Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya’da turizme yerli doping

Turizm kenti Antalya’da 9 günlük bayram tatili doping etkisi oluşturdu. Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Rusya’dan ise ilk charter seferi bayram içinde bekleniyor.Rusya ve Avrupa’dan gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle zor...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Turizm kenti Antalya’da 9 günlük bayram tatili doping etkisi oluşturdu. Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Rusya’dan ise ilk charter seferi bayram içinde bekleniyor.
Rusya ve Avrupa’dan gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle zor bir sezon geçiren turizmcilerin yüzünü, Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi ile 9 günlük bayram tatili güldürdü. Antalya’da Ramazan Bayramı tatiliyle birlikte otellerdeki doluluk oranı arttı. Bayramın ilk günü itibariyle otellerdeki doluluk oranları yüzde 80 ile 90 arasında değişti.
“9 günlük tatil yüzde 5’e tekabül ediyor”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iç pazara yoğun bir talebin olduğunu ve tesislerin büyük bölümünün dolacağını aktardı.
Tesislerin doluluk oranının yüzde 90’ları bulduğunu ifade eden Ayık, “Bayramda tüm tesisler arzu ettiği doluluğa ulaşacak. 200 günlük bir sezonumuz var. 9 gün ancak bu sezonun yüzde 5’ine karşılık geliyor. Ardından Kurban Bayramı da uzun tatil dönemine dönüştürülürse iç pazarda yoğun talep olacaktır. Önümüzdeki iki aylık dönem iç pazar için yoğun geçecektir. Dünyada olağanüstü bir durum olmazsa insanlar seyahat etme alışkanlıklarına devam edecektir” diye konuştu.
Sezon başından itibaren zor bir yıl geçireceklerinin farkında olduklarının bilinciyle hareket ettiklerinin altını çizen Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya ve İsrail’le ilişkilerde normalle süresine girilmesinin turizmcileri umutlandırdığını söyledi. Eski sayıları yakalamak için çaba sarfedeceklerini dile getiren Hacısüleyman, Rusya pazarındaki sezona 2.5 aylık gecikmeyle başlamalarına rağmen yıl sonuna kadar 750 bin Rus misafir beklediklerini kaydetti.
“Antalya’da hazırlıklar tamam”
Rusya’nın normalleşme süreci sonrası Türkiye’ye uyguladığı yasakların kaldırmasının ardından, ilk charter seferini Ramazan bayramı içinde beklediklerini ifade eden Yusuf Hacısüleyman, “Tekrar iki ülke arasındaki charter seferleri başlayacak. Rusya’daki uçak şirketleri ve tur operatörleri gerekli hazırlıkların yaptı. İzinlerin tamamlanmasının ardından ilk uçakları karşılamaya hazırız. Antalya’da gerek Ruslar gerekse diğer tatilciler için hazırlıklar yapılmıştı. Hem hizmet hem de diğer açıdan çok daha fazla turisti ağırlamaya hazırız. Ama bu yıl bir miktar turist az ağırlayacağız” dedi.
“Alman turistte yüzde 30 düşüş var”
Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle Alman turistlerin Türkiye’ye seyahatlerde bir çekinti içinde olmasını da değerlendiren Hacısüleyman, “Terörün yaşandığı ülkelerde ister istemez bir tedirginlik oluyor. Bu yıl için şuana kadar gelen Alman turist sayısında yüzde 30’luk düşüş görünüyor. Hayat devam ediyor. Terörün arzu ettiği yaşam şekli bizim hayatımızı kısıtlamamız. Buna da izin vermeliyiz. Özgürlüğümüzü yaşamalıyız. Almanya’da da terör algısı insanları endişeleniyor. Ama sonuçta yaşamını bundan dolayı değiştirmeyen önemli bir kitle var” diye konuştu.
“İsrailli turistte 450 bin beklentisi”
İsrail ile yaşan normalleşme sürecinde beklenen turist sayısı hakkında da bilgiler veren AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “İsrail sorununda önce Antalya olarak 450 bin misafir ağırlıyorduk. Bu sayı ardından 20-30 bine düştü. 2015 yılında ilk kez 100 bini aştık. Bu yılda 100 binin üzerinde olmasını bekliyoruz. Eski rakamlarımıza hızla ulaşacağız. Telaviv, Antalya arası uçuş mesafesi 50 dakikadır. İsrail’den gelenlerin perşembe ve pazar günleri arası tatili tercih ediyorlar. İsrail’den önemli firmalarının toplantılarına da ev sahipliği yapıyoruz. Burada iyi bir çeşitlilik var. Tarım alanında da önemli ilişkilerimiz var. Gelecek yıldan itibaren İsrail’den 450 bin rakamını geçeceğimize inanıyorum” dedi.
Her otelin İsrailli misafirler için gerekli hazırlıklarını yaptığını vurgulayan Hacısüleyman, dini günler ve beslenme noktalarında hassas davranıldığını kaydetti.
“Doluluk yüzde 80”
Ramazan Bayramı tatilinin bölge turizmine büyük bir hareketlilik getirdiğine değinen Hacısüleyman, “Her otelin doluluk durumu farklılık gösteriyor. Bugün bile tatile çıkanlar var. Oran yüzde 80 ile 100 arasında. İyi bir hareketlilik var. Tatile bizim vatandaşlarımız daha fazla para ödemiyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bizim kendi vatandaşlarımız için erken rezervasyon oranı ve taksitli ödeme imkanı var. Bu durum başka ülkelere yok. Bu hareketlik turizm ekonomisine iyi gelecek” ifadelerine yer verdi.
“Yerli turist doping yaptı”
Rixos Sungate Genel Müdür Derya Billur, bayram tatilinin eklenmesiyle birlikte doluluk oranının yüzde yüze ulaştığının altını çizdi.
Yerli turistin yanında, Ukrayna ve Rusya’dan misafirler de ağırlamaya başladıklarını dile getiren Billur, “Güzel bir bayram geçireceğiz. Hafta sonu itibari ile yerli turistler gelmeye başladı.İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve diğer illerden misafirlerimiz var. Çok geniş bir satış ağımız oldu. Ayrıca misafirlerimiz için Bülent Ersoy, Candan Erçetin ve Gripin konserleri var. Gün içinde ve geceleri parti ve çeşitli aktiviteler müşterilerimizi bekliyor. Temmuz itibari ile otelimiz dolmaya başlamıştı ama bayram tatili de doping etkisi oluşturdu” dedi.
İstanbul’dan tatile gelen Sinem Bilgen, turizmcilere destek olmak amacıyla bayram tatillerini yurt içinde değerlendirdiklerini kaydetti.
5 günlüğüne Antalya’ya geldiklerini aktaran Bilgen, tatillerinin güzel geçtiğini sözlerine ekledi.
“Turizme destek”
2 haftalığına İstanbul’dan tatile gelen Yelda Malkoç, her yıl aynı otelde tatil yaptığını belirterek, “Aile ortamı var. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ülkemizde turizmin sıkıntılı olması nedeniyle hepimize büyük görevler düşüyor. O nedenle Antalya’yı tercih ettik. Ülkemizden daha güzel bir yer yok” dedi.
“Konsept otel tercihleri”
İstanbul’dan bayram tatili için Antalya’yı tercih eden Orçun- Sinem İstanbulluoğlu çifti ise, “Bebeğimizden dolayı konsept otelleri tercih ediyoruz. Her şey dahil sistemden yararlanıyoruz. Bebeğimizle rahat ediyoruz. 9 günlük tatilde yerli turiste güzel oldu. Herkes bayram tatilini güzel değerlendiriyor” diye konuştular.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.