın da aleyhinedir. Bu noktada Odalar Kulübü’nün çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Ben burada ortaya koyulacak işbirliği ve kararlı tutumun siyasi ve bürokratik çarkların daha hızlı dönmesini sağlayacağını düşünüyorum".
ORTAK PLATFORM KURULACAK
Tüm gün süren toplantılarda Odalar Kulübü’nün yeni bir kurumsal kimlikle yenilendiği açıklandı. Bu çerçevede Avrupa Büyükşehirler Ticaret Odaları Ortak Platformu kurulması da karara bağlandı. İTO’nun birliğe üye KOBİ’ler arasında işbirliğinin artırılması için bu platformun devreye girmesi önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan İstanbul, AB’ye üye olmayan bir ülkeden kulübe tam üye statüsüyle üye olan ilk şehir oldu. Patronların oybirliği ile alınan bu kararın çok önemli bir adım olduğu belirtildi. İstanbul’un Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna da vurgu yapıldı. Ardından kulüp üyelerine Türkiye ve İstanbul’daki yatırım fırsatları konusunda bir sunum yapıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.