Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASO Başkanı Özdebir, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirerek, "Dünyada ve çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı" dedi.Bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ankara...

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirerek, "Dünyada ve çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı" dedi.
Bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyümenin, beklentilerin üzerinde geldiğini söyledi.
Dünyada ve çevredeki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 4,8’lik büyümenin bir başarı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Özdebir, "Ancak, net ihracatın büyümeye katkısının negatif olması, büyümenin iç tüketime dayandığını göstermektedir. Hanehalklarının tüketim harcamalarındaki yüzde 6,9 ve kamu harcamalarındaki yüzde 10,9’luk artışlar büyümenin itici gücünü oluşturmuştur. Büyüme tablosundaki en olumsuz gösterge yatırım harcamalarındaki düşüştür. Yatırım harcamalarındaki bu düşüş, yatırım ortamı ve reel sektör beklentilerindeki olumsuzlukları yansıtmaktadır. Yatırımlardaki düşüş gelecekteki büyüme performansımızı da olumsuz etkileyecektir. Yatırımlardaki düşüş yapısal reformlara duyulan ihtiyacı yansıtmaktadır. Bu nedenle hükümet bir an önce yatırım ortamını iyileştirecek reformlara odaklanmalı, kredi maliyetlerini düşürecek tedbirler almalıdır" dedi.
Sanayi üretimindeki yüzde 5,9’luk artışa dikkat çeken Özdebir, "Sanayi sektörü büyümenin lokomotifi olmuştur. Ancak, sanayi üretiminde Nisan ayında ortaya çıkan düşüş, sanayide çarkların yavaşlayabileceği endişesini doğurmuştur. Turizmde yaz sezonunun başladığı bu günlerde gelecek turist sayısında meydana gelebilecek ciddi bir azalma da bu endişeyi beslemektedir" diye konuştu.
Büyümeyi sürdürülebilir ve yüksek bir trende yerleştirmek için yeni bir hikayeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Nurettin Özdebir, "Bu yeni hikaye üretime dayalı yeni bir büyüme modeline dayanmalıdır. Cari işlemler açığı vererek yabancı tasarruflarla büyümenin sürdürülebilir olmadığını yaşadığımız tecrübeler göstermektedir. Bu nedenle ihracatımızın birim değerini yükseltecek ileri teknolojili yüksek katma değerli ürünlere ve inovasyona odaklanan bir büyüme stratejisini mutlaka hayata geçirmeliyiz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.