Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATSO’da Sektörel Değerlendirme Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, son dönemde Türkiye-Rusya ilişkilerinin yumuşamasıyla ilgili olarak, “Rusya’dan 700 bin turist gelse bile Antalya ekonomisi için çok önemli bir rakam olur” dedi.Çetin, ATSO’da...

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2016 20:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2016 20:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, son dönemde Türkiye-Rusya ilişkilerinin yumuşamasıyla ilgili olarak, “Rusya’dan 700 bin turist gelse bile Antalya ekonomisi için çok önemli bir rakam olur” dedi.
Çetin, ATSO’da bazı ilçe ticaret odası ve ticaret borsası başkanlarının katılımıyla ekonomik ve sektörel gelişmeleri içeren bir değerlendirme toplantısı düzenledi.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çetin, İstanbul’da yaşanan terör saldırısını kınayarak, bir insanlık dışı saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diledi.
Terör ateşinin bir an önce sönmesini isteyen Çetin, “Bunun için ülke olarak tek yürek olmak durumundayız. Terörün amacının toplumda gerilim ve çatışmaya yol açmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Toplumda kamplaşarak bu terör belası ile mücadele etmemiz mümkün değildir. Bu ülkenin insanları en zor koşullarda bile birliğini bozmamıştır. Türkiye Cumhuriyetinin temelleri bu birlik ve beraberlikle atılmıştır, bizi ileriye taşıyacak olan da bu birlik ve beraberliktir. Terörle mücadele insan olmanın gereğidir, siyaset konusu değildir. Bugün, ülke olarak her yönlü terör tehdidi ile mücadele etmek durumunda olduğumuz açıktır. Bu tehditleri bertaraf etmek halkımızın ve siyasilerin kenetlenmesi ile mümkündür. Siyasi partilerimiz bir araya gelerek bu ateşi söndürecek önlem ve politikaları birlikte belirlemelidirler” diye konuştu.
Rusya ve İsrail ile son dönemde yaşanan gelişmeleri olumlu karşıladıklarını dile getiren Çetin, Antalya ekonomisinin son 30 yılın en ağır krizini yaşadığını vurguladı.
"TURİST SAYISI İLK 6 AYDA YÜZDE 54 DÜŞTÜ"
Antalya’ya ilk 6 ayda gelen turist sayısının önceki yıla göre yüzde 54 oranında düştüğüne değinen Çetin, bazı bölgelerde otellerin bir kısmının açıldığını bazı otellerin de Ramazan Bayramı sonrası kapanacağını belirtti.
Kemer ve Alanya’da çok sayıda işyerinin kapalı olduğunun altını çizen Çetin, "Turizm ve ticaretin yanı sıra tarım da kötü bir dönem geçiriyor. Antalya tarımında örtü altı üretimin en yoğun olduğu nisan ve mayıs aylarında üretici fiyatları önceki yıla göre yüzde 25 ile yüzde 41 arasında düşüş yaşadı. Üreticinin 1 milyar lira civarında kaybı görünüyor. Mevcut durum devam ettiği takdirde Antalya ekonomisinde etkisi yıllarca sürecek kalıcı bir hasar ortaya çıkacaktır" dedi.
"ANTALYA YAKLAŞIMI"
Antalya ekonomisi için "Antalya yaklaşımı"nın mecburi hale geldiğini aktaran Çetin, "Tüm sektörlerin direncini arttırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Özellikle iş dünyasının finansman koşullarına dönük destekleyici önlemlerin alınması gerekiyor. Bütün sektörlerde KOBİ’lerin SGK, vergi, kredi ödemelerine erteleme ve birkaç yıla yayma imkanı sağlanmalıdır. Bütün sektörlerde KOBİ’lere faizsiz veya çok düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır. Vergi indirimleri yapılmalıdır. Stopaj ve emlak vergilerinde indirim yapılması gerekmektedir" dedi.
"RUSYA’DAN 700 BİN TURİST GELSE BİLE İYİDİR"
Çetin, hükümetin geçmişte görülmemiş önlemler aldığını ve bu önlemlerin arttırılacağına inandığını ifade etti.
Rusya ve İsrail ile atılan olumlu adımlara rağmen turizmin hızlı bir şekilde tepki vereceğini düşünmediklerini belirten Çetin, "20 gün içerisinde charter seferlerinin başlayabileceğini düşünüyoruz. İnsanlar tatil planlarını yaptıysa ne kadarı Türkiye’ye gelir bilmiyoruz. Rusya’dan 700 bin turist gelse bile Antalya ekonomisi için çok önemli bir rakam olur" diye konuştu.
"ANTALYA’DA KİŞİ BAŞI 23 BİN 240 LİRA BORÇ VAR"
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır ise, "Antalya yaklaşımı" adı altında kent için özel bir paket hazırlanmasını istediklerini vurguladı.
Bu paketin daha önce İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Çandır, "Antalya’nın yazdığı başarı hikayelerinden güç alarak bu potansiyelin heder olmaması için direnç arttırıcı önlemler istiyoruz. Antalya’da kişi başına 23 bin 240 lira borç var. Kamuya, yerel yönetimlere, meslek örgütlerine olan borçların yapılandırılması gerekiyor. Antalya yaklaşımından faydalanacak firmaların Antalya Vergi Dairesi’ne kayıtlı olması gerekiyor. Derdimiz topyekun Antalya. Çünkü Antalya kapasitesi ve geçmiş yıllardaki performansı itibariyle Türkiye’nin gözbebeği bir yer. Kenti bu sıkıntılardan çıkartacak önlemlerin yer aldığı Antalya yaklaşımı bekliyoruz" dedi.
"MAVİ TURLARDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR"
Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu ise mavi turlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşüş olduğunu, günübirlik tur yapan teknecilerin ise kiralarını bile zor öder hale geldiğini aktardı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.