Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATSO Başkanı Çetin: "Turizm sektöründe 8 milyar dolar, tarım sektöründe 1,5 milyar TL kayıp var"

Atso Başkanı Davut Çetin (soldan İkinci), Konyaaltı Sanayici Ve İşadamlari Derneği’nin (konysiad) Atik’te Düzenlediği Toplantının Konuğu Oldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ATSO Başkanı Çetin: "Turizm sektöründe 8 milyar dolar, tarım sektöründe 1,5 milyar TL kayıp var"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ekonomide çalkantılı günler yaşandığını söyledi. Çetin, "2016 yılında turizm sektöründe 8 milyar dolar, tarım sektöründe 1,5 milyar TL kayıp var" diye konuştu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KONYSİAD) Atik’te düzenlediği toplantının konuğu oldu. 25 Ekim günü yaşanan patlama nedeniyle, şoku yaşayan, büyük risk atlatanlara geçmiş olsun dilekleri ile konuşmasına başlayan Çetin, "Odamızın vakur duruşu için hepinize teşekkürlerimi sunmak istiyorum.Başta sizler ve personelimiz olmak üzere herkes büyük bir sorumluluk gösterdi. O şoka rağmen Odamız öğleden sonra meclis toplantısını yaptı, ertesi gün de normal çalışmasına devam etti ve hizmetlerimizde aksama olmadı. Yaralanan, mucize eseri kurtulan, otomobilini kaybeden, naylonla örtülü bürolarda çalışmalarına devam eden bütün arkadaşlarıma tekrar tekrar teşekkür ediyorum" dedi.
"Ekonomide çalkantılı günler yaşanıyor "
Konuşmasında Şubat ayında bir anket yaptıklarını hatırlatan Çetin, Amerika’da Trump’un başkan seçilmesiyle birlikte enflasyon ve faiz artışı beklentisinin yükseldiğini, Avrupa’nın önemli ülkelerinde ise seçim belirsizliği dönemi başladığını kaydetti. Türkiye’de ise ihracatta ve sanayi üretimindeki düşüşün, negatif büyüme korkusuna sebep olduğunu söyleyen Çetin, turizm gelirindeki düşüşün 8 milyar doları bulduğunu, siyasi gelişmeler ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de tedirginliği artırdığını ve son haftalarda dünyada en çok değer kaybeden paralar arasında Türk Lirasının başa güreştiğini kaydetti.
Dövizde bu kadar sert yükselişin ekonomide durgunluğu ve tahsilat sorununu artırdığını, ayrıca ihracatın da çok artmadığı için Türkiye’yi fakirleştirdiğini ileri süren Çetin "Bu gidişat böyle devam ederse 2017 sonunda kişi başı milli gelirimiz 8 bin 700 dolar olur. Maalesef böyle bir dönemde ekonomi yönetiminde koordinasyon sorunu olduğunu görüyoruz. Ekonomiyle ilgili 6-7 Bakanımız ve ayrıca danışmanlar ayrı ayrı demeçler veriyorlar. Sayın Başbakan Koordinasyon Kurulunu topladı ve Merkez Bankası tedbirler alacak diye açıklama yaptı. Fakat ardından Ekonomi Bakanımız, müdahaleye gerek yok diyerek farklı bir biçimde konuştu. Sayın Mehmet Şimşek tweet atarak herkesi uyarmaya başladı. Koordinasyon kurulunun tekrar toplanacağı açıklandı, son anda iptal edildi. Son açıklamalar güvensizliği iyice artırdı. Bir ülkenin Merkez Bankasına güven duyulmazsa parasına da güven olmaz. Güven kavramı, hem ekonomi için hem de günlük hayatımız için son derece önemlidir. Tüketici güven endeksi ve reel sektörün beklentilerini yansıtan ekonomik güven endeksi 15 Temmuz sonrası biraz toparlanmıştı, ancak Kasım ayında tekrar düşüşe geçti. Ekonomide ciddi bir güven sorunu olduğu açıktır. Ancak buna rağmen Türkiye başka konularla uğraşıyor." diye konuştu.
"2016 , Antalya için kötü bir yıl oldu"
"Antalya olarak 2016 yılını kötü bir yıl olarak uğurlayacağız" diye konuşan Davut Çetin, konuşmasına şöyle devam etti;
"2016’yı, geçen yıla göre 4.5 milyon düzeyinde turist kaybıyla tamamlıyoruz. Son bir yılda ÖTV tahsilatımız yüzde 12 azaldı. Daha açık söylemek gerekirse; Türkiye’de ÖTV tahsilatı yüzde 12 artarken, Antalya’da yüzde 12 azaldı. Ekim ayında karşılıksız çek tutarının toplama oranı yüzde 8.2’ye çıktı. Bu oran Türkiye ortalamasının iki katı. KDV’de tahakkuk-tahsilat oranımız yüzde 30. Bu, aynı zamanda alacak tahsilatındaki durumumuzu da gösteriyor. Alacak tahsilat oranımız yüzde 25-30 arasına düştü. Domates ihracatında geçen yıla göre 110 milyon dolar düşüş yaşadık. Bu yıl 10 ayda Antalya tarımında enflasyon oranı eksi yüzde 10’dur. Ürünün bol olduğu Nisan ve Mayıs ayında ortalama fiyat düşüşü yüzde 40 oldu. Böylece tarım sektörümüzde gelir kaybımız 1.5 milyar liraya ulaştı. Turizme gelecek olursak, önümüzdeki yıl Rusya pazarında bir yükseliş bekliyoruz, ama Avrupa pazarı ümit vermemektedir. Böyle giderse gelecek yıl aynı sıkıntı devam eder. Alman basını Yunanistan rezervasyonlarının hızla yükseldiğini, fakat Antalya rezervasyonlarının yüzde 20’ye varan oranlarda düştüğünü yazmaktadır. Gerçi her yıl başında böyle başlarız, sonra toparlanma olur, fakat geçen yıl zaten Almanya pazarında yüzde 30 kayıp yaşamıştık. Halen rezervasyon düşüşü olması kaygılarımızı artırmaktadır. Kısacası 2015 rakamlarına geri dönmek şu anda mümkün görünmüyor. Hükümetin imaj konusunda mutlaka özel çalışma yapması gereklidir. Gelecek yıl için uçak veya acenta desteklerinin gecikmeden açıklanması gerekiyor. Bizim de tanıtım ve imaj çalışmaları başta olmak üzere Antalya olarak yapacaklarımız bulunuyor."
KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu’da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bugünün anlamlı bir gün olduğunu, Öğretmenler Gününü kutladıklarını söyledi. Terzioğlu, "24 Kasım 1928 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk ’Millet Mektepleri’ başöğretmeni sıfatını alıyor ve işte bu sebeple her yıl 24 kasım tarihini Öğretmenler Günü olarak kutluyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından KONYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bora Terzioğlu ile kurucu üye Erdal Atılgan ve Yönetim Kurulu Üyesi M.Zeki Özen, ATSO Başkanı Davut Çetin’e günün anısına bir plaket verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.