Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antepfıstığı Üreticisinin Yüzünü Güldürecek

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığında geçen yıl olduğu gibi bu hasat sezonunda da yüksek rekolte beklentilerinin olduğunu açıkladı.Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 400 bin kişiye...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antepfıstığı Üreticisinin Yüzünü Güldürecek
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığında geçen yıl olduğu gibi bu hasat sezonunda da yüksek rekolte beklentilerinin olduğunu açıkladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 400 bin kişiye gelir kapısı olan Antepfıstığı, yüksek ve kaliteli verimle bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürecek. Geçtiğimiz hasat sezonunda antepfıstığında 144 bin tonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek verimine ulaşıldığını hatırlatan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Ürünümüzden verim ve kalite açısından beklentilerimiz bu yılda fazla. Doğal bir afet yaşanmaması halinde geçen yılın rekolte rekoruna ulaşmayı ümit ediyoruz" dedi. Bölgede yağışların beklenilen düzeyde olmamasının antepfıstığı ağaçlarını aşırı derecede etkilemeyeceğini belirten Tiryakioğlu, "Antepfıstığı ekili alanlarda yaptığımız incelemeler ve üreticilerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde fıstık veriminin bu senede yüksek olduğunu tespit ettik. Yaşanan kuraklığın verimde ciddi bir düşüş kaybına neden olmayacağını düşünüyoruz. Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonunun önümüzdeki günlerde bölgemizde yapacağı saha araştırmaları bu yılki tahmini rekolteyi daha net rakamlarla telaffuz etmemize olanak sağlayacak” şeklinde konuştu.
REKOLTE HER SENE ARTAR
Antepfıstığında ürün veren ağaç sayısının her geçen yıl arttığını ve üretimde çiftçilerin artık daha bilinçli hareket ettiğini vurgulayan Tiryakioğlu, profesyonel tarım anlayışının yerleşmeye başladığı Antepfıstığı yetiştiriciliğinde, üretimin artık her sezon artmasını beklediklerini söyledi. Eskiden ürün verecek hale ancak 15-20 yılda gelebilmesinden dolayı ‘ekenin yiyemediği ürün’ olarak tabir edilen Antepfıstığının son yıllarda başta aşılama yöntemi ve bilinçli dikimlerle daha kısa sürelerde meyve vermeye başladığını dile getiren Tiryakioğlu, bu durumun rekoltenin ve kalitenin artmasına olumlu etki yaptığını ifade etti.
Antepfıstığının katma değeri yüksek bir ürün olduğuna işaret eden Tiryakioğlu, "Dünyanın en kaliteli Antepfıstığı bu topraklarda yetişiyor. Görünüşü, tadı ve aromasıyla yeryüzünde bir eşi daha olmayan yeşil altın Antepfıstığımızı öncelikle dünya pazarlarında hak ettiği değere kavuşturmak istiyoruz. Özellikle gıda endüstrisinin vazgeçilmezlerinden olan fıstığımız, yüksek rekoltesi ve uygun fiyatı ile önümüzdeki yıllarda ülkemiz için ciddi bir ihracat kaynağı oluşturacak hale gelecek. 7-8 yıl sonra yıllık rekoltesinin 300 bin ton seviyelerine ulaşmasını beklediğimiz antepfıstığını dünyaya taşıyacak teknolojik ve bilimsel alt yapı çalışmalarına şimdiden başladık. Borsamız tarafından yürütülen projeler kapsamında Gaziantep’te kurulacak olan Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk, Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve Antepfıstığı Pilot İşleme Tesisleriyle hem ürünün işlenmesi, hem korunması hem de çiftçi eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.