Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antalya, 13 yılda zenginliğini katladı ama bu refaha yansımadı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 1990-2013 yılları arasında kent nüfusunun 2 kat, turizminin 15 kat, ihracatının 12 kat, otomobil sayısının 8 kat, dolar bazında mevduatının 8 kat, kayıtlı çalışan sayısının...

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2014 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2014 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya, 13 yılda zenginliğini katladı ama bu refaha yansımadı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 1990-2013 yılları arasında kent nüfusunun 2 kat, turizminin 15 kat, ihracatının 12 kat, otomobil sayısının 8 kat, dolar bazında mevduatının 8 kat, kayıtlı çalışan sayısının 3 kat arttığını, ancak bu zenginliğin refaha ve yaşam kalitesine yansımadığını söyledi.

    ATSO’nun ekim ayı meclis toplantısında konuşan Çetin Osman Budak, çarpıtıcı tespitlerde bulundu. Budak’ın işadamlarıyla paylaştığı verilere göre son 13 yılda Antalya’nın nüfusu 1 milyon 132 binden 2 milyon 158 bine, vergi mükellefi sayısı 75 binden 182 bine, organize sanayi bölgesindeki faal tesis sayısı 20’den 185’e, turist sayısı 800 binden 12 milyona, ihracatı 87 milyon dolardan 1 milyar dolara, bankalardaki mevduatı 1,3 milyar liradan 21 milyar liraya, tarımsal üretimi 3 milyon tondan 6,3 milyon tona yükseldi. Ancak, elde edilen bu gelişme insanların refahına ve yaşam kalitesine yansımadı.

    Budak, "Antalya bu kadar büyüdü ama katma değeri, ürettiği zenginlik Antalya’da kalmıyor. Olsaydı, Antalya’nın bir yerinden belli olurdu. Kent merkezinden belli olurdu. 1990’daki kent merkezi iddia ediyorum bugün yok. 1990’daki Kalekapısı, Atatürk Caddesi, esnaf açısından, Antalya’nın güzelliği açısından bugün yok. Bunu gayet iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim bunları söylememiz gerekiyor. Antalya’nın hak ettiğini hangi sevide aldığını sizin takdirinize bırakıyorum.” diye konuştu.

    KONGRE MERKEZİ BİLE YOK

    Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği’nin (ICCA) 53. Genel Kurulu'nun 1 Kasım 2014’te Antalya’da gerçekleştirileceğini anlatan Budak, Çin’den Meksika’ya kadar dünyanın dört bir yanından bin kişinin bu organizasyona katılacağını söyledi. Ancak Antalya’nın bir tane bile kongre merkezi bulunmadığına dikkat çeken Budak, "Antalya niye bu kadar geri kaldı? Bu kadar para kazanıyor. Her şeyimiz 20 kat, 30 kat büyümüş. Antalya durmadan veriyor ama bunlar yok Antalya’da. Çin’den Meksika’dan dünyanın her yerinden kongreci geliyor ve çoğu belki de Antalya’yı bilmiyor. Antalya’nın tesislerini, kalitesini, denizini, doğasını görecekler. Antalya’da 120 bin civarında kongre koltuğu var ama bir tane kongre merkezi yok. Kongre merkezi bu kente kazandırılacak en büyük yatırımlardan biridir." şeklinde konuştu.

    BARİ LİDERLER İÇİN YAPALIM

    Antalya’nın 2015’in kasım ayında en gelişmiş ülkeler G20 ile işadamları örgütü B20 zirvelerine ev sahipliği yapacağına değinen Budak, "Bu zirveler Antalya’da yapılacak. Obama’dan Merkel’e kadar hepsi buradalar, Putin de dahil. Liderler zirvesinden bir gün sonra işadamları zirvesi yapılacak." dedi. Dünya liderlerini ve yine dünyanın önde gelen işadamlarını ağırlayacak Antalya’nın buna ne kadar hazır olduğunun sorgulanmasını isteyen Budak, uçakla Antalya’ya gelirken ilk göze çarpının taş ocakları ile çatılardaki kirlilik olduğuna değinerek "Bir uçak gelmiş dağları bombalamış, geçmiş gibi. Liderler bunu görecek. Antalya’ya inecekler bütün çatılar günısı tarlası. Sanki oraya da bomba düşmüş gibi. Çatılarda hurda yığını, bir hengame." diye konuştu. Bu ilk izlenimin ardından ikinci olarak dünyanın en kaliteli otellerine ulaştıran yolların perişan halinin müşahede edileceğini kaydeden Budak, şöyle konuştu: “Madem böyle büyük etkinlikler aldık, 2015’e kadar ciddi bir programla harıl harıl çalışmak lazım. Hepimiz askerlik yaptık. Bir birliğe komutan gelecekse her yer boyanıyor, yollar düzeltiliyor. EXPO için, milletimiz için, Antalyalılar için yapılsın dedik ama olmadı. Şimdi artık bu, liderler için yasılsın. Onlarda ayıp etmeyelim. Sağımız solumu, çevremizi, aynı askerde olduğu gibi düzeltelim. Bütün kent harekete geçmeli. Apartmanlar harekete geçmeli. Gün ısılar ne yapılacaksa, yapılmalı. Boyatılacaksa boyatılsın, bitkiyle kapatılacaksa kapatılsın. Artık bir şey yapılsın."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.