Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arsa yatırımcılarına ‘hisseli tapu’ tembihi: Davalara taraf olabilirsiniz

Arsa yatırımcılarına hukukçu tembihi geldi. Avukat Emre Alcan, yatırımcılara “Hisseli tapu olarak adlandırılan arsa veya arazilerin emsallerine göre uygun fiyatına kapılmadan uzak durmanız yerinde olacaktır aksi halde ileride ortaklığın...

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2015 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2015 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Arsa yatırımcılarına hukukçu tembihi geldi. Avukat Emre Alcan, yatırımcılara “Hisseli tapu olarak adlandırılan arsa veya arazilerin emsallerine göre uygun fiyatına kapılmadan uzak durmanız yerinde olacaktır aksi halde ileride ortaklığın giderilmesi davasına taraf olabilirsiniz.“ uyarısı yaptı.


Arsa yatırımı mağduriyetlere neden olabiliyor. Mağduriyetlerin en önemli nedeni taşınmazın yatırım ile ilgili hukuki engeller. Mahkemelere intikal eden konulara dair Cihan’a açıklamalarda bulunan Avukat Emre Alcan, “Arsa veya arazi yatırımları artıyor. Ama yatırımlar ile ilgili hukuki sorunlar belirebiliyor. Örneğin enerjiye dayalı üretim alanlarının önemli ayaklarından arazi tercihinde yanlış seçimlere bağlı olarak başlayamayan veya durdurulabilen enerji vesaire yatırımları ile karşılaşabiliyoruz. “ dedi.


Yatırım yapılması planlanan arsa veya araziyle ilgili yürüyen mülkiyet ihtilafı veya kamulaştırma davasının tapu kayıtlarında belirtilmediğini anlatan Alcan, ayrıca şunları ifade etti:

“Bir önemli sorun ise idarelerin haksız imar uygulamaları. Şuyulandırma, yüze 40’ı aşan dop kesintileri, idarenin terke mecbur edip yazılı yapılmayan bağışlamaların ardından şartı yerine getirmemeleri daha sonra terk edilen kısmı satışa sunmaları, taşınmazı tamamen kamusal alana ayırmaları veya imar faaliyetlerinden evvel tarla vasfındayken çok daha uygun fiyata kamulaştırılması gibi pek çok yatırımcıyı mağdur edebilen durumlar söz konusu.

Arazinin etüt edilmesi, mülkiyet sınırlarının ve kullanım durumlarının belirlenmesi, imar planları, varsa bölge ve çevre koruma planları, haritalar, kadastro paftaları, maden sicilleri, koruma ve sit alanlarını işaret eder haritalar, orman amenajman haritaları, içme suyu havza koruma planları, boru hatları, karayolu ve/veya demiryolu geçişleri gibi konular incelenerek, tarım arazileri, askeri bölgeler, sanayi bölgeleri veya serbest bölgeler gibi özel yasalarla tanımlanmış ve sınırlanmış alanlarla olan bağları araştırılmalıdır. Ayrıca tapu sicilinde taşınmaz üzerinde takyit ve takyidatlar olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Yargılama müddetlerinin artması, devamlı yenilenen kanunlar ile hak aramanın ve mağduriyeti gidermenin güçleşmesi gibi hukuk devletinde olmaması gereken uygulamalar nedeniyle yatırımcı, ilerde telafisi mümkün olmayacak bir hataya kapılmadan evvel yani, arsa veya arazi yatırımı yapmadan evvel taşınmazın bulunduğu yer tapusunda, belediyesinde, adliyesinde yerine göre diğer idarelerde gerekli çalışmaları mutlaka tamamlamış olmalıdır. Doğru arsa - arazi yatırımı her zaman diğer gayrimenkul yatırımı türlerine göre daha çok getirir ancak riski çoktur.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.