Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya Turizmine Aile Darbesi

Türkiye Otelciler Federasyonu (türofed) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatir, Turizm Sezonunu Değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Turizmine Aile Darbesi
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, geçen yıla oranla rezervasyon oranlarında yüzde 40’lık bir azalma olduğunu açıkladı. Gelen turiste de yüzde 30’luk bir indirim sağlandığının altını çizen Çorabatır, krizin devam etmesi halinde istihdamda yüzde 30 kayıp yaşayacağını savundu. Çorabatır, ailelerin şu anda korku içinde olduğunu ve rezervasyon yaptırmadığını söyledi.
TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, turizm sezonunu değerlendirdi. Kasım ayından bu yana hem dünyada hem Türkiye’de yaşanan bazı olaylardan dolayı, turizmde gerileme beklediklerini kaydeden Çorabatır, geçen senelerde Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde turizm sezon açılışının nisan ayı başlarında gerçekleştirilmesine rağmen bu yıl gecikme olduğunu belirtti.
"REZERVASYONDA YÜZDE 40 AZALMA VAR"
Bölgelere bakıldığında kışın açık kalan otel sayısında belirli bir gerileme olduğunu dile getiren Çorabatır, "Bu yılın rezervasyon sayısını geçen sene ile karşılaştırdığımızda yüzde 40’ın üzerinde bir azalma var. Demek değildir ki bu sayı sezon sona kadar yüzde 40’larda kalacak. Yapılan çalışma veya desteklerle bu sayı geriye gelecektir. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorum tüm turizm destinasyonlarını olumsuz etkileyebilir. Sezon sonuna doğru kapanabilir de ama şuanda yüzde 40’lık bir azalma var. Ama yüzde 20’lere gerileme yaşanacaktır" diye konuştu.
"GECELEME SAYISI DA DÜŞÜYOR"
Önemli olanın kişi sayısının eksi yüzde 40 olmadığının altını çizen Çorabatır, "Yüzde 40’lık eksi sadece, havalimanlarından Türkiye’ye gelen müşteri sayısındaki eksilmeyi baz alırsak, yanılırız. Bunun maliyetlere karlılığa, ekonomiye katkısı önemlidir. Gelen rezervasyonlarda 8 ile 10 gün arasında olan kıyılarda geceleme sayısı daha da gerilere düşmeye başladı. Gelen ülkelerinde müşteri portföyü değişti. Bu bizi olumsuz etkileyecektir. Maliyetlerimiz yükselmeye başladı. Asgari ücretin artması, et fiyatları turizmcinin karlığını düşürecektir. En önemlisi istihdam da ciddi gerileme yaşanacaktır. Bununla ilgili kişi sayısına bakarak, bu kadar kişi az geldi yada gelecek, ama değil. Karlılıklar düşecek, ülkenin döviz girişi de düşecektir. Nisan veya mayıs içinde tedbirler alınacaktır. Herkesin elini taşın altına koymaz gerekiyor" dedi.
"AİLELER REZERVASYON İÇİN BEKLEMEDE"
Kayıpları Antalya örneğiyle anlatan Çorabatır, "Antalya her şey dahil aile konseptiyle hizmet veren bir turizm şehridir. Bunu çok iyi kullandık, fark oluşturduk. Elimizdeki rezervasyonları incelediğimizde terörizm, insanların seyahatlerini etkiliyor. Aileler şu anda beklemede rezervasyon yapmıyor. Bir korku içindeler. Antalya’nın turist sayısının yüzde 25’i 0-14 yaş arası. 12 milyon kişi geliyorsa Antalya’ya bunun 2.5, 3 milyonunu çocuklar oluşturuyordu. İspanya ve Yunanistan’a göre aile konseptini çok iyi kullanan bir ülkeyiz" ifadelerine yer verdi.
"FİYATLARDA YÜZDE 25-35 ARASI İNDİRİM"
Rezervasyon oranlarındaki azalmayı geçen seneki fiyatların altına inerek karşıladıklarını kaydeden Çorabatır, "Şuanda kişi sayısından daha fazla verdiğimiz fiyat avantajı var. Kişi başı oda fiyatları düşmeye başladı. Geçen yıla baktığımızda bölgesel olarak oda fiyatlarında yüzde 25-30-35 fiyat indirimi yapılıyor. Gecelemeden sonra, ucuz fiyatla gelir kaybına neden olacak. Birlikte organizasyonlar yaparsak, rekabet şansımızı kaybetmeyiz. Antalya, Ege ve Türkiye’nin dünyada alternatifi yok, bunu iyi kullanmamız gerekir" dedi.
"SERMAYEDEN ZARAR EDİLECEK"
Yüzde 35- 40 eksik olan doluluk oranını geri getirmek için, fiyatla ilgili tavizler vermeye devam ettiklerini kaydeden Çorabatır, "Maliyetlerin artması, fiyat yükünün de negatif etkilemesiyle artık otellerimiz sermayeden zarar etmeye başlayacak. Bu da yatırımcıları ürkütecektir. Bundan sonraki turizm yatırımlarının hızlı devam edeceğini zannetmiyorum. Otel kapanmayacaktır, Ruslarla çalışan otellerin açılma ve kapanma süreleri değişecektir" diye konuştu.
"15 YIL BAZ ALINIRSA, KAYIP DAHA DA BÜYÜYEBİLİR"
Türkiye’nin son 15 yılda her yıl yüzde 5 ile 10 arasında büyüdüğünü dile getiren Çorabatır, "Şimdiki rezervasyonları değerlendirerek eksilerimiz yüzde 35-40, sezon sonu yüzde 25 kapatabilirsek iyi olur diyoruz. Bu büyümeyi göz önüne alıp, bu eksinin üstüne koyarsak, eksi sezon sonunda daha fazla olacaktır" dedi.
"İSTİHDAMDA YÜZDE 30’LUK AZALMA BEKLENİYOR"
Turizmin 60 sektörü yakından ilgilendirdiğini ifade eden Çorabatır, "Çalıştırdığımız işçi sayısı ile onur duyuyoruz. Bu sene problem yaşıyoruz. Rezervasyonlar bu şekilde giderse istihdamda yüzde 25 -30 arasında Haziran’a kadar bir azalma olabilir" açıklamasını yaptı.
Dünyada yaşanan her olayın turizmi olumsuz etkilediğini dile getiren Çorabatır, "Belçika Brüksel’deki havalimanındaki patlamaya kadar her şey çok iyi gidiyordu. Damlamaya başlamıştı. Arkasından Ankara, İstanbul ile Azerbaycan ve Ermenistan’daki olaylar nedeniyle yine gerileme başladı" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.