Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Araç sahipleri yine hüsrana uğradı

20 milyon araç sahibi yine hayal kırıklığına uğradı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2016 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 09:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Araç sahipleri yine hüsrana uğradı
Trafik sigortası düşsün diye Nisan ayında yapılan düzenlemelerle hükümetin uyarıları fayda etmedi. 1 Kasım itibarıyla ortalama sigorta fiyatı 633 liraya çıktı. Geçen yıl 465 liraydı. Ayladır Zorunlu Trafik Sigortası'nda indirim olması bekleniyor.

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre sigortacılar lehine yapılan düzenlemelere ve hükümetten gelen 'müdahale' sinyallerine rağmen fiyatlar düşmek bir yana, adeta uçuşa geçti.

Hazine'nin denetimindeki 'Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi' verilerine göre; geçen yıl Kasım ayında Türkiye ortalaması 465 lira olan trafik sigortası primi, bu yılın aynı aymda 633 liraya fırladı. Artış yüzde 36.

YÜZDE 25 BEKLENİYOR

Ekim ayında ortalama poliçe fiyatları 605 liraydı. Bir başka deyişle bir önceki aya göre de yüzde 4.6 artış söz konusu. Oysa, sigorta sektörünün yetkilileri gerekli düzenlemelerin yapılması halinde yüzde 20-25 indirim yapabileceklerini söylemişti. Nisan 2016'da sigortacıları zarara sokan ve belirsizlik yaratan tazminata standart getirilmişti. Ayrıca, tazminat için mahkemeden önce şirkete başvurmak zorunlu olmuştu.

MÜDAHALE GELEBİLİR

Kısacası sigortacılar ne istediyse yerine getirildi. Buna karşılık araç sahipleri poliçe yenilemeye gittiğinde indirim yerine zamla karşılaştı. Sigorta fiyatlarında indirim olmaması halinde Hazine'nin 'tavan fiyat' belirleme yönünde müdahale edebileceği söyleniyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen ay bunun sinyalini vermişti. Sigortacıları uyardıklarını söyleyen Şimşek, "Primlerde düşme olmazsa müdahale ederiz" demişti.

KARŞILAŞTIR EN UCUZUNU AL

Poliçe fiyatları düşmese de bazı firmalar rekabetten dolayı, sigortanızı yenileyeceğiniz dönemde düşük teklifler verebiliyor. Bunun için acenteleri tek tek dolaşmanıza gerek yok. 'Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sorgulama yapıp teklif alabilirsiniz. Sorgulama TC veya vergi kimlik numarasıyla yapılıyor. Bir de araç plakasını girmeniz gerekiyor. 31 sigorta şirketi sisteme kayıtlı.

İŞTE FAHİŞ FİYAT FARKINA ÖRNEK

'34' plakalı bir araç için gerekli bilgileri 'sbm.org.tr' sitesine girerek sorgulama yaptığımızda ilginç sonuçlarla karşılaştık. Aynı araç için 21 firma teklif verdi. Diğer 10 firmanın teklifi çıkmadı. Yaklaşık 10 dakika süren teklif alma sürecinden sonra oluşan rakamlar ise şaşkınlık yarattı. Fiyatlar arasında adeta bir uçurum var. En düşük teklif veren firma kapıyı 915 liradan açtı. Fiyatlar 3 bin 505 liraya kadar çıkıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.