Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ata Finans Grubu, 2016 Yılı Piyasalarını Değerlendirdi

Ata Finans Grubu, 25’inci yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği toplantıda 2016 piyasalarını, iş ve yatırım çevrelerindeki gelişmelerin analizlerini açıkladı.Mühendisliği yatırım alanına taşıyarak Yatırım Mühendisliği yaklaşımını...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ata Finans Grubu, 25’inci yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği toplantıda 2016 piyasalarını, iş ve yatırım çevrelerindeki gelişmelerin analizlerini açıkladı.
Mühendisliği yatırım alanına taşıyarak Yatırım Mühendisliği yaklaşımını getiren Ata Finans Grubu, piyasada 25 yılını doldurması üzerine gerçekleştirdiği toplantıda, 2016 piyasalarını, iş ve yatırım çevrelerindeki gelişmelerin analizini paylaştı.
Toplantıda, doğru yatırım kararını alabilmek için elinizdeki verilerin doğru ve analizlere dayalı olması gerektiğini belirten grubun CEO’su ve Ata Yatırım Genel Müdürü Murat Demirel, yatırım mühendisliği ile ilgili, “Her önerimizin arkasında mutlaka detaylı çalışılmış bir analiz var. Biz inşaat kökenli bir holdingiz ve ilk yükselişimiz de Atatürk Barajı’nın inşa edilmesi ile gerçekleşti. Biz de yatırım yaklaşımını belirlerken ’Yatırım Mühendisliği’ kavramını oluşturduk. Finansal piyasalardaki ‘siyah kuğuları’, yatırım risklerini göremezsiniz. Ama matematik ve mühendislikle bu riskleri en aza indirerek, yatırımcılarınızı koruyabilirsiniz. Bizim yaptığımız da bu. Araştırmalarımızda dünyada kabul edilmiş matematiksel yöntemleri kullanıyoruz” dedi.
TL’yi cazip kılacak önemli kriterin, hukuk reformu ve ticari reformlar olduğunu vurgulayan Demirel, . sermayeyi kalıcı olarak Türkiye’ye çekeceksek bir şekilde kalıcı vergi avantajları ile yabancıların faaliyetlerini buraya kaydırmayı sağlamak gerektiğini bildirdi.
Şu anda dünya ülkeleri arasındaki en büyük savaşın vergi savaşlarının oluşturduğunu kaydeden Demirel, “Mali ve kanuni destekler sağlanırsa Türkiye’nin finans merkezi olması mümkün olacaktır. Şu an yıldızlar Türkiye’nin lehine sıralanmış vaziyette diyebilirim. Bunu kullanamamak içler acısı olur. Türkiye gibi ülkeler açısından 200 yılda bir gelecek konjonktürden bahsediyoruz. Baktığınızda bu bölgede Türkiye üreten tek ülke. Dolayısıyla Türkiye büyük fırsatları bünyesinde barındırıyor. Ama ticari hukukun işlemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ata Online Genel Müdürü Sarp Demiray da Ata Finans Grubu’nun deneyimleri ile yüzde 100 kendi Algo Trading modellerini yapan Ata Online da Türkiye’de konunun öncülerinden olduğunu belirterek, “Algo Trading hizmetini bulut teknolojisi ile birleştiren Ata Online yatırımcıların bilgisayarı olmasa bile bu sistemi kullanmasını sağlıyor. Algo Trading hizmetleri ile öncelikle vadeli işlemler piyasasında endeksin hareketlerinde otomatik olarak çift taraflı işlem yaparak piyasanın yükseldiği veya düştüğü dönemlerde getiri fırsatları yakalamayı amaçlıyoruz” dedi.
Ata Online olarak merkeze dijital bir servis modelini yerleştirerek ‘online’ iş süreçlerine sahip bir şirket olduklarını vurgulayan Demiray, Ata Online olarak dijitalleşme süreci ile beraber kurumlara, şirketlere ve bireylere çok daha kaliteli bir hizmet sunduklarını belirterek, Hızlı Emir Konsepti çalışmalarını şöyle anlattı: “Hızlı Emir konsepti ile yatırımcılarımıza hızlı, kolay ve anlaşılır bir şekilde kısa vadeli alım-satım önerilerimizi ulaştırmak istiyoruz. Yatırımcılarımızın konumlarından bağımsız bir şekilde gelen yatırım fırsatlarını kaçırmamalarını sağlayan Hızlı Emir Uygulaması, yatırımcıların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yatırımcılara kısa mesaj ya da e-posta yoluyla gönderilen ‘kullanıcıyı hatırlayan’ özel bağlantılar aracılığı ile yatırımcılar sadece birkaç dakika içerisinde yatırımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Ata Online olarak piyasanın ‘sığ’ kalmaması için sunduğumuz hizmetleri tabana yaymanın önemine inanıyoruz. Bu noktada özellikle sosyal medya hesaplarımız ve müşterilerin tercih ettiği Periscope gibi uygulamalar üzerinden onlara ulaşarak, yatırım ve diğer finansal konularda destek veriyoruz”.
Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz ise, fonların performansı, yenilikçi emeklilik planı yapısı ve 2016 piyasa beklentilerini değerlendirerek, “Biz fon yönetimini uzun vadeli bakış açısıyla yapıyoruz. Evrensel fon standartlarına uyuyoruz.  6 yıl geçti ve başarılı sonuçları görüyor olmak doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.
2016 Strateji Raporu’nun sunumunu da paylaşan Mehmet Gerz, “Türkiye’de borsaların kaderini yabancı yatırımcılar belirliyor. 2015 yılında borsalardan para çıkışı yaşansa da, yabancı yatırımcı borsaya son beş yılda 5 milyar dolar para girişi sağladı. Raporlarımız yabancı sermaye yatırımlarının borsanın performansı ile olan korelasyonunun çok yüksek olduğu ortaya koydu. BIST’in halka açık kısmının 2007’de yüzde 72’sine sahip olan yabancı yatırımcı payının, yıllar içinde azalarak 2015 yılında yüzde 62’ye kadar gerilediğini gördük” dedi.
2015 yılı, 2008 krizi sonrasında yabancı yatırımcılardan en çok para çıkışının yaşandığı yıl olduğunu kaydeden Gerz sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak yabancıların Türk sermaye piyasalarına uzun vadede güven duyduğu görüldü. BIST’e 2010-15 yılları arasında yabancıların 5 milyar dolar net para girişi yaptığı tespit edildi. Geçen yılın pozitif gelişmelerden bir tanesi de Bireysel Emeklilik Fonları’nın artan hisse pozisyonları oldu. 2015 yılı sonunda BES ve yatırım fonlarının toplam hisse pozisyonu 8.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Uzun vadede kurumsal yerli yatırımcıların paylarının artması, BIST’i global dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Aslında piyasalara uzun vadeli bakmak ve finansal varlıklarınızın yönetimini profesyonellere bırakmak en doğur yaklaşım. Beş Yıllık Getiri Sıralamasında Ata Fonları 6 Kategoriden üçünde birinci, birinde ikinci olurken, Ata Finans 2015’te uzun vadeli hisse önerilerinde yüzde 73 başarı oranına sahip oldu. Bu rakamlar da aslında doğru yatırım kararlarımızın nasıl şekillendiğini gösteriyor".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.