Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATSO Başkanı Çetin: "Antalya’nın ekonomik göstergeleri düşüşte"

ATSO Temmuz ayı olağan meclisinde konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisinin göstergelerinin düşüşte olduğunu söyledi.Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Konferans Salonu’nda Meclis...

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2016 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2016 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ATSO Temmuz ayı olağan meclisinde konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisinin göstergelerinin düşüşte olduğunu söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Konferans Salonu’nda Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meclis gündeminde demokrasi vurgusu dikkat çekti. Gündem görüşmeleri öncesi meclis yönetimi ve üyeler demokrasi şehitlerini anmak üzere saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, böyle bir darbe girişiminin Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir olay olduğunu belirterek olayı mantığın ve vicdanı kabul etmediğini söyledi.
"Meclise ve halka ateş edenleri lanetliyorum"
Oda olarak darbeye karşı olduklarını da belirten Çetin, "Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilkesine bağlı, demokrasiye inanmış bir oda olarak darbelere kesinlikle karşıdır, karşı çıkacaktır. Bu kanlı darbeyi planlayanları, halka bilinçli bir şekilde ateş açanları, tankla insanları ezenleri, uçak ve helikopterlerden Meclise ve halka ateş edenleri nefretle lanetliyorum" dedi.
"Türkiye Afrika ülkesi imajı almıştır"
Başkan Çetin, 15 Temmuz’da yaşanan olaylarla Türkiye’nin imajında bir zedelenme olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye’nin bu duruma gelmesinin utanç verici olduğunu da kabul etmek zorundayız. 15 Temmuz akşamı Türkiye bir Afrika ülkesi imajını almıştır. Bir kaos ortamı, büyük bir zayıflık ortaya çıkmıştır. Bu kanlı darbe girişiminin ardında büyük bir yapılanma olduğu açıktır. Bunun temeli 1960’lara, NATO ülkelerinde soğuk savaş yapılanmasına kadar gitmektedir. 1970’lerde sağ-sol çatışmaları, 1980’lerde ve 90’larda yapılan suikastlar, daha sonra yaşanan sayısız olay ve son yıllarda paralel yapının bu kadar güçlenmesi aynı sürecin sonuçlarıdır. Maalesef bu olayların arka planı hiçbir zaman ortaya çıkarılamamıştır. Siyasetimiz bu yapıyla ortak mücadele verememiştir. 40 yıldır devleti ele geçirmeye dönük bir süreç işlemiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde, emniyette, yargıda, eğitimde, bütün bakanlıklarda böyle bir yapı oluşmuşsa, bunda herkesin ciddi görev ihmali, kusuru var demektir."
"Turizmde kayıp yüzde 47"
Rusya ile ilişkilerin düzelmesinden ümitlendikleri anda son olayların meydana geldiğini belirten Çetin, turizmle ilgili kaybın olduğunu söyledi. Geçen yıl bir günde Antalya’ya 60-70 bin turistin geldiğini belirten Çetin, "Şu anda 30 binli sayılardayız. 7 ayda yüzde 47-48 civarında bir kayıpla devam ediyoruz. Antalya’da turizmdeki durumu biliyoruz, ama turizmdeki düşüşün sanayi ve ticarete yansıması konusunda etkisi önümüzdeki aylarda daha iyi görülecek" dedi.
"Antalya’nın ekonomik göstergelerinde bozulma devam ediyor"
Antalya ekonomisinde bozulmanın etkili olduğunu belirten Başkan Çetin, karşılıksız çek oranlarına değindi. Geçen yıla oranla iki katına çıktığını belirten Çetin, şöyle konuştu:
"Antalya’nın ekonomik göstergelerinde bozulma devam ediyor. Antalya’da karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranı adet olarak geçen yıl yüzde 2.8 iken bu yıl yüzde 5.6’ya çıktı. Tutar olarak ise yüzde 3.5’dan yüzde 6.5’e yükseldi. Türkiye genelinde, İstanbul’da, diğer büyük illerde bozulma yok, hatta iyileşme var, Antalya’da ve bazı küçük illerde ise bozulma görüyoruz. Protestolu senetlerde geçen yıla göre oldukça yüksek bir artış görüyoruz. Mayıs ayında karşılıksız çek tutarı yüzde 20, protestolu senet tutarı ise yüzde 160 oranında arttı. Haziran ayında konut satışları geçen yıla göre Türkiye genelinde yüzde 4 düştü, ama Antalya’da düşüş yüzde 17 oldu. Haziran ayında Türkiye’de vergi tahsilatı yüzde 11 artarken, Antalya’da yüzde 5’lik bir artış gerçekleşti. KDV tahsilatı turizmdeki duruma rağmen yüzde 20 gibi iyi bir artış gösteriyor. Toplam vergiyi, kurumlar vergisi ve ÖTV’deki düşüş aşağı çekiyor. Bu veriler ışığında, aylardır Antalya’ya finansman desteği ve vergi, kredi erteleme desteği talep ediyoruz" ifadelerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.