Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalandı (2)

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşma Astana'da bugün imzalandı. Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen toplantıdan önce Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev liderleri kapıda karşıladı....

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalandı (2)
Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği'ni hayata geçirecek anlaşma Astana'da bugün imzalandı. Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen toplantıdan önce Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev liderleri kapıda karşıladı. Nazarbayev’in başkanlığında düzenlene toplantıya; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ve Birliğe aday olan ülkelerden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev katıldı.

Nazarbayev, Astana’da bugün tarihi bir olaya şahit olduğunu söyledi. Birliğin siyasi değil ülke halkları için yeni pazar ve ticaret olanakları sunacağını kaydetti. Nazarbayev, Ermenistan’ın Haziran ayı içerisinde Kırgızistan’ın da yıl sonuna kadar gerekli evrakları ve kanunların meclisten geçirilmesiyle birliğe dahil olacağını kaydetti.
Toplantı öncesinde Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev’in Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir süre ayakta görüşmesi dikkat çekti.
-AZERBEYCAN’DAN MEKTUP
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderlere mektup gönderdiğini söyleyen Nazarbayev, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olan Ermenistan’ın sınırlarla alakalı meselelerini Birleşmiş Milletler nezdinde çözülmesini isteğini dile getirdi. Kırgızistan’ın ve Ermenistan’ın birliğe üye olmasını olumlu karşıladıklarını dile getiren Putin, bu sayede birliğin dinamiğinin ve gücünün artacağını kaydetti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de yaptıkları konuşmada birliğe üye olma sürecinde verilen destekten dolayı teşekkür etti.
İmzaların atılmasından sonra Nazarbayev, Lukaşenko ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi.


BİRLİĞİ KURMA FİKRİ NAZARBAYEV’DEN
Nazarbayev, birliğe üye üç ülke ekonomisinin 2.2 trilyon dolar olduğunu ve 2030’a kadar 900 milyar dolar ek bir potansiyelin olduğunu dile getirdi. Avrasya Ekonomik Birliğini kurma fikrinin yirmi yıl önce Nazarbayev tarafından ortaya atıldığını kaydeden Putin ise, geçen zaman zarfında Rusya Federasyonu olarak Nazarbayev’e bu konuda hep destek olduklarını hatırlattı.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin evrensel ve şeffaf prensiplerle çalışacağını, Dünya Ticaret Örgütü norm ve prensipleri ile de uyumlu olacağını belirten Putin,Avrasya Ekonomik Birliği’nin coğrafi lokasyonunun ulaşım ve lojistik yolları açısından da bölgesel ve küresel düzeyde önemli olduğunu,n, birliğin hızla değişen ve karmaşık hale gelen dünya dinamikleri açısından öngörülebilirlik kazandıracağını söyledi.

Dünya doğalgaz rezervinin beşte biri ve petrol rezervinin de yüzde 15’inin birlik coğrafyasında olduğunu vurgulayan Putin, 170 milyonluk dev bir pazara sahip olduklarını ve Troyka ülkelerinin aynı zamanda gelişmiş sanayi, insan kaynakları, entelektüel ve kültür potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’da Ukrayna'da üzüntü verici olayların yaşandığını ve yönetiminin er yada geç ülkeyi normale sokacak adımlar atacağını söyledi. Eski Sovyetler Birliği topraklarında en geniş anlamda entegrasyonu öngören anlaşma ile aşamalı olarak serbest hizmet, mal ve para dolaşımı sağlanacak ve bu ülkeler arasındaki gümrük vergileri kalkacak.
BDT ülkeleri içindeki toplam ticaretin yüzde 85’ini Gümrük Birliği ülkeleri gerçekleştiriyor. Avrasya Ekonomik Birliği 1 Temmuz 2015 yılında resmi olarak yürürlüğe girecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.