Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya’da Erken Isınan Havayla Bollaşan Ürün Üreticiyi Zarar Ettirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin havaların erken ısınması sebebiyle başlayan hasat ve bol ürünün üreticiye zarar olarak geri döndüğünü belirterek, Mayıs ve Haziran aylarına dikkat çekti. Bu aylarda...

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin havaların erken ısınması sebebiyle başlayan hasat ve bol ürünün üreticiye zarar olarak geri döndüğünü belirterek, Mayıs ve Haziran aylarına dikkat çekti. Bu aylarda durumun daha da kötü olacağını söyleyen Çetin, şu anda örtüaltı üründe yüzde 20 ile 60 arasında gelir kaybı yaşandığını söyledi.
Antalya’da örtüaltı yaş meyve ve sebze üretiminin artmasıyla birlikte toptancı hal fiyatlarında geçen yıla ve geçen aya göre fiyatların düştüğünü belirten Çetin, “Fiyatlar haftalık, hatta günlük bazda oynaklık gösterse de aylık ortalamalar yine ciddi fiyat düşüşlerini teyit etmektedir. Toptancı hallerimizde patlıcan, salatalık ve biber fiyatları 0.40-0.50 kuruşlara düşmüştür. Domates fiyatı geçen yıl ve geçen aya yüzde 20, biber ve patlıcan fiyatları geçen yıl ve geçen aya göre yüzde 60-80, salatalık fiyatı geçen yıla göre yüzde 50, geçen aya göre yüzde 20-30, çilek fiyatı geçen yıla göre yüzde 30-40, geçen aya göre yüzde 20, elma fiyatı geçen yıl ve aya göre yüzde 30, portakal fiyatı yüzde 10-20 civarlarında düşüşler göstermiştir. Gün bazında geçen yıla göre fiyat düşüşü, domates ve salatalıkta yüzde 30, patlıcan ve biberde yüzde 60 civarında” dedi.
TARIM SEKTÖRÜNDE KREDİ DESTEKLERİ ELE ALINMALIDIR
İhracatta gerilemenin sınırlı kalmasına rağmen, hava sıcaklıklarının artması ve ürün bollaşmasının fiyatları çok erken aşağı çektiğini hatırlatan Çetin şöyle devam etti: " Böyle devam ederse Mayıs ve Haziran ayları daha kötü geçecek ve üreticinin gelir kaybı ciddi boyutlara ulaşacaktır. Artık ihracat desteklerinin yeniden artırılmasının veya iç talebi artıracak kampanyaların yeterli olması mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Antalya tarım sektöründe de kredi ertelemesi ve yeni kredi sağlanması konusu mutlaka ele alınmalıdır.”
ÜRETİCİ EKONOMİYE KATKI YAPARKEN, KENDİSİ KAYBETMEMELİ
Antalya’da üreticinin kaybı sayesinde enflasyondaki düşüşün devam edeceğini kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, “TUİK Nisan ayı enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecek grubu ağırlığı yüzde 23 olup, yaş meyve ve sebzenin ağırlığı yüzde 4.6’dır. Yukarıda sıraladığımız ürünlerin ağırlığı ise yüzde 3’dür. Gıda grubunda diğer önemli kalemler çay, şeker, zeytin, içme suyu ve kolalı içeceklerdir. Dolayısıyla bu fiyat düşüşlerinin market veya pazar fiyatlarına da aynı biçimde yansıması durumunda aylık ve yıllık enflasyonda sırasıyla en az yüzde 0.5 ve yüzde 1.5 arasında düşüş gerçekleşecektir. Enflasyonda düşüş, faiz indirimi, maliyetlerin azalması, büyüme hızının artması gibi katkılar yapmaktadır. Antalya tarımı Türkiye ekonomisine katkı yaparken, kendisi kaybetmemelidir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.