Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya yaş meyve sebzede 2 milyar dolarlık pazara kilitlendi

Cidde’de başlayan yaş meyve ve sebze programına BAİB, TYDTA ve THY Cargo yetkilileriyle Batı Akdeniz meyve sebze ihracatçıları katıldı. Yaş meyve sebze sektöründe global pazarlardan yıllık 2 milyar dolara yakın ithalat yapan Suudi Arabistan pazarının Antalyalı ihracatçılar için yaş meyve sebze sektörüne yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2017 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Cidde’de başlayan yaş meyve ve sebze programına BAİB, TYDTA ve THY Cargo yetkilileriyle Batı Akdeniz meyve sebze ihracatçıları katıldı. Yaş meyve sebze sektöründe global pazarlardan yıllık 2 milyar dolara yakın ithalat yapan Suudi Arabistan pazarının Antalyalı ihracatçılar için yaş meyve sebze sektörüne yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor.

Antalya yaş meyve sebze sektöründe alternatif pazarlara açılıyor. Antalya Valisi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu himayesinde, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) işbirliğinde Antalyalı yaş meyve sebze ihracatçıları Suudi Arabistan ve Kuveyt’e çıkartma yaptı. BAKA koordinasyonunda düzenlenen BAİB, TYDTA ve THY Cargo yetkilileriyle Batı Akdeniz meyve sebze ihracatçılarının katılımıyla yaş meyve ve sebze programı Cidde’de başladı. Antalyalı yaş meyve ve sebze heyeti Cidde’de yapacağı görüşmelerin ardından Riyad ve Kuveyt’te düzenlenecek iş görüşmeleri ile programa devam edecekler. Yaş meyve sebze sektöründe global pazarlardan yıllık 2 milyar dolara yakın ithalat yapan Suudi Arabistan pazarının Antalyalı ihracatçılar için yaş meyve sebze sektörüne yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor.

Antalya tarımı ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında BAKA’nın koordinasyonunda düzenlenen programa Isparta, Antalya ve Burdur’dan yaş meyve ve sebze ihracatçısı firmalar ile kargo yetkilileri katılım sağlıyor. Programın ilk günü Cidde Ticaret ve Odası ziyareti gerçekleştirilerek Cidde tarım ithalatçılarıyla toplantılar düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantısında heyeti ağırlayan Yaş Meyve ve Sebze Dış Ticaret Komitesi Başkanı Sehaim Saeed Al-Ghamdi, “BAKA’nın Mayıs 2016 ve Şubat 2017’de Antalya’da düzenlemiş olduğu yaş meyve sebze tanıtım programlarına katılmıştık. Bu ziyaretlerimizde Antalya’nın yaş meyve sebzede Suudi Arabistan pazarı için ne kadar önemli olduğunu bizzat yerinde gözlemlemiştik. Antalya’da tarım firmaları ile başlatmış olduğumuz ikili iş görüşmelerini Cidde’de bugün daha somut neticelere ulaştırmak istiyoruz. Sizleri aramızda görmekten mutluyuz. İnşallah bu programlar sonrasında ticari ilişkilerimiz çok daha sağlamlaşacak” diye konuştu.

Cidde’de düzenlenen ve Suudi yaş meyve ve sebze firmaları ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzman Seyitcan Altınkaynak, Antalya’nın yaş meyve ve sebzede Suudi Arabistan pazarı için taşıdığı potansiyel konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Antalya Domatesi Körfezde

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, “2 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip Suudi Arabistan yaş meyve sebze pazarının sadece yüzde 5’i Türkiye tarafından karşılanmakta. Türkiye, Suudi Arabistan yaş meyve ve sebze pazarından daha fazla pay aldıkça, doğal olarak Antalya’nın ihracat rakamları artış gösterecektir. 2016 dönemi ihracat verilerine göre, yaş meyve ve sebzede Rusya’ya ihracatta yaşanan düşüş, başka pazarlarla telafi edildi. Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez Ülkelerini Antalya’nın yaş meyve ve sebzesi için yeni alternatif pazarlar olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışma ziyareti ile Antalya’nın domatesi başta olmak üzere yaş meyve ve sebzesini Körfez pazarına taşımak istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin yaklaşık örtü altı üretiminin yüzde 40 alanına sahip olan ve ağırlıklı olarak Rusya, Irak ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan Antalya’nın yaş meyve ve sebze sektöründe Körfez ülkeleri pazarına açılması çalışmaları son dönemde hız kazandı. BAKA tarafından Mayıs 2016 ve Şubat 2017’de Antalya’da gerçekleştirilen Körfez Ülkeleri programlarına Arap işadamları geniş katılım sağlamıştı. Bu programların katkısıyla 2015 yılında 47 bin dolar olan Antalya’dan Suudi Arabistan’a yaş meyve ve sebze ihracatı 2016 yılı sonunda 1 milyon 327 bin dolara yükseldi.

Hava kargo yaş meyve sebzeyi uçuracak

Türk Hava Yolları’nın 2017 Haziran-Eylül ayları arasında Riyad, Cidde, Amman, Bağdat, Erbil ve Cezayir’den Antalya’ya direkt seferler başlatacak olması Antalya yaş meyve sebzesi için doping etkisi oluşturdu. Cidde’de Arap işadamlarıyla yapılan görüşmelerde hava kargo taşımacılığının yaş meyve sebze sektörü için çok önemli olduğu belirtildi.

Karayolu ile 10-15 günde nihai tüketiciye ulaşan ürünlerin hava kargo ile kimi destinasyonlar için 24 saatte pazara ulaştığını ifade eden firma temsilcileri, “Bu durum, yaş meyve sebzede kaliteli ve taze ürüne tüketicinin daha kolay ulaşmasına katkı sağlayacak. Özellikle Türk Hava Yollarının kargo fiyatlarında kilogram başına taşımacılık ücretlerini bazı destinasyonlarda 0,80 cent dolara kadar düşürmesi uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlıyor. Türk Hava Yollarının ilk defa 2017 yaz döneminde Riyad ve Cidde’den Antalya’ya tarifeli uçak seferleri başlatacak olması hem hava kargo ile yaş meyve sebze ihracatı için hem de turizm sektörü için çok büyük fırsat. Artık bu aşamada daha fazla tanıtıma ağırlık verilmesi gerekiyor” diye görüş bildirdiler.

Suudi Arabistan ve Kuveyt’te 26 Mayıs’a kadar devam edecek programa Isparta, Antalya ve Burdur’dan yaş meyve ve sebze ihracatçısı Ömer Aka Tarım, Durdaşlar Tarım, Doğtar Gıda, Canlar Ticaret ve Ana Meyve Tarım, Turkish Cargo ve Kühne Nagel Kargo firmaları ve diğer firma yetkilileri katılım sağlıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.