Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATSO Başkanı Çetin: "Antalya ekonomisi biter korkusuyla TOBB’a gönderdiğimiz raporu açıklayamamıştık"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Rus uçağının düşürülmesinden sonra 1 Aralık’ta bir rapor çıkardıklarını belirterek, "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e, ilgili bakanlıklara ve TOBB’a...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Rus uçağının düşürülmesinden sonra 1 Aralık’ta bir rapor çıkardıklarını belirterek, "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e, ilgili bakanlıklara ve TOBB’a gönderdik. Rapor dört senaryo içeriyordu. En kötü senaryoda turizmde 3,5-4 milyar dolar zarar vardı. Antalya ekonomisi ne hale gelecek diye korkumuzdan bu raporu açıklamadık. Ne zaman açıkladık? Aradan 3-4 ay geçtikten sonra. Şu anda rapordaki en kötü senaryodan daha kötü durumdayız. Turist kaybımız bugün itibariyle 4 milyon" dedi.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya Genç İşadamları Derneği’nin (ANTGİAD) konuğu oldu. Rixos Downntown Otel’de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan ANTGİAD Başkanı Av. Volkan Barutcu, Antalya Genç İşadamları olarak 15 Temmuz darbe girişimini en ağır şekilde kınadıklarını belirterek, Türkiye’nin büyük bir tehlike atlattığına değindi. Milletin, Cumhurbaşkanının, hükümetin ve muhalefet partilerinin hep birlikte dik duruşu sayesinde bu tehlikenin önlendiğini söyleyen Barutçu, ”Tüm bu yaşananlar bizlere demokrasinin ne kadar önemli olduğunu, toplumsal uzlaşmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu, düşünsel farklılıklara hoşgörü ile bakmanın önemini, devletin ve toplumun her kademesinde liyakatin her şey demek olduğunu acı bir şekilde anlatmıştır. Hepimiz bu yaşanan acı olaylardan bir ders çıkarmalı ve geleceğe umut ile bakabilmek adına vatandaş olarak üzerimize düşen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeliyiz” dedi.
ATSO Başkanı Çetin de, Türkiye’de 1 milyon 200 bin işveren olduğunu belirterek, 25 yaş ve altında çok az girişimci olmasına karşın 40 yaş altındaki 500 bin girişimciyle Avrupa’dan daha iyi durumda olduğunu söyledi.
“Turist kaybımız bugün itibariyle 4 milyon”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 20 ay önce devraldığını anımsatan Çetin, görevi devraldıktan sonra 7 Haziran seçimlerinin olduğunu, seçimlerin ardından çok ciddi terör olaylarının yaşandığını anımsattı. 1 Kasım seçimlerinden sonra ise yeni hükümet kurulurken Rus uçağının Suriye sınırında düşürüldüğünü hatırlatan Çetin, şöyle konuştu:
"İlk açıklamamda ’Uçak Antalya’ya düştü’ dedim. Hakikaten de daha sonra rakamlarla uçağın Antalya’ya düştüğünü hepimiz gördük. 1 Aralık’ta bir rapor çıkardık. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e, ilgili bakanlıklara ve TOBB’a gönderdik. Raporda dört senaryo içeriyordu. En kötü senaryoda turizmde 3,5-4 milyar dolar zarar vardı. Antalya ekonomisi ne hale gelecek diye korkumuzdan bu raporu açıklamadık. Ne zaman açıkladık? Aradan 3-4 ay geçtikten sonra. Şu anda rapordaki en kötü senaryodan daha kötü durumdayız. Turist kaybımız bugün itibariyle 4 milyon. Turizm, Antalya ticaretinin yüzde 60’ını ilgilendiriyor. Hepimiz turizmle bir taraftan bağlıyız. Hiç bağlı olmayan yoktur."
"Darbeye rağmen ekonomi iyi"
Çetin, turizmde ve ihracatta gerekli desteklerin verildiğini vurgulayarak, şu anda iş aleminin en büyük sıkıntısının paraya, krediye ulaşmak olduğunu ifade etti. Tüm Antalya’daki kredilerin ertelenmesi ile ilgili talepte bulunduklarını ancak çok ciddi bir dönüş alamadıklarını aktaran Çetin, daha sonra da 15 Temmuz darbe girişimini yaşadıklarını belirtti. Çetin, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıdan sonra "Bundan daha kötüsü olamaz" dediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimine ’beterin beteri’ dedik. Darbenin hiçbir zaman iyisi olmaz. İki aydır darbeyle yatıp darbeyle kalkıyoruz. İçimizdeki teröristleri temizlemeye çalışıyoruz. Şu anda biraz da suçlu suçsuz birbirine karıştı. İnşallah onlar ayıklanır da Türkiye ekonomiye, reformlara biraz daha döner. Her şeye rağmen Türkiye ekonomisiyle ilgili gelişmeler çok kötü değil. Darbe geçirmiş bir ülkenin şu anda geldiği nokta gerçekten bana göre iyi. Bu kadar olay yaşamış, üstünden darbe girişimi geçmiş bir ülkede daha kötü senaryolar olabilirdi. Demek ki krizlere daha çok tepki verip, daha çabuk önlem alabiliyoruz ama artık bizim bu işleri konuşmamamız lazım. Şu anda en büyük sorunumuz da Türkiye’nin dışarıdaki imajı. Bununla ilgili çok ciddi bir imaj çalışması yapmamız gerekiyor. Kendimizi iyi ifade etmemiz gerekiyor."
ANTGİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Çetin’e günün anısına ANTGİAD Başkanı Av. Volkan Barutcu teşekkür plaketi takdim etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.