Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASO Başkanı Özdebir, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurttin Özdebir, "Rusya ile ilişkilerimizin yumuşaması ile birlikte bu ülkeye ihracatımızın gelecek aylarda artmasını bekleyebiliriz" dedi.ASO Başkanı Özdebir, ASO’da gerçekleştirilen Meclis toplantısında...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurttin Özdebir, "Rusya ile ilişkilerimizin yumuşaması ile birlikte bu ülkeye ihracatımızın gelecek aylarda artmasını bekleyebiliriz" dedi.
ASO Başkanı Özdebir, ASO’da gerçekleştirilen Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Rusya ile ilişkilerimizin yumuşamasıyla birlikte bu ülkeye ihracatımızın gelecek aylarda artmasını bekleyebiliriz. Bütün bunlardan ihracattaki toparlamanın önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyleyebilir. İhracatta ve taşımacılıkta rakibimiz olan ülkeler ihracat pazarlarına mal götüren TIR’larımıza büyük güçlükler çıkarmakta, Türkiye’nin önünü kesmek için her türlü yola başvurmaktadırlar. Bu nedenle taşımacılıkta alternatif yöntemler üzerinde de durmalı, demiryolu ve deniz taşımacılığındaki eksiklerimizi bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Öncelikle limanların demiryolu bağlantılarındaki sıkıntılar giderilmeli, büyük gemilerin yanaşabileceği derin limanları bir an önce geliştirmeliyiz. Karayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılığından yararlanan kombine taşımacılığın güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için kombine taşımacılık yapan firma sayısının da artması gerekir. Biz de ASO olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaktayız. ASO I. OSB’de oluşturduğumuz lojistik merkez ile 2012 yılından bu yana bölgemizden Türkiye’nin dört bir yanına demiryolu taşımacılığı yapılmakta, çeşitli lojistik hizmetler sunulmaktadır. Başbakanımızın arefe günü açıkladığı ekonomik paket, İsrail ve Rusya ile ilgili olumlu gelişmelerin ardından piyasalara yeni bir heyecan verecek niteliktedir. Paketteki maddelere bakıldığında devlette olumlu anlamda bir zihniyet değişikliğinin olduğu görülmektedir” ifadesini kullandı.
Üretimde ve satışlarda lojistiğin önemine vurgu yapan Özdebir, “Eğer üretimde kullanılan aramallar zamanında gelmiyor ya da siparişler zamanında yerine ulaşmıyorsa, bundan rekabet gücünün olumsuz etkileneceği açıktır.Bu nedenle ülkelerin rekabet gücünü belirleyen önemli konulardan biri o ülkedeki lojistik performanstır. Dünya Bankası, 2016 yılı Lojistik Performans Endeksini açıkladı. Bu çalışmaya göre Almanya lojistik performansta ilk sırada yer alıyor. Almanya’yı; Lüksemburg, İsveç, Hollanda ve Singapur izliyor. Türkiye, 160 ülke arasında 34’üncü sırada yer alıyor. Birçok uluslararası sıralamadaki yerimize göre lojistikte oldukça iyi bir yerde olduğumuz söylenebilir ancak gelişme göstereceğimiz konuların olduğu da bir gerçek. Endeksin alt bileşenlerine baktığımızda Türkiye; gümrüklerde 36, altyapıda 31, denizaşırı nakliyatta 35, lojistik kalite ve yeterlilik 36, izlemede 43, zamanlamada 40’ıncı sırada yer alıyor” değerlendirmesini yaptı.
Pakette, vatandaşların ve sanayicilerin iş yapabilmelerinin kolaylaştırılmasına yönelik uygulamaların yer aldığını söyleyen Özdebir, “Örneğin, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmayacak olması bu uygulamalardan biridir. Bu uygulama, daha önce sadece OSb’lerdeki yatırımlar için geçerliydi. Bu uygulama, yatırımcının üzerindeki yükleri azaltıp finansal gücünü arttırması açısından da önem taşımaktadır. Ülkemizde Sinop ve Mersin Akkuyu Bölgelerinde kurulacak olan Nükleer Güç Santrali (NGS)projelerinde yerli sanayinin yer alması hedeflenmektedir. Ekonomi Bakanlığı desteği ile yürütülen “Nuc-IndusTRy Nükleer Endüstride Yerli Katkı Projesi” bu hedefe yönelik bir projedir” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında Ankara Sanayi Odası’na üye 9 firma ve Adana Sanayi Odası’na üye 6 firmadan oluşan bir heyetin Fransa’ya iş gezisi düzenlediğini hatırlatan Özdebir, şunları dedi:
“Bu gezide 28-30 Haziran tarihlerinde Paris’te düzenlenen Dünya Nükleer Enerji fuarına iştirak edilmiştir. Bu fuarda Odamız tarafından Türkiye’de yatırım ortamı, Ankara Sanayisi, Ankara Sanayi Odası ve Odamız tarafından nükleer enerji konusunda yapılan çalışmalar konusunda bir konferans verilmiştir. Fuar esnasında firmalarımız ve odamız temsilcileri, çok sayıda firma ile ikili görüşmelerde bulunarak muhtemel işbirlikleri konusunda girişimlerde bulunmuşlardır. Bu görüşmelerin sonucu, eğer konunun üstüne firmalarımız ve odamız ciddiyetle gitmeye devam ederlerse yalnızca ülkemizde kurulacak nükleer santraller değil, halen çalışan ve dünyanın çeşitli yerlerinde kurulmakta olan nükleer santrallere de aksam ve parça üretmenin mümkün olduğu kanaati oluşmuştur. Ayrıca nükleer alanda yetişmiş işgücüne sahip olduğumuzda mal üretiminin yanı sıra nükleer alanda hizmet de satabileceğimiz anlaşılmaktadır. Bu görüşmelerin sonucu, eğer konunun üstüne firmalarımız ve odamız ciddiyetle gitmeye devam ederler .ise yalnızca ülkemizde kurulacak nükleer santraller değil, halen çalışan ve dünyanın çeşitli yerlerinde kurulmakta olan nükleer santrallere de aksam ve parça üretmenin mümkün olduğu kanaati oluşmuştur.Ayrıca nükleer alanda yetişmiş iş gücüne sahip olduğumuzda mal üretiminin yanı sıra nükleer alanda hizmet de satabileceğimiz anlaşılmaktadır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.