Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATSO Başkanı Çetin: Enflasyonda yeni yükseliş başladı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe, giyimde mevsimlik indirimlerin devam etmesine rağmen, gıda, ulaşım, elektrik ve gaz, elektronik ürünlerdeki fiyat artışları enflasyonda...

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2015 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2015 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe, giyimde mevsimlik indirimlerin devam etmesine rağmen, gıda, ulaşım, elektrik ve gaz, elektronik ürünlerdeki fiyat artışları enflasyonda yeni bir yükseliş trendi başlatmıştır.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Davut Çetin, “2015 Ağustos ayı enflasyonu yukarı yönlü bir kırılma ile sürpriz yaparak, bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,40, Yİ-ÜFE’de yüzde 0,98 artış kaydetmiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 olmuştur.” ifadesini kullandı.

Döviz kurundaki hızlı artışın, iç piyasada ve ihracattaki durgunluğa rağmen, girdi maliyetleri kanalıyla enflasyona yansıdığının görüldüğünü belirten Çetin, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe, giyimde mevsimlik indirimlerin devam etmesine rağmen, gıda, ulaşım, elektrik ve gaz, elektronik ürünlerdeki fiyat artışları enflasyonda yeni bir yükseliş trendi başlatmıştır.” dedi.

Gıda grubundaki fiyat artışının sebze ve meyveden ziyade, büyük oranda et, yumurta, şeker gibi ürünlerden kaynaklandığını kaydeden Çetin, temel gıdalarda bu denli fiyat artışı ve dalgalanmasının normal olmadığını ifade etti. Bu durumun üretim politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyduğuna işaret eden Çetin, “Temel girdilerde ve gıda piyasalarında rekabeti ve verimliliği artıracak, arz-talep dengesini düzenleyecek, üretici-market fiyat makasını daraltacak politikalar geciktikçe, halkın beslenme ve geçim sorunu, reel sektörün maliyet problemi ağırlaşmaktadır. Büyüme hızının yüzde 3'ün altına inmeye başladığının tahmin edildiği, reel sektörün durgunluk ve tahsilat derdine düştüğü bir dönemde enflasyonun yeniden yüzde 8’in üzerine doğru hareketlenmesi sektör bazında da yapısal sorunların ağırlığına işaret etmektedir.” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.