Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ATO Başkanı Bezci: “Trafik Sigortaları Kurumu kurulsun"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, zorunlu trafik sigortasında yüksek primlerden kaynaklanan mağduriyetlerin önlenmesi için DASK benzeri Trafik Sigortaları Kurumu kurulmasını önerdi.ATO Başkanı Bezci, ATO Sigortacılık Hizmetleri...

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, zorunlu trafik sigortasında yüksek primlerden kaynaklanan mağduriyetlerin önlenmesi için DASK benzeri Trafik Sigortaları Kurumu kurulmasını önerdi.
ATO Başkanı Bezci, ATO Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu’nu kabul etti. Görüşme sırasında yüksek primler nedeniyle acenteler ile tüketicileri karşı karşıya getiren trafik sigortası konusu ele alındı. Gazioğlu, Hazine Müsteşarlığı’nın girişimlerine rağmen trafik sigortası primlerinde tüketiciyi rahatlatacak ciddi bir düşüş olmadığını belirterek, “Bir yıldan fazla bir süredir sigortacılık sektörünün ve tüketicilerin kafasını meşgul eden en önemli konu trafik sigortalarıdır. Acenteler günün büyük bir bölümünü müşterilerine trafik sigortalarındaki artışı ve şirketler arası fiyat farklılıklarını anlatmakla geçiriyor” diye konuştu.
Hükümetin çabaları ile primlerde cüzi bir indirim olduğunu ancak bu indirimlerin tüketiciyi rahatlatmadığını da söyleyen Gazioğlu, “Hazine elindeki kartları yavaş yavaş oyuna sokuyor, piyasaya yeni giren şirketler veya devlete ait şirketler hamleler yapıyor. Şirketler cüzi de olsa indirim yapmaya başladılar ama piyasa hala indirime karşı direnç gösteriyor” ifadesini kullandı.
Gazioğlu, trafik sigortası primlerinin düşürülmesi için Trafik Sigortaları Kurumu (TRASK) kurulmasını önerdi.
Bezci ise Gazioğlu’nun önerisine destek vererek, zorunlu deprem sigortasında uygulanan sistemin zorunlu trafik sigortası için de uygulanabileceğini kaydetti. Deprem sigortasında teminatları ve primleri Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) belirlediğini hatırlatan Bezci, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, hangi şirketten DASK poliçesi satın alırsanız alın prim değişmiyor. Trafik sigortalarında da benzer bir sistemi hayata geçirmek için Trafik Sigortaları Kurumu kurulsun” değerlendirmesinde bulundu.
Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sigorta Birliği, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi’nin (SEİK) bir araya gelerek Trafik Sigortaları Kurumu’nu kurabileceğini belirten Bezci şunları kaydetti:
“Trafik Sigortaları Kurumu, teminatları, prim hesaplama yöntemlerini her il için ve her araç için ayrı ayrı primleri ve komisyonları belirlesin. Vatandaş da hangi koşullarda ne kadar prim ödeyeceğini bilsin. Kapı kapı dolaşıp hangi şirket kaç para istiyor koşuşturmasından ve fahiş fiyat şokundan kurtulsun, kimi tercih ederse poliçesini ona tanzim ettirsin.”
Hala uygulanan serbest tarife sisteminde aynı araç için 15 farklı şirketin 15 farklı prim belirlediğinin altını çizen Bezci, “Sigorta şirketlerinin tüketiciye verdiği rakamlar arasında inanılmaz uçurumlar olabiliyor. Bu durum da tüketiciyi isyan ettiriyor. Primi belirleyen sigorta şirketi olmasına rağmen tüketicilerle acenteler karşı karşıya geliyor” dedi.
Bezci, 2015 model bir araç için talep edilen prim miktarının 516 TL ile 2 bin 210 TL arasında değiştiğine dikkat çekti. Zorunlu trafik sigortasında sürücü faktörünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Bezci, sadece aracın kaza geçmişinin sorgulanmasının primlerin yanlış ve eksik belirlenmesine yol açtığını bildirdi. “Kazayı yapan araç değil sürücüdür” diyen Bezci, sigorta primlerinin hesaplanmasında sürücü hatasının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Bezci, “Bu sayede hiç kaza yapmayan sürücü ödüllendirilirken çok kaza yapan sürücü de daha fazla prim ödeyerek cezalandırılacaktır. Bu durum sürücüleri daha dikkatli araç kullanmaya sevk edecektir” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.