Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa Birliği’ni Kötü Senaryolar Bekliyor

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, İngiltere’nin Ab’den Ayrılması Sonucunda Ortaya Atılan Kötü Senaryoları Yorumlayarak Bundan Sonraki Süreç Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa Birliği’ni Kötü Senaryolar Bekliyor
İngiltere’nin, uzun zamandır konuşulan AB’den ayrılma konusundaki kararını vermesi için yapılan Brexit Referandumu’ndan çıkan sonuca göre, AB’den ayrılma kararı aldı. Bu ayrılığının sonucunda gerçekleşecek senaryolar ise korkutucu.
Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, İngiltere’nin AB’den ayrılması sonucunda ortaya atılan kötü senaryoları yorumlayarak bundan sonraki süreç hakkında açıklamalarda bulundu.
Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’ın görevinden ayrılmasının, tüm bu süreci daha da zor bir durum haline getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, “İki senelik süreç olan Lizbon’un 50. maddesinin devreye sokulması ve bunun gerçekleşmesi olabilecek bir süreçti ancak Cameron’ın istifa etmesi bu süreci karıştırdı. Şimdi bütün bu süreci kimin yöneteceği ve erken seçim olasılıkları konuşulmaya başlandı. Brexit, öncelikle Başbakan kim olacaksa onu Avrupa Komisyonu’na, Avrupa Bakanlar Konseyi’ne ve Avrupa Parlamentosu’na oylanmak üzere gönderecek” dedi.
“AB, BİR KALE AVRUPASI’NA DÖNÜŞECEK”
“Brexit’in etkileri ulusal ve uluslararası olarak iki bağlamda değerlendirilebilir” diyen Doç. Dr. Sokullu, “Ulusal etkileri olarak; İngiliz vatandaşları ve İngiliz ürünleri, Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım hakkını kaybedecek. AB ise bir Kale Avrupası’na dönüşecek ki bu da İngilizlerin ticari ve ekonomik kazanımları için oldukça ciddi bir engel olarak kabul edilecektir. İngiltere’de bulunan AB vatandaşlarının akıbeti de söz konusu tabi ancak bunun gibi kötü senaryolar muhtemelen gerçekleşmeyecek. Başbakanlık ofisine kimin geçeceği ve bu 2 senelik süreci kim yürüteceği de bir başka problemdir.
Uluslararası etkileri olarak ise kötü ve karamsar senaryolar var. İngiltere’nin yalnızlaşacağı ve izole olacağı düşünceleri var. Bu tip olaylar da muhtemelen gerçekleşmeyecek. İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Konsey Üyeliği ve NATO üyeliği devam edecek. AB karşıtı ulusalcı ya da aşırı ulusalcı sağ partiler, ‘biz neden AB’den ayrılmayalım’ senaryolarını devreye sokacak. Bu durum, AB liderleri için en korkutucu senaryolardan biri ve gerçekleşmesi de olası bir ihtimal” diyerek ayrılık sonrası senaryoları değerlendirdi.
“EKONOMİK OLARAK ÇOK CİDDİ BİR KRİZ GERÇEKLEŞEBİLİR”
Tüm bu süreçte çıkan ‘Savaş çıkabilir’ uyarılarını son derece spekülatif bulan Doç. Dr. Sokullu, “Savaş çıkabilmesi için öncelikle çıkarların çok ciddi biçimde çakışması gerekir. İngiltere’nin ayrılması, güvenlik bağlamında diğer ülkelerle çakışması muhtemel değil. Ancak ekonomik olarak bakıldığında çok ciddi bir kriz gerçekleşebilir. İngiltere, AB’nin en ciddi sponsorlarından biri yani AB’ye yıllık 18 milyar dolar kadar bir destek veriyor bu birden kesilecek. Dolayısıyla bu durumda AB, göçmen krizi gibi bir takımlar krizler karşısından İngiltere’nin bu desteğinden yoksun kalmış olacak. AB fonlarından ve sosyal politikalarından faydaların, AB’nin küçük ülkeleri açısından da sıkıntılı bir durum bu” ifadelerinde bulundu.
“TÜRKİYE, EN BÜYÜK DESTEKÇİSİNDEN MAHRUM KALDI”
Bu ayrılışın, Türkiye’yi başka bir boyutuyla ilgilendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Sokullu, “Türkiye-AB ilişkileri ne olacak soruları sorulmaya başlandı. Endişelenmekte haklıyız. Çünkü AB üyeleri arasında Türkiye’nin en büyük destekçisi, 1973 üyeliğinden bu yana İngilizler oldu. Biz bundan mahrum kalacağız. Ancak tabi Brexit’ten sonra nasıl bir Avrupa Birliği olacak bunu da bilemiyoruz. 1900’lü yıllarda Kopenhag kriterlerinin devreye sokulmasının ardından, AB genişliyor mu yoksa derinleşiyor mu tartışmaları başlamıştı. Şimdi AB’nin yönü oldukça karmaşık görünüyor” diyerek sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.