Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASO Başkanı Özdebir: "Daha Hızlı Büyüme İçin Zihniyet Değişimine İhtiyacımız Var"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 4’lük 2015 yılı büyümesini değerlendirerek, "Bizim beklentimiz de büyümenin yüzde 4 civarında olabileceği yönündeydi. Ekonominin gösterdiği performans, küresel ekonominin içinde...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 4’lük 2015 yılı büyümesini değerlendirerek, "Bizim beklentimiz de büyümenin yüzde 4 civarında olabileceği yönündeydi. Ekonominin gösterdiği performans, küresel ekonominin içinde bulunduğu koşullar ve bizimle aynı sınıftaki ülkelere baktığımızda bu büyümeye iyi denebilir. Kuşkusuz Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyeli bunun üstündedir. Ancak, yüksek büyüme potansiyelini gerçekleştirmek için öncelikle kafaların değişmesi gerekir. Dünyada sanayi 4,0’ın, analitik 3,0’ın, yeni iş yapma yöntem ve şekillerinin konuşulduğu bu ortamda bizim de iş dünyası ve sanayiciler olarak bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var" dedi.
"Yeni bir dünya kurulmakta, bu dünyaya ayak uyduracak şekilde işlerimizi organize etmemiz lazım" diyen Özdebir, "Ocak ayında yatırım malları üretiminde yüzde 0,2, ithalatında ise yüzde 17’lik bir düşüş olmuştur. Bu insanların beklentisinin, yatırım hedeflerinin çok iyimser olmadığını, yatırım ortamının iyi olmadığını gösteriyor. Bunu bir kere çözmemiz, insanlara moral vermemiz lazım, yatırım şevkini artırmamız lazım" diye konuştu.
TİM verilerine göre ihracatın kilogram değerinin 1,6 dolardan 1,1 dolara gerilediğine, diğer yandan Şubat 2015’ten Şubat 2016’ya ihracatın kilogram olarak 7,6 milyar kilodan 9,6 milyar kiloya yükseldiğine dikkat çeken Özdebir, "Miktardaki artış yüzde 26 iken ihracat gelirlerindeki artış sadece yüzde 3,1 düzeyinde kalmıştır. Artmasını beklerken kendimizi kilogramı 1,1 dolara doğru inen ihracat değerinde bulduk. Bu gelişme, bizim her zaman ifade ettiğimiz bir konuyu tekrar gözler önüne sermektedir. Ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarını kontrol edebilmemiz için yüksek katma değerli, teknolojik ürün ve marka geliştirmek zorundayız. Bunun için iş yapma yöntemlerimizi değiştirmek, beşeri sermayemizin niteliğini yükseltmek gerekir. Ama bunun için öncelikle bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var. 20’nci yüzyılın zihniyetiyle 21’inci yüzyılda rekabet etmek zor, hatta imkansız. Firmalarımızın dönüşümünü kolaylaştıracak mikro reformlar, başta hukuk reformu olmak üzere yatırım ortamını iyileştirecek yapısal reformlar mutlaka gerçekleştirilmelidir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.